Univers de copil

A+ R A-


Calitatea produselor de origine animala

Produsele de origine animala sunt foarte variate, desi si caracteristicile de calitate difera de la un produs la altul.

Laptele este un aliment valoros, complet, deoarece contine in cantitati echilibrate toate substantele principale pentru alimentatia omului: proteine, lipide, glucide, vitamine si saruri minerale. Concentratia acestor componente depinde de specie, de rasa si de alimentatie.

Valoarea hranitoare a laptelui se datoreste tuturor acestor substante. Totusi, calitatea lui se apreciaza dupa continutul in grasime, exprimat in procente. El este masurat cu prilejul colectarii de la ferme.

O calitate importanta a laptelui este prospetimea, laptele fiind un produs usor alterabil, deoarece contine foarte multa apa.

Carnea este, de asemenea, un aliment valoros, indeosebi datorita proteinelor pe care le contine. Carnea reprezinta tesutul muscular al animalelor.

La sacrificare, se separa anumite parti ale corpului: sange, piele, organe interne, cap si extremitatile membrelor, ramanand carcasa care cuprinde partile cu mai multa carne. Daca raportam greutatea carcasei la greutatea vie si exprimam rezultatul in procente, obtinem randamentul la taiere, care este foarte important atunci cand stabilim daca un animal este “bun de carne” sau nu. El depinde de specie, sex, varsta, rasa, gradul de ingrasare, etc. Astfel, el este mai mic la ovine (40-60%) decat la taurine (50-70%), la porcine (70-80%) si la pasari (75-85%).

Calitatea carnii mai depinde si de regiunea corporala de unde provine.

Animalele ingrasate au carnea mai gustoasa decat cele slabe. Acesta este motivul pentru care, in vederea sacrificarii, animalele se pun la ingrasat. Prin ingrasare creste si randamentul la taiere. De altfel, mai toate animalele, indiferent de specializarea productiei, sunt puse la ingrasat pentru obtinerea productiei de carne.

Carnea animalelor foarte tinere este mai bogata in apa, deci mai putin hranitoare, iar cheltuielile pentru obtinerea kilogramului de carne sunt mai mari, din cauza randamentului mic la taiere si a pretului initial pe care l-au avut la fatare. Sacrificand animalele la greutati prea mici se obtine, de asemenea, carne scumpa, putin hranitoare si insuficienta.

Ouale sunt, ca si laptele, alimente complete, cu mare valoare hranitoare.

Ca si in cazul laptelui si al carnii, prospetimea este foarte importanta, de unde rezulta ca ouale trebuie sa ajunga la consumatori in timpul cel mai scurt.

Lana este produsul principal al ovinelor. Calitatea ei se apreciaza rpin finete, lungime, ondulatii si culoare. Dupa finete, lana se clasifica in categoriile: lana fina (diametrul sub 28 microni), semifina (28-33 microni), semigroasa (33-42 microni) si groasa (peste 42 microni). Lana fina se intrebuinteaza pentru confectionarea stofelor fine, iar lana groasa este foarte buna pentru covoare. Lungimea reala a firelor depinde de numarul si felul ondulatiilor: daca sunt dese si inalte, firul se extinde mult cand tragem la capete.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mos Nicolae jocuri labirint

Mos Nicolae jocuri labirint

Mos Nicolae - jocuri labirint Sfantul. Nicolae este sarbatorit pe 6 decembrie. Acesta este cunoscut copiilor sub denumirea de Mos Nicolae, fiind extrem de iubit deoarece imparte cadouri. Conform...

Binefacerile si beneficiile pr…

Binefacerile si beneficiile produse prin consumul de ceai

Binefacerile si beneficiile produse prin consumul de ceai Pe la jumatatea veacului XVIII, marelsala de Levimisepoix, sotia ministrului Frantei pe langa curtea engleza a introdus in inalta societate din Paris moda...

Pana de Condor

Pana de Condor

Pana de Condor Condorii! I-am vazut plutind, incet, deasupra culmilor abrupt ale Cordilierilor. Erau ca niste stele vinete, alunecand pe langa o stanca neagra, “pariakata”, spre cosmosul albastru, cu sclipiri de...

Cafeaua un leac la indemana or…

Cafeaua un leac la indemana oricui

Cafeaua - un leac la indemana oricui Popularitatea cafelei poate fi atribuita cafeinei – o substanta naturala intalnita in frunzele, semintele si fructele arbustului de cafea, care stimuleaza sistemul nervos central,...

Bufonul si taranul de Esop

Bufonul si taranul de Esop

Bufonul şi ţăranul de Esop   Vă prezentăm fabula „Bufonul şi ţăranul” de Esop. La un bâlci de la ţară şi-a făcut apariţia un bufon care a făcut toată lumea să râdă în...