Univers de copil

A+ R A-


Alimentatia in timpul sarcinii. Alimente nerecomandate

Ce trebuie sa eviti?

Probabil stii deja ca sunt alimente care pot contine agenti patogeni nocivi, periculosi pentru anumite categorii de oameni, cum sunt femeile gravide, bebelusii sau batranii. Sansele de infectare pe perioada sarcinii sunt mici, dar este bine sa fii atenta ce mananci.

§         Listeria - bacterie rar intalnita in produse ce contin lapte nepasteurizat, ficat si carne cruda sau insuficient procesata. Evita aceste alimente deoarece infectarea pe perioada sarcinii poate duce la avort sau moartea copilului la nastere.

Specialistii atrag intotdeauna atentia viitoarelor mame sa nu consume branzeturi moi si anumite sortimente de carne. Pentru protejarea copilului dumneavoastra, inlocuiti branzeturile moi cu branzeturi tari si consumati numai carne foarte bine gatita.

Cateva exemple de branzeturi moi pe care trebuie sa le evitati sunt:

- Feta,

- Branza de capra,

- Brie,

- Camembert,

- Roquefort.

Simptomele infectiei bacteriene pot apare intre 2 si 30 de zile de la consumarea alimentelor contaminate. Daca infectia se transmite fatului, este posibil sa se declanseze o nastere prematura.

Anuntati imediat doctorul daca observati urmatoarele simptome:

§         febra si frisoane sau alte "semne de gripa";

§         migrene;

§         stari de voma.

Pentru a preveni infectia, respectati cateva masuri de precautie:

§         Consumati branzeturi tari. Daca totusi doriti branzeturi moi, consumati-le fierte.

§         Asigurati-va ca toate produsele lactate pe care le consumati sunt pasteurizate.

§         Asigurati-va ca toate produsele de carne, pasare sau peste sunt bine fierte.

Inca o lista de alimente de evitat: hotdog, carnati, delicatese din carne, carne insuficient fiarta, mancaruri care contin oua crude, peste crud, scoici.

 

§         Toxoplasmoza - cauzata de un parazit ce traieste in excrementele de pisica si caine sau in carnea cruda. Poate cauza fatului probleme la nastere. Intotdeauna spala-te pe maini dupa ce ai atins un animal si evita sa-i cureti cutia. Foloseste manusi la gradinarit.

§         Salmonela - infectie bacteriana gasita in oua sau pasari, care provoaca febra, dureri abdominale si diaree acuta. Se distruge la fierbere.

Cu toate ca multe persoane cred ca placenta este o bariera, un scut care protejeaza fatul de substantele nocive pe care le acumuleaza mama, in realitate aproape tot ce consuma mama ajunge intr-o proportie mai mica sau mai mare si la fat. Numeroase cercetari efectuate au precizat ca functia de „bariera” a placentei este doar relativa, deoarece orice substanta prezenta in sangele matern poate trece prin placenta intr-o oarecare masura, daca nu este distrusa sau modificata in timpul pasajului, doar ca permeabilitatea placentei este foarte selectiva, permitand trecerea masiva a unor substituienti si oprind aproape total transferul altora. Determinarea cantitativa sau calitativa a transferului anumitor substante cu potential nociv prin placenta este dificila, de aceea, cel mai prudent este sa se elimine complet din regimul de viata al gravidei factorii care pot fi daunatori fatului, iar daca aceasta nu este posibil macar sa se reduca cantitativ.


Trebuie consumate cu prudenta sau evitate in timpul sarcinii:

§         carnea de porc, vita, pui sau peste si ouale insuficient gatita sau crude (incluzand ouale din coca de prajituri sau cremele din prajituri). Mancarea ce contine carne insuficient preparata poate contine o varietate de bacterii si virusuri. Folositi termometre speciale pentru gatit in vederea determinarii gradului de preparare al carnii.

§         produsele fast food ce contin carne, deoarece deseori sunt reincalzite de mai multe ori. Acest tip de alimentatie pot produce infectia cu Listeria monocytogenes. De asemenea, mezelurile se vor consuma cu prudenta, datorita faptului ca de obicei contin in cantitati crescute sare, lipide si aditivi alimentari.

§         peste spada, rechin, somn, macrou, ton. Acesti pesti contin metilmercur, un metal daunator cresteri creierului si al sistemului nervos al copilului; femeile insarcinate cat si lauzele pot consuma pana la 200 grame de peste alb ca parte inglobata in maxim 400 grame, amestecat cu fructe de mare sarace in mercur; de asemenea, se poate consuma somon, creveti, ton conservat si somn.
Pestele prins in rauri, lacuri, ape curgatoare sau in orice tip de apa. Pescuitul recreational (amator) poate avea ca rezultat consumul de peste contaminat bacterian sau cu chimicale. Verificati de aceea calitatea pestelui pescuit la departamentul local de verificare a calitati produselor alimentare.

§         produse lactate nepasteurizate, incluzand cateva tipuri de lapte si branzeturi (branza feta, brie, roquefort etc., pateuri sau conserve de carne recongelate). Acest tip de hrana poate contine nivele ridicate de Listeria. Mancarea din conserve este mai sigura daca a fost deja preparata.

§         sucuri nepasteurizate, sucurile procurate de la comercianti ambulanti pot contine germeni incluzand Escherichia Coli. Este bine sa intrebati inainte daca sucurile sunt pasteurizate.

§         legumele culese verzi si coapte ulterior artificial. Legumele verzi, necoapte nu sunt recomandate nimanui, nu numai femeilor gravide care sunt intr-adevar mai susceptibile sa faca infectii datorate germenilor continuti in aceste produse.

§         suplimentele nutritive pe baza de plante. De cele mai multe ori contin numai componente naturale insa sunt insuficient studiate pentru a putea fi recomandate in sarcina.

§         apa nepotabila sau neverificata. Este recomandat sa se consume numai apa de la surse ce au fost verificate anterior; in nici un caz nu se va consuma apa de la fantana sau izvoare (nici macar de la izvoare cunoscute pentru diferite efecte curative) fara a se fierbe in prealabil.

§         produse alimentare cunoscute datorita potentialului alergen. Depinzand si de istoricul familial, copilul poate mosteni un anumit risc de a dezvolta anumite alergii alimentare. Evitand produsele alimentare ce contin alune, capsuni etc. in timpul perioadei de graviditate se poate reduce riscul alergen la copiii susceptibili sa dezvolte astfel de manifestari alergice. Inainte de a face vreo modificare in dieta personala este bine sa se ceara parerea unui nutritionist specializat in alimentatia pe perioada sarcinii si lauziei referitor la posibilele preparate cu risc alergen crescut.

§         alcoolul, tutunul, drogurile trebuie evitate deoarece pot determina greutate mica la nastere si malformatii congenitale grave, inclusiv retard mental.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Desenarea dupa natura a doua c…

Desenarea dupa natura a doua carti suprapuse

Desenarea dupa natura a doua carti suprapuse Se aseaza doua carti suprapuse, avand un colt pe marginea mesei. Corpul este alcatuit de cele doua carti. Pentru ca desenul sa...

Cine zice ghici

Cine zice ghici

Cine zice ghici!   Va oferim spre lectura poezia “Cine zice ghici!”  scrisa de Nicolae Neagu.   Cine zice GHICI Ghiceste Care joc se potriveste In padurea de aluni Unde plozii toti sunt buni, In padurea de maciesi Unde plozii...

Fricosul de Emil Garleanu

Fricosul de Emil Garleanu

Fricosul de Emil Gârleanu   E iarnă. Noapte lucie pe o lume ca din poveşti: copaci de zahăr, câmp de cristal, iaz de oglindă. Şi-n cuprinsul larg, uriaşul policandru al cerului îşi...

Efectul de sera in atmosfera t…

Efectul de sera in atmosfera terestra

Efectul de sera in atmosfera terestra Ecosistemul terestru se bazeaza pe un echilibru fragil. Spre exemplu, in vremurile preistorice, o scadere de mai putin de 5°C a temperaturii terestre medii...

Legende despre randunele

Legende despre randunele

Legende despre randunele In tara Iudeei, in campiile Nazaretului luminate de stralucitorul soare, copilul dumnezeiesc se juca cu micii lui tovarasi. Cu mainile lui de bunatate si iubire, el facea pasarele,...