Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Lacrimi de sos

Lacrimi de sos

Lacrimi de sos   Va oferim spre lectura poezia “Lacrimi de sos” scrisa de Constanta Buzea. Ilustratia apartine Klarei Hadai.   Chifteaua, sarmaua, friptura Cu lacrimi se sos se tot plang: - Zgaibita, deschide, hai, gura! -...

Mica antologie de snoave

Mica antologie de snoave

Mica antologie de snoave   De-atatea si atatea ori ati intalnit, dragi copii, in povestioarele pe care le-ati citit de la parintii si bunicii vostri, pe faimosii Pacala, Tandala si Pepelea –...

Vitiligo o problema de estetic…

Vitiligo o problema de estetica a pielii

Vitiligo - o problema de estetica a pielii Termenul de vitiligo provine din latinescul vitellus si consta intr-o acronimie dobandita, care apare totdeauna in mod primitiv, deci fara a fi fost...

Prin Delta Dunarii

Prin Delta Dunarii

Prin Delta Dunarii In timp ce barca aluneca alene pe luciul intins al marii care sub razele soarelui iti pare o imensa oglinda, ochii nu se mai satura privind...

Cum sa comunici cu pisica ta

Cum sa comunici cu pisica ta

Cum sa comunici cu pisica ta Micuta ta felina, pisica ta, vorbeste tot timpul, iar “miau” nu este singura modalitate prin care comunica. Pisica ta toarce, maraie, sasaie, da din coada...