Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Citate despre toamna

Citate despre toamna

Citate despre toamna   Amurg de toamna, vise si uitare. Alearga frunze iar pe cerul cenusiu. Alearga toamna in uitare. Alerg si eu ... in zbor ... pe portativ. Citate si ganduri,...

Alfabetul nazdravan

Alfabetul nazdravan

Alfabetul nazdravan Va oferim spre lectura poezia “Alfabetul nazdravan” scrisa de G. Zarafu. Aceste versuri pot fi recitate si utilizate in cadrul petrecerii de sfarsit de an, la Serbarea...

Osho despre dragoste si iubire

Osho despre dragoste si iubire

Osho despre dragoste si iubire   Osho, un lider spiritual din India, a scris peste 600 de carti traduse in numeroase limbi, care s-au bucurat de o mare popularitate. Iata cateva dintre consideratiile...

Poluarea aerului si sanatatea

Poluarea aerului si sanatatea

Poluarea aerului si sanatatea Dupa cum se stie, aerul formeaza invelisul gazon al Pamantului. El este un element indispensabil vietii, cantitatea consumata de organismul uman fiind foarte mare. Intr-o singura respiratie...

Invitatii Halloween party pent…

Invitatii Halloween party pentru copii

Invitatii Halloween party pentru copii   Daca organizati o petrecere de Halloween pentru copii va sarim in ajutor si va oferim cateva modele de invitatii pentru petrecerea de Halloween. Modelele de invitatii...