Univers de copil

A+ R A-


Calitatea produselor de origine animala

Produsele de origine animala sunt foarte variate, desi si caracteristicile de calitate difera de la un produs la altul.

Laptele este un aliment valoros, complet, deoarece contine in cantitati echilibrate toate substantele principale pentru alimentatia omului: proteine, lipide, glucide, vitamine si saruri minerale. Concentratia acestor componente depinde de specie, de rasa si de alimentatie.

Valoarea hranitoare a laptelui se datoreste tuturor acestor substante. Totusi, calitatea lui se apreciaza dupa continutul in grasime, exprimat in procente. El este masurat cu prilejul colectarii de la ferme.

O calitate importanta a laptelui este prospetimea, laptele fiind un produs usor alterabil, deoarece contine foarte multa apa.

Carnea este, de asemenea, un aliment valoros, indeosebi datorita proteinelor pe care le contine. Carnea reprezinta tesutul muscular al animalelor.

La sacrificare, se separa anumite parti ale corpului: sange, piele, organe interne, cap si extremitatile membrelor, ramanand carcasa care cuprinde partile cu mai multa carne. Daca raportam greutatea carcasei la greutatea vie si exprimam rezultatul in procente, obtinem randamentul la taiere, care este foarte important atunci cand stabilim daca un animal este “bun de carne” sau nu. El depinde de specie, sex, varsta, rasa, gradul de ingrasare, etc. Astfel, el este mai mic la ovine (40-60%) decat la taurine (50-70%), la porcine (70-80%) si la pasari (75-85%).

Calitatea carnii mai depinde si de regiunea corporala de unde provine.

Animalele ingrasate au carnea mai gustoasa decat cele slabe. Acesta este motivul pentru care, in vederea sacrificarii, animalele se pun la ingrasat. Prin ingrasare creste si randamentul la taiere. De altfel, mai toate animalele, indiferent de specializarea productiei, sunt puse la ingrasat pentru obtinerea productiei de carne.

Carnea animalelor foarte tinere este mai bogata in apa, deci mai putin hranitoare, iar cheltuielile pentru obtinerea kilogramului de carne sunt mai mari, din cauza randamentului mic la taiere si a pretului initial pe care l-au avut la fatare. Sacrificand animalele la greutati prea mici se obtine, de asemenea, carne scumpa, putin hranitoare si insuficienta.

Ouale sunt, ca si laptele, alimente complete, cu mare valoare hranitoare.

Ca si in cazul laptelui si al carnii, prospetimea este foarte importanta, de unde rezulta ca ouale trebuie sa ajunga la consumatori in timpul cel mai scurt.

Lana este produsul principal al ovinelor. Calitatea ei se apreciaza rpin finete, lungime, ondulatii si culoare. Dupa finete, lana se clasifica in categoriile: lana fina (diametrul sub 28 microni), semifina (28-33 microni), semigroasa (33-42 microni) si groasa (peste 42 microni). Lana fina se intrebuinteaza pentru confectionarea stofelor fine, iar lana groasa este foarte buna pentru covoare. Lungimea reala a firelor depinde de numarul si felul ondulatiilor: daca sunt dese si inalte, firul se extinde mult cand tragem la capete.

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2015

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2015 Afla horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2015 pentru toate zodiile. Afla ce va prezic astrele pe plan sentimental. Citeste si...

Legumele radacinoase compoziti…

Legumele radacinoase compozitie beneficii si proprietati

Legumele radacinoase - compozitie, beneficii si proprietati Legumele sunt alimente care se consuma din cele mai vechi timpuri, fiind buni constructori ai sangelui. in acest articol vom face referire la legumele...

Povestea anotimpurilor

Povestea anotimpurilor

Povestea anotimpurilor Era odată un împărat bătrân care avea patru fete. Pentru că era foarte bătrân, împăratul se hotărî să îşi lase împărăţia uneia dintre fiicele sale, dar nu ştia pe...

Legenda mierlei

Legenda mierlei

Legenda mierlei   Demult, tare demult, cât de mult o fi de atunci nu se ştie, trăia undeva o văduvă săracă. Singurul ei sprijin era o fată hărnicuţă şi foarte credincioasă. Duminicile...

Parinti si tipologii parentale…

Parinti si tipologii parentale

Parinti si tipologii parentale   Exista mai multe modalitati si strategii diferite de raportare a parintilor la proprii lor copii, iar acest fapt duce la conturarea unor efecte educative specifice asupra...