Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Catelul si furnica

Catelul si furnica

Catelul si furnica   Va oferim spre lectura poezia „Catelul si furnica” scrisa de Constantin Scripca.   S-a-ntamplat, ca Azorica - Un catel tare fricos – Tot mergand cu ochii-n jos, Sa zareasca ... o furnica.

Felicitari sfantul andrei

Felicitari sfantul andrei

Felicitari Sfantul Andrei Felicitari de Sfantul Andrei pentru a le trimite celor dragi noua un mesaj de bine venit din suflet. La multi ani tuturor celor care poarta numele de Andrei...

Tara Romaneasca si Moldova in …

Tara Romaneasca si Moldova in secolul al XVII lea

Tara Romaneasca si Moldova in secolul al XVII-lea   Viata grea a poporului In vremea urmasilor lui Mihai Viteazul, turcii si-au marit mereu pretentiile fata de tarile noastre (Tara Romanesca, Moldova, Transilvania). Sultanii...

Sablon decoratiune Halloween l…

Sablon decoratiune Halloween liliac

Sablon decoratiune Halloween - liliac   Halloweenul se apropie cu pasi repezi. Daca doriti sa realizati cateva decoratiuni deosebite de Halloween va oferim un sablon special de Halloween reprezentat de un liliac....

Curcanul si pasarile din ograd…

Curcanul si pasarile din ograda poezie pentru copii

Curcanul si pasarile din ograda – poezie pentru copii   Va oferim spre lectura poezia pentru copii „Curcanul” scrisa de Gh. D. Vasile.   Ograda-i plina: iata, roiuri De rate, gaste, bibilici, Cocosi, gaini – atatea...