Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Traditii obiceiuri si supersti…

Traditii obiceiuri si superstitii legate de 1 ianuarie si Sfantul Vasile cel Mare

Traditii, obiceiuri si superstitii legate de 1 ianuarie si Sfantul Vasile cel Mare E 1 ianuarie si biserica ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Vasile cel Mare, unul din cei mai importanti...

Alimentatia mamei si dintii co…

Alimentatia mamei si dintii copilului

Alimentatia mamei si dintii copilului In ceea ce priveste alimentatia rationala gravidei, trebuie sa aratam ca ea trebuie sa fie judicios condusa pe toata perioada sarcinii. Gravida trebuie sa...

Generalitati despre fertilitat…

Generalitati despre fertilitate

Generalitati despre fertilitate   Fertilitatea la femei Fertilitatea la femei reprezinta capacitatea, aptitudinea unei femei de a ramane insarcinata, cat si capacitatea de a duce la termen sarcina si a da nastere unui...

Felicitari pentru copii de 1 I…

Felicitari pentru copii de 1 Iunie de colorat

Felicitari pentru copii de 1 Iunie de colorat   Pentru 1 Iunie puteti realiza niste felicitari speciale pentru copii. Va oferim ca modele o colectie de imagini specifice Zilei copilului pe care...

Am 6 ani

Am 6 ani

Am 6 ani   Copilul dumneavoastra a crescut, are deja 6 ani, a terminat gradinita si se pregateste de scoala. Va fi scolar in clasa I ... Va invatam impreuna poezia “Am...