Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Mos Nicolae imagini avatar

Mos Nicolae imagini avatar

Mos Nicolae - imagini avatar In noaptea de 5 spre 6 decembrie soseste Mos Nicolae. Acesta vine pe la geamuri la toate casele unde sunt copii. Pentru copiii cei cuminti aduce...

Poezia Amintire

Poezia Amintire

Poezia Amintire   Va oferim spre lectura poezia “Amintire” scrisa de Constanta Buzea.   - Hai sa ne jucam! – De-a ce? - De-a vantul ! – Ba de-a cuvantul! Eu sa fug, sa nu va prind, Batranara...

Biologie distractiva

Biologie distractiva

Biologie distractiva Exista unele aspecte ale vietii pe planeta noastra mai putin cunoscute publicului larg, dar interesante si instructive. Substanta vie de pe Terra este alcatuita in cea mai mare parte din...

Tigrul animal salbatic

Tigrul animal salbatic

Tigrul - animal salbatic Tigrul se trage din neamul pisicilor. El este foarte frumos si cu corpul plin de vargi colorate. Tigrul este mai inalt, mai vioi, mai sprinten...

Mesaje si felicitari de Sfanta…

Mesaje si felicitari de Sfanta Maria

Mesaje si felicitari de Sfanta Maria Un gand bun celor dragi, prietenilor, rudelor, colegilor ce isi sarbatoresc ziua onomastica. Daca sunteti in pana de idei, va puteti...