Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Posibilele suferinte ale lui T…

Posibilele suferinte ale lui Tutankhamon

Posibilele suferinte ale lui Tutankhamon Una din statuile lui Tutankhamon aflata la British Museum il prezinta pe tanarul faraon sub o infatisare care tradeaza serioase maladii genetice. Este pregnanta o infatisare tipica...

Curatarea corecta a dintilor

Curatarea corecta a dintilor

Curatarea corecta a dintilor Igienizarea cavitatii bucale reprezinta un ansamblu de actiuni prin care se realizeaza o curatare eficienta a cavitatii bucale si este conditia de baza pentru mentinerea sanatatii si...

Despre dragoste si iubire cita…

Despre dragoste si iubire citate maxime cugetari aforisme ganduri

Despre dragoste si iubire - citate, maxime, cugetari, aforisme, ganduri   Transmite un gand bun, un ravas de iubire persoanei dragi. Vezi citate, maxime, cugatari, aforisme, ganduri ... Sunt scurte si pline...

Tinerii au nevoie de sfaturi

Tinerii au nevoie de sfaturi

Tinerii au nevoie de sfaturi?   Iata o intrebare pe care o adresam adesea: “Au tinerii nevoie de sfaturi? DA sau NU?” NU-ul, cu majuscule, va tasni prompt de pe buzele multor tineri,...

Avataruri Halloween

Avataruri Halloween

Avataruri Halloween   Sarbatoarea de Halloween este din ce in ce mai populara si nu poate fi ratata. Prin magia si misterul care il inconjoara Halloweenul este foarte special. Puteti face glume...