Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sablon decoratiune brad de Cra…

Sablon decoratiune brad de Craciun de colorat si decupat

Sablon decoratiune brad de Craciun de colorat si decupat Pentru sarbatoarea Craciunului va oferim un sablon decoratiune cu bradut de Craciun pe care puteti sa-l transformati intr-un ornament special de Craciun....

Statusuri de Sfantul Gheorghe

Statusuri de Sfantul Gheorghe

Statusuri de Sfantul Gheorghe   Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit de credinciosii ortodocsi pe data de 23 aprilie. Numele Sfantului Gheorghe si derivate ale acestuia sunt foarte frecvente. Daca doriti sa...

Parintii nostri

Parintii nostri

Parintii nostri Cine ti-a dat viata? Cine te-a invatat sa spui intaiul cuvant? Cine te are mai drag, ca orice pe lume si-ti sterge cu dragoste lacrimile cand plangi?

Fabula de Esop Uliul care nech…

Fabula de Esop Uliul care necheaza

Fabulă de Esop - Uliul care nechează   Având, odinioară, un glas mai ascuţit, Se socotea un uliu profund nedreptăţit. Dar auzind o dată un nechezat de cal, Voi ca să-l imite pe mândrul Ducipal, Şi...

Felicitari virtuale de Sfantul…

Felicitari virtuale de Sfantul Andrei

Felicitari virtuale de Sfantul Andrei   Pe 30 noiembrie ii sarbatorim pe toti cei care poarta numele Sfantului Andrei si derivate ale acestuia: Andreea, Andries, Andu, Andru, Andruta, Andrusa, Andrusca, Andras, Andra,...