Sfaturi pentru a scapa de insomnie
Nu exista mai mare binefacere pentru om ca somnul. Vorbim, bineinteles, de somnul normal, reparator al fortelor fizice si cerebrale dupa care ne simtit reconfortati, regenerati si dornici de viata. Dar ca toate lucrurile pretioase, somnul este ceva foarte fragil. O nimica toata il tulbura si atunci cunoastem tortura noptilor de insomnia, a groaznicelor nopti albe. ”… wer nie die langem Nachte auf seinem Bette weinend sass, der kennt euch nicht, ihr himmlischen Nachte” a zis Goethe.
Exista desigur medicamente care provoaca somnul, faimoasele hipnotice. Dar vai de acela care, suferind de dese insomnia, invata sa cunoasca farmecele veronalului si ale celorlalte narcotice efemere. Sa fugim de ele ca de diavol. Exista mijloace mai simple de a provoca somnul. In primul rand sa respectam cateva reguli elementare de igiena. Sa nu ne culcam niciodata mai curand de doua ore dupa masa, pentru a nu ne tulbura digestia. Sa fim insa totdeauna culcati inainte de miezul noptii. Este bines a stim ca insomniile sunt cel mai adesea provocate de faptul ca digestia se incetineste in pozitie orizontala.
Sa mancam deci foarte usor seara. Putin lapte si cateva legume sau fructe sunt arhisuficiente pentru persoanele care nu au ocazia sa-si cheltuiasca fortele fizice in timpul zilei. Munca de seara este si ea o cauza puternica de insomnia, mai ales daca este pasionanta. Creierul excitat continua sa lucreze si dupa ce ne-am bagat in pat si toate sfortarile noastre pentru a curma fluxul ideilor sau gres, daca nu contribuie si mai mult chiar la neputinta de a adormi. Trebuie totusi sa spunem ca o usoara oboseala a atentiei (lucru cunoscut de toti cei ce se ocupa cu provocarea somnului artificial, cu hipnotismul) favorizeaza somnul. Se recomanda deci la culcare citirea unei carti usoare si nu prea interesante.
Persoanelor preocupate de chestiuni intelectuale, plimbarile scurte, reprezentatiile de teatru sau de cinema, care constituie un excellent derivate al gandirii automate si al preocuparilor, le sunt de asemeni de foarte mare folos. Este bines a ne culcam totdeauna pe partea dreapta petru a nu comprima inma si a favoriza trecerea alimentelor din stomac in intestine. Bineinteles ca vom avea grija sa suprimam toate excitatiile simturilor mai ales lumina si daca este posibil si zgomotul. Daca acest din urma lucru nu sta in puterea noastra, vom aseza aproape de pat o pendula cu batai usoare al carei tic-tac ascunde celelalte sunete intermitente si a caror monotonie favorizeaza intr-un grad foarte inalt producerea somnului. Repaosul sensorial contituie cea mai excelenta conditie pentru somn.
D-rul A. Ravina a aratat ca somnul este caracterizat prin diminuarea reactiunilor pupilare, revulziunea ochilor ale caror pupile indreptate in sus si inauntru, libertatea relative a reactiunilor de aparare si de automatism, slabirea reflexelor, micsonarea ventilatiei pulmonare. Inima bate mai incet si tensiunea arterial este usor scazuta. De asemenea, este scazuta si temperature. Din cercetarile intreprinse de ilustrul profesor vienez von Economo, rezulta de altfel ca somnul ar fi un fenomen complex care necesita nu numai o inhibitie pasiva a scoartei cerebrale, ci si interventia unui centru special, centru care a fost studiat de alti doi savanti: Lucksch si Adler.
Teoriile sunt frumoase, ele insa nu consoleaza. Ce sa facem in cazul ca nu putem adormi? Sa ne aducem aminte de cuvintele lui Hack Tuke: “Pentru multe persoane este sufficient sa astepte somnul pentru ca el sa vina punctual, pe cand pentru altele este sufficient sa fie convinse ca somnul nu va veni pentru ca insomnia sa-si faca intr-adevar aparitia.” Din aceste cuvinte rezulta cred destul de clar ca de foarte multe ori o autosugestie nefasta joaca un rol hotarator in provocarea insomniei.
Popoarele vechi intrebuintau mijloace foarte curioase contra insomniei. Unul din cele mai raspandite si mai eficace din aceste mijloace il constituiau frictiunile repetate asupra unei parti a pielii. Un alt mijloc nu mai putin curios il constituia zgomotul provocat de apa ce se scurgea dintr-un robinet. Cred ca nici nu mai este nevoie sa spunem ca de multe ori insomnia este in legatura cu o boala organic mai mult sau mai putin grava. In aceste cazuri insomnia dispare odata cu vindecarea sau ameliorarea bolii in cauza. De asemenea, in cazurile, din nenorocire, atat de frecvente, de surmenaj al sistemului nervos, cel mai potrivit remediu este constituit de odihna intr-un mediu calm. Oboseala, atat fizicat cat si psihica, impiedica, dupa cum am spus si mai sus, somnul. Dupa cum vedem, avem destule mijloace simple si rationale pentru combaterea insomniei. Sa evitam deci soporificele.
- 17/05/2017 00:19 - Examenul periodic pentru femei la sani
- 07/05/2017 00:10 - Despre hepatita C si reguli de preventie
- 21/03/2017 00:15 - Binefacerile si beneficiile produse prin consumul de ceai
- 19/03/2017 00:17 - Cura de slabire si sfaturi pentru obezi
- 10/03/2017 17:21 - Gimnastica respiratorie
- 02/02/2017 00:20 - Emotivii in viata sociala
- 31/01/2017 00:20 - Sa ne ingrijim gura
- 14/01/2017 00:02 - Taina individualitatii si igiena
- 08/12/2016 19:51 - Memoria senzatiilor
- 07/12/2016 19:46 - Intensitatea vazului