Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Curiozitati despre ceasuri

Curiozitati despre ceasuri

Curiozitati despre ceasuri Iata cateva noutati si curiozitati despre ceasuri. Celebrul ceas din turnul Parlamentului Londrei, cunoscut sub denumirea de Big Ben, a fost construit in anul 1959 si este cel mare...

Igiena somnului de amiaza

Igiena somnului de amiaza

Igiena somnului de amiaza In acest articol dorim sa prezentam cateva informatii legate de somnul de dupa pranz. Chestiunea somnului, dupa cum se stie, e inca in dezbatere: unii...

Walt Disney si minunata lume a…

Walt Disney si minunata lume a desenelor animate

Walt Disney si minunata lume a desenelor animate Daca e sa ne gandim la copilarie si la desenele animate care ne-au bucurat si luminat sufletul nu se poate sa nu ne...

Culoarea albastru semnificatie…

Culoarea albastru semnificatie in desenele copiilor

Culoarea albastru semnificatie in desenele copiilor   O componenta foarte importanta in desenele copiilor o reprezinta culoarea. Sa vedem insa ce ne dezvaluie preferinta pentru albastru, culoarea albastra in desenele copiilor. Albastru semnifica...

Cautatorii de comori

Cautatorii de comori

Cautatorii de comori Se intampla ca o persoana oarecare sa faca sapaturi mai adanci pentru temelia unei case, harletul sa scrasneasca ascutit si sa iveasca la lumina soarelui vreun ulcior plin...