Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Baiatul cel inalt al clasei

Baiatul cel inalt al clasei

Baiatul cel inalt al clasei Va oferim spre lectura povestirea “Lunganul” scrisa de Horia Arama. Parea de doua ori mai lung decat era in realitate, pentru ca tacea. Asa e totdeauna...

Mesterul zidar

Mesterul zidar

Mesterul zidar Va oferim spre lectura poezia “Mesterul zidar” scrisa de Vasile Manuceanu. Zidu-i un abecedar, Iata mesterul zidar Are-n calimara var …

Sfantul Nicolae imagini animat…

Sfantul Nicolae imagini animate

Sfantul Nicolae - imagini animate   Sfantul Nicolae este cel mai darnic personaj religios si este ocrotitorul copiilor. Traditiile si obiceiurile legate de Sfantul Nicolae - Mos Nicolae sunt diferite, aici puteti...

Alimente energetice in regimul…

Alimente energetice in regimul femeii insarcinate

Alimente energetice in regimul femeii insarcinate   Alimentele energetice in regimul femeii insarcinate sunt reprezentate de proteine (necesare construirii tesuturilor), glucide sau zaharuri (necesare arderilor, aidoma combustibilului cu care se alimenteaza o...

Raza de soare

Raza de soare

Raza de soare Va oferim spre lectura poezia “Raza de soare” scrisa de Ion Cranguleanu. Cand trec pe strada si privesc Spre cer orasul meu intreg Simt cum un cantec parintesc Ma face sufletul sa-mi...