Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Felicitari amuzante de Valenti…

Felicitari amuzante de Valentines day cu text in limba engleza

Felicitari amuzante de Valentine’s day cu text in limba engleza   Chiar daca persoana iubita e departe de tine arata-i iubirea pe care i-o porti trimitindu-i de Sfantul Valentin – Valentine’s day...

Baobabul arborele de paine al …

Baobabul arborele de paine al maimutelor

Baobabul - arborele de paine al maimutelor Uriasul cel mai nastrusnic al vegetatiei africane este arborele cunoscut sub numele de baobab sau “arborele de paine al maimutelor”. El este...

Povestioara musceleana de Igna…

Povestioara musceleana de Ignat

Povestioara musceleana de Ignat In ziua de Ignat nu este ingaduiala, mai ales pentru femei, nicio munca si mai cu seama in casa, fiindca se crede se crede a fi, primejdie...

Violenta si actul violent in m…

Violenta si actul violent in mediul familial

Violenta si actul violent in mediul familial Violenta – iata un termen cu o mare putere de reprezentare, care ne scuteste, cel putin pentru inceput, de nu tocmai placuta operatie de...

Scurt istoric al sarutului

Scurt istoric al sarutului

Scurt istoric al sarutului Sarutul nu dateaza de cand omenirea, el a fost “inventat” in urma cu cateva mii de ani, cand, de la caz la caz, a simbolizat fie o...