Univers de copil

A+ R A-


Hrana cea de toate zilele - gustoasa si satioasa

Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasaPentru o buna digestie si asimilare a hranei, e important sa acordati mare atentie stilului alimentar. Adoptati un stil sanatos si echilibrat de sanatare, acordand atentie deosebita in ceea ce priveste pofta de mancare - apetitul. Chiar daca serviti o masa foarte corect intocmita, ea poate sa nu se digere si asimileze corect, atunci cand o mancam fara placere, fara pofta si pe fuga.

Cand organele tubului digestiv sunt pregatite pentru noi procese digestive si cand organismul are nevoie de noi substante plastice sau energetice, simtim aceasta sub forma senzatiei de foame sau de sete. Pofta de mancare este legata de satisfacerea senzatiei de foame, cu care ocazie, gandul la mancare, mirosul sau vederea ei provoaca secretia sucului gastric. Aceasta secretie mareste, la randul ei, senzatia de foame, apetitul. El apare si se mentine in conditiile in care alimentatia se face la ore regulate. Prelucrarea culinara corecta a alimentelor si adausoul de arome si condimente in proportia admisa le dau gust si miros placut. Aspectul, felul de prezentare a alimentelor (fata de masa, tacamuri, farfurii, etc., stralucind de curatenie), atmosfera calma si calda la masa etc. contribuie la o secretie gastrica normala, care determina si intretine apetitul.

Pofta de mancare se pierde (inapetenta), printr-o alimentatie unilaterala si prin luarea mesei la ore neregulate. Ocupatiile zilnice prea intense, cand omul uita sa manance sau sa in fata farfuriei cu mancare, avand gustul in alta parte, pot duce la pierderea poftei de mancare si deci la stabirea organismului lipsit de substantele necesare. Apetitul este scazut sau chiar absent in stari de boala, emotii puternice.

Sa retinem ca hrana nu trebuie sa fie numai gustoasa ci si satioasa. Dupa cum am luat cantitatea de mancare necesara, dispare senzatia de foame si apare senzatia de saturare (de satietate). Aceasta apare la un anumit nivel de umplere a stomacului cu alimente si tine, mai mult sau mai putin, de natura alimentelor. Unele alimente, ca, de exemplu, laptele si produsele lactatele, trec repede din stomac in intestin. Carnea si ouale raman mai mult (2-3 ore), iar grasimile si mai mult. Se stie ca laptele este mai putin satios decat carnea sau grasimile, adica hranindu-ne numai cu lapte ar tebui sa luam mai multe mese pe zi decat daca ne alimentam si cu alte produse.

Regimul alimentar rational contine alimente care se digera in cateva ore, care permite omului sa lucreze sau sa se odihneasca, mentinand senzatia de saturare. In general, adulti mananca de trei ori pe zi (mese principale), copiii si tinerii avand nevoie si de doua gustari, intercalate intre mesele principale.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

cum sa faci un curcubeu

cum sa faci un curcubeu

Cum să faci un curcubeu   Vrei să faci un curcubeu? Nu-i uşor, dar nu-i nici greu, Fii atent, copilul meu, Fă-l aşa cum te-nvăţ eu!   Ai nevoie de culori De la fructe, de la...

Dragobete gif

Dragobete gif

Dragobete gif Cu ocazia Dragobetelui, pe 24 februarie, romanii sarbatoresc in mod traditional iubirea. Iubirea, cel mai frumos sentiment. Nu lasati sa treaca aceasta zi fara a-i face o surpriza persoanei...

Materia interstelara

Materia interstelara

Materia interstelara Spatiul cuprins intre stele, in Galaxia noastra, precum si in alte galaxii, nu este un spatiu vid. Daca materia este in general concentrata in stele (cam 95% din masa...

Artrita juvenila

Artrita juvenila

Artrita juvenila Numita si “Boala Still”, artrita juvenila este o forma particulara de reumatism inflamator cronic, cu aparitie inaintea varstei de 16 ani. Statisticile evidentiaza o predominanta la sexul feminin. Frecventa...

Fresca Voronetului

Fresca Voronetului

Fresca Voronetului Va oferim spre lectura poezia “Fresca” scrisa de Florica Dumitrascu. Acolo, cerul se odihneste senin Pe umerii brazilor. In cantecul varatic al ciocarliilor ...