Univers de copil

A+ R A-


Activitatea onirica si interpretarea viselor I

Veghe – somn – vis

Somnul, cu si fara vise ocupa poate mai mult de 1/3 din viata fiecarui individ. Si totusi, despre aceste fenomene stim poate mai putin decat despre oricare forma de activitate nervoasa. Studiile electroencefalografice atesta, cel putin din punct de vedere electric, dar si metabolic si biologic, intense si extrem de variate fenomene cerebrale la nivelul creierului, in timpul somnului.

In timp s-au acumulat noi cunostinte despre somn, s-a patruns lent dar sigur, in intimitatea fenomenelor somnului, ridicandu-se valul de mister care acoperea aceasta atat de interesanta activitate onirica.

Foarte putine lucruri stim si despre somnul hipnotic. De altfel, cate spitale mari de psihiatrie se pot lauda ca au cel putin 1-2 medici care folosesc, in mod eficient spectaculoasa inducere hipnotica a somnului in tratamentul diferitelor aspecte morbide?

Referitor la aceasta problematica, nu putem nega ca nu am vazut carti de talmacire a viselor, tiparite in tiraje de masa! Trebuie sa recunoastem ca adesea ne-am adresat unor rude, prieteni, cunostinte, cu rugamintea de a ne spune cate ceva despre semnificatia vreunui vis care ne-a impresionat in mod deosebit. Dar spectaculoasa interpretare a viselor ramane insa mai mult un amuzament decat o riguroasa cercetare stiintifica.

Etapele cercetarii onirice

Trei mari etape delimiteaza in timp cercetari extrem de vechi.

O prima etapa, lunga de aproximativ 25 de secole – pana aproape de perioadele moderne – cu rezultate in general infime, este dominata de misticism, interpretari empirice etc.

Plini de mandrie, psihiatrii isi revendica, prin unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai lor, Freud, cea de-a doua perioada, inceputa cu putin inainte de 1.900 si culminand cu aparitia lucrarii “Traumdeutung”, ceea ce a deschis cu adevarat era stiintifica de studiu a viselor.

Ultima etapa este dominata de studiile intreprinse de Aserinsky si Kleitman, care au indus, dupa 1950, cercetarile electroencefalografice vizand somnul si in special visul. S-a reusit astfel obiectivarea unor vechi cercetari, studiile de neurofiziologie permitand, poate pentru totdeauna, indreptarea de arbitrar, de interpretari, de empirism.

Ecuatia: somn – vis – veghe

O noapte normala de somn cuprinde 4-6 cicluri, formate din faze de somn adevarat (somn lent sau clasic) si faze paradoxale (cu vise), denumite si faze cu miscari rapide oculare, care, dupa unii cercetatori, nu reprezinta faze de somn veritabil, ci, mai degraba, stari episodice ale unei alte stari de vigilenta. Asadar, activitatea intens cerebrala care are loc apropie aceasta stare a creierului din faza paradoxala de stare de veghe ca atare. Asa se intampla cu persoanele trezite in cursul sau imediat dupa consumarea fazei de somn paradoxal isi amintesc cu precizei visele lor, in timp ce trezirile in cursul altor stadii de somn nu se insotesc decat de vagi amintiti ale unor secvente de vis. Durata unui ciclu este de 90-120 de minute, din care cea e viselor este in medie de 15-20 de minute, deci, in fiecare noapte visam 80-120 de minute.

Se apreciaza ca somnul paradoxal (cu vise) variaza in functie de varsta. Astfel, copiii viseaza aproximativ 40% din durata somnului, adultii 30% iar batranii 10%.

Somnul normal, fiziologic, presupune in mod indubitabil visul, acesta nefiind nici pe departe un accident de care ne putem sau nu aduce aminte in dimineata urmatoare. Deci, nu exista somn fara vise, ci doar constienta lor. Numai in patologia psihiatrica exista vise fara somn, si anume in starea de confuzie onirica (stare caracterizata printr-o marcata tulburare calitativa a constientei).

Desi toti oamenii viseaza, unii nu acorda nici o importanta viselor, altii nu si le mai reamintesc, iar altora le este pur si simplu rusine de continutul lor. Mai exista insa o categorie de oameni, in general cu o fantezie mai bogata, care sunt pasionati de propriile vise, le memoreaza cu un fantastic lux de amanunte, ba chiar le imbogatesc continutul, in momentul reproducerii lor.

Dr. Mihai Pascu

Activitatea onirica si interpretarea viselor II

Activitatea onirica si interpretarea viselor III

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mesaje frumoase de Florii

Mesaje frumoase de Florii

Mesaje frumoase de Florii     Mesaje frumoase pentru cei cu nume de floare şi care îşi sărbătoresc onomastica în Duminica Floriilor: Floare, Floarea, Florina, Florica, Florentina, Anemona, Floarea, Florina, Garofiţa,...

Confectionam ratusca si puisor…

Confectionam ratusca si puisorul din coji de nuca

Confectionam ratusca si puisorul din coji de nuca Copiii indragesc animalutele si insectele, mai ales puisorii. Astfel, dorim sa va prezentam cum puteti confectiona cu acestia ratusca si puisorul din coji...

Poezia Eminescu de Constanta B…

Poezia Eminescu de Constanta Buzea

Poezia Eminescu de Constanta Buzea   Va oferim spre lectura poezia “Eminescu” scrisa de Constanta Buzea.   De-as mai fi copil cu suflet linistit de ce petrece Si-ar mai sta ca intre coaste inima in...

Probleme cauzate de zgomot

Probleme cauzate de zgomot

Probleme cauzate de zgomot Zgomotul reprezinta un sunet suparator, care afecteaza in mod permanent si pretutindeni sanatatea si munca omului. Zgomotul poate produce afectiuni ale aparatului auditiv si ale altor organe,...

Schema de vaccinare obligatori…

Schema de vaccinare obligatorie 2011

Schema de vaccinare obligatorie 2011   Vaccinarea joaca un rol deosebit de important in mentinerea si asigurarea sanatatii copiilor inca de la nastere. Ea are rolul de a preveni unele dintre cele...