Univers de copil

A+ R A-


Taina individualitatii si igiena

Taina individualitatii si igienaSe stie ca toti oamenii poseda forme si organe asemanatoare si fiecare individ poseda o individualitate fizica si psihica particulara (desi uneori aceasta originalitate este greu perceptibila).

Diferentele individuale de sensibilitate, fata de influentele exterioare, de exemplu, ne explica de ce din doi prieteni, surprinsi de furtuna si udati pana la oase, unul raceste si celalalt nu are nimic; de ce intr-o familie care a consumat o mancare alterata, numai unii membrii capata o indigestie. Parfumul florilor, care procura senzatii atat de agreabile majoritatii oamenilor, le provoaca unora efecte stupefiante, narcotice, iritatii locale, etc. Fragii, capsunii, racii, cojile de portocale, sparanghelul provoaca la unele persoane simptome nervoase, lesinuri sau greturi, colici, diaree, inflamatia ochiului, stranut, guturai, tuse, astm sau eruptii pe piele.

Medicamentele – chiar cele mai uzuale, cele mai banale cum sunt chinina, antipirina, iodoformul, pot provoca la anumiti indivizi fenomene de intoleranta. Cum ne putem explica aceste variatii intre diversii indivizi? Nenumarate cercetari intreprinse in aceasta privinta ne permit sa conchidem ca ne gasim in fata unei sensibilitati anormale a tesuturilor individului, datorita unor factori constitutionali. Manifestarile ideosincrasice au la baza fenomene fizico-chimice complexe de natura coloidala. Exista la acesti indivizi o hipersensibilitate congenitala a aparatului neuro-circulator, la care se adauga actiunea produselor de dezintegrare celulara a supra vaselor si tractului gastro-intestinal. Dar toate aceste date sunt fara mare insemnatate pentru noi. Ceea ce importa este ca accidentele ce survin la unele persoane in urma intrebuintarii a diverse alimente sau medicamente nu pot fi imputate compozitiei acestor medicamente sau alimente, ci unor particularitati constitutionale a individului in cauza.

Dar daca fenomenele brutale de intoleranta amintite mai sus nu sunt chiar la ordinea zilei, fiecare individ poseda o sensibilitate proprie fata de diversele substante pe care le introduce in organismal sau. Intelegem acum usor ce eroare comitem cand imitam felul de a manca sau de a-si ingriji sanatatea al prietenilor nostri. Cutare obisnuieste sa ia pentru o anumita suferinta un medicament si constata rezultate multumitoare. Daca un cunoscut se plange ca sufera de o boala asemanatoare (isi inchipuie el!), nu ezita sa-i recomande acelasi leac. Bineinteles ca cel mai adesea cunoscutul nu se face bine. Ba de multe ori isi deterioreaza si mai rau organismul. Sensibilitatea diversilor indivizi fata de infectii este de asemeni infinit de variata. Doua persoane traind in absolut aceleasi conditii nu contacteaza la fel bolile infectioase.

Cantitatea de bacili introdusi in organism a fost totusi identica. Intervine insa “terenul” care nu este acelasi la toti oamenii. Asa se intampla cu toate maladiile: pneumonie, gripa, pojar, scarlatina, febra tifoida. Daca nu ar fi fost asa, epidemiile de holera si de ciuma ar fi secerat de mult intreg neamul omenesc.

 

Microbii, pentru a se inmulti, pentru a vietui, pentru a da nastere unei maladii, au nevoie de un anumit teren, si pe acesta nu-l gaseste oriunde. Dar indivizii se mai deosebesc intre ei si prin reactiile sistemului lor nervos. Nu toti poseda aceeasi cantitate de influx nervos. Unul oboseste mai repede, altul mai incet. Energia pe care o poate cheltui unul nu se aseamana cu cea pe care o poate cheltui celalalt. Daca ne-am da seama de acest fapt ne-am echilibra mai rational bugetul cheltuirii nervoase si am fi astfel feriti de multe prabusiri, de multe neurastenii, de multe deziluzii sufletesti.

A duce o viata igienica nu inseamna numai – cum isi inchipuie din nenorocire toata lumea – sa bem apa dintr-un pahar curat si sa ne abandonam prietenii atinsi de o boala contagioasa, ci cunoscand cat mai bine constitutia particulara si modul de a reactiona in diverse imprejurimi ale organismului nostru, sa ne ferim de toate cauzele de tulburare si daca se poate sa incercam sa-l corectam. Dupa cum vedem, nimic nu este mai individual decat igiena.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Confectionare pinguinul balans…

Confectionare pinguinul balansoar

Confectionare - pinguinul balansoar Acest mic pinguin (pinguinul balansoar) este o frumoasa decoratiune pentru masa sau camera. Daca aniversati o zi de nastere sau o sarbatoare in acest anotimp, el...

Cartea de Virgil Carianopol

Cartea de Virgil Carianopol

Cartea de Virgil Carianopol   Vă oferim spre lectură o poezie dedicată cărții: Cartea de Virgil Carianopol.   Cartea e ca mama noastră;Ea ne-nvaţă ce e bine,Tot ce trebuie să facemȘi să ştie orişicine.

Troia

Troia

Troia Oras cetate asezat avantajos la trecerea dintre Marea Egee de Marmara, Troia a intrat in istoria umanitatii datorita razboiului troian pe care-l descrie Iliada. Iliada este epopeea Troiei pentru ca...

Atmosfera in cadrul familiei s…

Atmosfera in cadrul familiei si forme de trairi afective la copilul mic

Atmosfera in cadrul familiei si forme de trairi afective la copilul mic De obicei, parintii se feresc sa discute cu tonul ridicat in prezenta copiilor, crezand ca acest mod este singurul...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna noiembrie 2013 Aflati ce va rezerva astrele pentru luna noiembrie 2013 pe plan sentimental. Horoscopul dragostei pentru luna noiembrie 2013 pentru toate zodiile.