Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Comportament si bune maniere l…

Comportament si bune maniere la masa

Comportament si bune maniere la masa Ce frumos si ce bine e sa petreci timpul in familie! Unul din aceste momente de reuniune de familie e la masa. Desi vorbim...

Felicitari de Valentines day c…

Felicitari de Valentines day cu animalute haioase

Felicitari de Valentine’s day cu animalute haioase   E Valentine’s day, o zi dedicata dragostei. Exprima-ti sentimentele si transmite o felicitare persoanei iubite. Vezi cateva modele de felicitari haioase cu animalute de...

Haine antibacteriene si imbrac…

Haine antibacteriene si imbracaminte bio

Haine antibacteriene si imbracaminte bio La ora actuala, hainele antimiros au invadat raioanele sau cataloagele de vanzare prin corespondenta. Lenjeria intima, ciorapii, sosetele etc, etichetate pudic antibacteriene, vizeaza eliminarea mirosurilor dezagreabile,...

Planse de colorat pentru copii…

Planse de colorat pentru copii de 1 Decembrie sau 24 Ianuarie

Planse de colorat pentru copii de 1 Decembrie sau 24 Ianuarie Copiii nostri sunt cei care vor trebui sa duca peste veacuri bucuria si mandria de a fi roman....

Versuri despre zapada si maret…

Versuri despre zapada si maretia muntilor

Versuri despre zapada si maretia muntilor   Iata cateva versuri extrem de profunde despre zapada si maretia muntilor, scrise de Al. Cerna-Radulescu. La final, veti gasi si morala si invatatura acestei poezii....