Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Horoscop Berbec 2016 Dragoste

Horoscop Berbec 2016 Dragoste

Horoscop Berbec 2016 - Dragoste Anul 2016 pare sa stea sub semnul armoniei din punct de vedere rational-emotional, pentru nativii Berbec. In primele 8 luni ale...

Reteta branza de vaci pentru b…

Reteta branza de vaci pentru bebelusi

Reteta branza de vaci pentru bebelusi Branza de vaca este un aliment pe care in general bebelusii il accepta cu placere. E minunata mai ales in combinatie cu legume si...

Lupta cu frigul si pregatirea …

Lupta cu frigul si pregatirea pentru o noua zi

Lupta cu frigul si pregatirea pentru o noua zi Lupta cu frigul si pregatirea pentru o noua zi incepe ... din pat. De cum v-ati desteptat, inainte de a deschide larg...

Ratia alimentara

Ratia alimentara

Ratia alimentara Factorii nutritivi se gasesc in cantitati diferite in produsele alimentare de origine animala sau vegetala. De aceea, trebuie sa stim cum sa alcatuim meniul zilnic sau saptamanal,...

Cartea de Ion Horea

Cartea de Ion Horea

Cartea de Ion Horea   Între munţiŞi-ntre câmpiiÎntre pluguriŞi mistriiCartea mea,Ce poţi să fii?