Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Tigrul animal salbatic

Tigrul animal salbatic

Tigrul - animal salbatic Tigrul se trage din neamul pisicilor. El este foarte frumos si cu corpul plin de vargi colorate. Tigrul este mai inalt, mai vioi, mai sprinten...

Octombrie de Dinu Bacauanu

Octombrie de Dinu Bacauanu

Octombrie de Dinu Bacauanu   Va oferim spre lectura poezia Octombrie de Dinu Bacauanu.   Mi-e drag sa stau trantit, incins de lene, Sub macul unui soare de arama, Cand harpa grea a toamnei...

Avataruri Halloween

Avataruri Halloween

Avataruri Halloween   Sarbatoarea de Halloween este din ce in ce mai populara si nu poate fi ratata. Prin magia si misterul care il inconjoara Halloweenul este foarte special. Puteti face glume...

Citate cu si despre Craciun

Citate cu si despre Craciun

Citate cu si despre Craciun   Iata cateva citate care fac referire la sarbatoarea de Craciun, o sarbatoare a familiei, ce duce cu gandul ca bunavointa, daruire, iubire, iertare, blandete, bucurie, dragoste,...

Simboluri si semnificatii de A…

Simboluri si semnificatii de Anul Nou

Simboluri si semnificatii de Anul Nou   Anul Nou, Revelionul, semnifica momentul in care timpul se reinnoieste: anul vechi se ingroapa, iar anul nou se naste. E vorba despre un nou inceput,...