Univers de copil

A+ R A-


Calitatea produselor de origine animala

Produsele de origine animala sunt foarte variate, desi si caracteristicile de calitate difera de la un produs la altul.

Laptele este un aliment valoros, complet, deoarece contine in cantitati echilibrate toate substantele principale pentru alimentatia omului: proteine, lipide, glucide, vitamine si saruri minerale. Concentratia acestor componente depinde de specie, de rasa si de alimentatie.

Valoarea hranitoare a laptelui se datoreste tuturor acestor substante. Totusi, calitatea lui se apreciaza dupa continutul in grasime, exprimat in procente. El este masurat cu prilejul colectarii de la ferme.

O calitate importanta a laptelui este prospetimea, laptele fiind un produs usor alterabil, deoarece contine foarte multa apa.

Carnea este, de asemenea, un aliment valoros, indeosebi datorita proteinelor pe care le contine. Carnea reprezinta tesutul muscular al animalelor.

La sacrificare, se separa anumite parti ale corpului: sange, piele, organe interne, cap si extremitatile membrelor, ramanand carcasa care cuprinde partile cu mai multa carne. Daca raportam greutatea carcasei la greutatea vie si exprimam rezultatul in procente, obtinem randamentul la taiere, care este foarte important atunci cand stabilim daca un animal este “bun de carne” sau nu. El depinde de specie, sex, varsta, rasa, gradul de ingrasare, etc. Astfel, el este mai mic la ovine (40-60%) decat la taurine (50-70%), la porcine (70-80%) si la pasari (75-85%).

Calitatea carnii mai depinde si de regiunea corporala de unde provine.

Animalele ingrasate au carnea mai gustoasa decat cele slabe. Acesta este motivul pentru care, in vederea sacrificarii, animalele se pun la ingrasat. Prin ingrasare creste si randamentul la taiere. De altfel, mai toate animalele, indiferent de specializarea productiei, sunt puse la ingrasat pentru obtinerea productiei de carne.

Carnea animalelor foarte tinere este mai bogata in apa, deci mai putin hranitoare, iar cheltuielile pentru obtinerea kilogramului de carne sunt mai mari, din cauza randamentului mic la taiere si a pretului initial pe care l-au avut la fatare. Sacrificand animalele la greutati prea mici se obtine, de asemenea, carne scumpa, putin hranitoare si insuficienta.

Ouale sunt, ca si laptele, alimente complete, cu mare valoare hranitoare.

Ca si in cazul laptelui si al carnii, prospetimea este foarte importanta, de unde rezulta ca ouale trebuie sa ajunga la consumatori in timpul cel mai scurt.

Lana este produsul principal al ovinelor. Calitatea ei se apreciaza rpin finete, lungime, ondulatii si culoare. Dupa finete, lana se clasifica in categoriile: lana fina (diametrul sub 28 microni), semifina (28-33 microni), semigroasa (33-42 microni) si groasa (peste 42 microni). Lana fina se intrebuinteaza pentru confectionarea stofelor fine, iar lana groasa este foarte buna pentru covoare. Lungimea reala a firelor depinde de numarul si felul ondulatiilor: daca sunt dese si inalte, firul se extinde mult cand tragem la capete.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Vrabia randunica si privigheto…

Vrabia randunica si privighetoarea

Vrabia, randunica si privighetoarea Cine n-a vazut vrabii? Vrabiile sunt cele mai indraznete pasarele. Parca sunt domestice. Vrabia este cat un om de mare. Corpul e acoperit cu pene si fulgi cenusii,...

Chihlimbarul intre legenda si …

Chihlimbarul intre legenda si realitate

Chihlimbarul - intre legenda si realitate O legenda a tarilor batice spune ca Freya, zeita dragostei si a fertilitatii, care avea o mare slabiciune pentru bijuterii, a zarit intr-o zi, cand...

Floarea de colt planta ocrotit…

Floarea de colt planta ocrotita pe teritoriul Romaniei

Floarea de colt – planta ocrotita pe teritoriul Romaniei Floarea de colt (Leontopodium alpinum) este o planta ocrotita pe teritoriul Romaniei, fiind considerata o adevarata minune a naturii. Mai...

Fenomenul Mihai Eminescu in cu…

Fenomenul Mihai Eminescu in cultura

Fenomenul Mihai Eminescu in cultura Una din primele mari analize ale fenomenului Mihai Eminescu o gasim in articolul centenar „Eminescu si poeziile lui”, scris de Titu Maiorescu in 1889. Vom...

Povestea iedutului

Povestea iedutului

Povestea iedutului Va oferim spre lectura “Povestea iedutului” scrisa de Ana Rom. Bunica avea un iedut. Ii era foarte drag acest iedut, cu parul lins, cu botisorul negru si cu ochii...