Univers de copil

A+ R A-


Masuri de prim ajutor in caz de luxatii, entorse si fracturi

Masuri de prim ajutor in caz de luxatii entorse si fracturiCalcatura repezita si stramba, caderea unei greutati (arbore, pietroi, lemne) peste o parte a corpului, smucitura in loc, pot duce la luxatii (scranteli), entorse (sucituri) si fracturi (franturi de oase).

Luxatii

Oasele si articulatiile isi pierd pozitia lor normala. Locul vatamat se invineteste, se umfla si se deformeaza, devenind dureros. Datoria noastra este sa gasim pozita cea mai buna pentru accidentat, spe a inlatura durerile. De exemplul, piciorul luxat va fi asezat pe o perinuta, mana luxata va atarna intr-o basma.

Cele mai frecvente luxatii sunt ale umarului, cotului, pumnului, falcii de jos. Vom pune comresa rece si vom imobiliza membrul in cauza pana la venirea medicului.

Entorse

Entorsele se produc cand efectuam o miscare fortata. Bratul ori piciorul vor fi legate si imobilizate, pentru a preintamplina vreo complicatie (putem abea concomitent si o fractura). Pe intinderea atinsa unem compresa rece.

Fracturi

Fracturile sau franturile de oase pot fi simple sau complicate cu rani.

Semnele fracturii sunt : trosnitura, durerea, deformatia, miscarea neobisnuita in locul rupturii osului, miscarea membrului, umflarea si invinetirea locului. Cele mai grave fracturi sunt acelea cand capataiul osului frant a strapuns pielea si a iesit afara si cand osul e sfarmat in mai multe bucati.

Ce facem pana la venirea medicului?

Punem bolnavul in imobilitate, astfel ca partea fracturata sa nu mai poata fi miscata din loc, pentru ca oasele rupte fiind ca dintii ferastraului, ar putea sfasia carnea sau rupe vreo artera.

Imobilizarea fracturii se face prin ajutorul artelelor, niste scandurele lungi cat membrul fracturat si late de trei degete, invelite in carpe, vata, flanela, pentru a fi moi. Se mai pot confectiona atele din craci subtiri legate cu sfoara si apoi infasurate in carpe, cartoane, bete late etc. Pentru fractura fluierului piciorului, coapsei, bratului, asezam o atela pe partea din spatele membrului fracturat si doua pe partile laterale. Le legam apoi la mijloc, sus si jos.

In caz de fractura la brat, atelele trebuie sa cuprinsa incheietura umarului si a cotului, pana la degete. In fracturile coastelor vom pansa strans pieptul cu ajutorul unui prosop.

La fracturile coloanei vertebrale si bazinului, bolnavul nu trebuie miscat. Introducem sub el o scandura lata, il legam de scandura si il transportam urgent la spital.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Lumea copiilor

Lumea copiilor

Lumea copiilor   Lumea copilariei, lumea copiilor este o lume a magiei si frumusetii. Un cantec foarte potrivit si pentru ziua de 1 Iunie – Ziua Internationala a copiilor.   E o lume pe pamantCare-mi...

Teorie privind natura si struc…

Teorie privind natura si structura caracterului

Teorie privind natura si structura caracterului Va vom prezenta o teorie, poate cea mai veche, mai populara si mai extinsa cu privire la natura si structura caracterului. Am putea-o numi teorie...

E primavara iar

E primavara iar

E primavara iar     De cand se arata in albastrul cerului dunga neagra a cocorilor, fiori noi trec prin intreaga natursa si-n fiecare firicel de iarba, se simte tremurarea unei vieti...

Iepurasul cel fricos poezie pe…

Iepurasul cel fricos poezie pentru copii

Iepurasul cel fricos - poezie pentru copii   Va oferim spre lectura poezia pentru copii “Iepurasul” scrisa de Ioana Tatu. Minunatele versuri au fost incluse in volumul “Oglinzi de roua”.   Din tufisu-ntunecat Se ridica-n...

Poezii de dragoste in limba en…

Poezii de dragoste in limba engleza

Poezii de dragoste în limba engleză   O colecţie de poezii de dragoste în limba engleză a unor mari poeţi străini: Edgar Allan Poe, Emily Dickinson, George Gordon, Lord Byron, Percy Bysshe...