Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Tratament naturist si alimente…

Tratament naturist si alimente medicament impotriva parazitilor si viermisorilor intestinali

Tratament naturist si alimente medicament impotriva parazitilor si viermisorilor intestinali Alimentele medicament au un rol extrem de important in tratamentul parazitilor/viermisorilor/viermilor intestinali, putand constitui atat un tratament de baza,...

Sistemul muscular

Sistemul muscular

Sistemul muscular Partile moi si carnoase care imbraca scheletul se numesc muschi. Ei sunt formati din niste firisoare lungi si subtiri numite fibre musculare. Aceste fibre se observa foarte bine...

Poezie Peste timp si istorie

Poezie Peste timp si istorie

Poezie - Peste timp şi istorie   Peste timp şi istorie de Toma Alexandrescu   Peste timp şi istorie – Pentru că pământul este şi timp şi istorie – Apele Moldovei curg În geometria lor...

Sfantul Nicolae planse de colo…

Sfantul Nicolae planse de colorat

Sfantul Nicolae - planse de colorat   Sfantul Ierarh Nicolae este cunoscut si cinstit nu numai in Biserica ortodoxa, ci chiar in intreaga lume crestina. Despre viata sa sunt cunoscute putin date...

Mesaje, sms, felicitari si sta…

Mesaje, sms, felicitari si statusuri de primavara

Mesaje, sms, felicitari si statusuri de primavara Primavara este mai mult decat un simplu anotimp, este o stare de spirit. Primavara, cea aducatoare de bucurie si voie buna a sosit si...