Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte
Laptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:
Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;
Brucelele – in special brucela Melitensis;
Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;
Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.
Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.
Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.
Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).
De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.
Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.
Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.
- 06/05/2015 23:39 - Menta o planta aromata cu efect benefic pentru sanatatea omului
- 27/04/2015 00:30 - Moral ridicat si mancare sanatoasa
- 13/04/2015 12:30 - Conjunctivita si metode de evitare
- 31/03/2015 01:34 - Dragostea pentru ochi si examenul ochilor la oftalmolog
- 23/03/2015 01:23 - Norme de igiena pentru produsele alimentare
- 18/02/2015 00:46 - Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasa
- 13/01/2015 01:40 - Studierea reactiilor individuale la stres
- 12/01/2015 01:35 - Tineti diabetul la distanta
- 08/01/2015 01:37 - Scapa de balonare la stomac si senzatia de disconfort
- 04/01/2015 02:12 - Bradul terapeut de sezon si beneficii asupra organismului