Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Versuri si poezii scurte pentr…

Versuri si poezii scurte pentru copii de 1 iunie

Versuri si poezii scurte pentru copii de 1 iunie Ziua de 1 iunie ne ofera un bun prilej pentru a sarbatori copilaria si copiii. In aceasta zi...

Confectionam decoratiune de Pa…

Confectionam decoratiune de Paste puisor in ou

Confectionam decoratiune de Paste - puisor in ou O minunata decoratiune de Paste puteti confectiona impreuna cu cei mici pornind de la sablonul pe care noi vi-l oferim. Este vorba de...

Piatra zimbrului

Piatra zimbrului

Piatra zimbrului Citeste legenda “Piatra zimbrului” scrisa de George Bodea, inclusa in volumul “Legendele Raraului”. Veni si ziua cea mult asteptata de domn: aceea sortita vanatorii de zimbru. Dragos nu-i stia zimbrului obiceiurile,...

Tratamente naturiste cu plante…

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera E

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera E Numeroase afectiuni si boli pot fi tratate cu ajutorul plantelor medicinale. In cele ce urmeaza...

Felicitari cu ghiocei de 8 mar…

Felicitari cu ghiocei de 8 martie pentru mama

Felicitari cu ghiocei de 8 martie pentru mama Pe 8 Martie sarbatorim ziua femeii. Femeia ocupa un loc important in viata fiecaruia ... ca sotie, ca fiica, ca mama. MAMA e...