Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Pescarusii

Pescarusii

Pescarusii Va oferim spre lectura poezia “Pescarusii” scrisa de Adrian Pintea. Nu ai cum sa nu prinzi drag de pescarusi, delicatele pasari pe care le poti vedea...

Poveste Dorinta nesocotita

Poveste Dorinta nesocotita

Poveste - Dorinta nesocotita Un taran taia un stejar mare si gros intr-o padure. De cate ori dadea cu toporul, de atatea ori ofta din greu. “Vai de mine!” zicea el, “ce...

Veverita poezie pentru copii

Veverita poezie pentru copii

Veverita - poezie pentru copii Va oferim spre lectura poezia „Veverita” scrisa de Constantin Scripca, ideala de invatat cu cei mai mici copii, de gradinita. Ca un ghemotoc De foc, Cu blanita ei...

Ce sunt hormonii

Ce sunt hormonii

Ce sunt hormonii Toata lumea vorbeste astazi despre hormoni si despre vitamine, dar prea putini sunt aceia (in afara, bineinteles, de specialisti si medici) care sa stie exact despre ce este...

Viata poporului din Transilvan…

Viata poporului din Transilvania in preajma rascoalei

Viata poporului din Transilvania in preajma rascoalei Se cunoaste felul de trai si intamplarile mai de seama din Tara Romaneasca si din Moldova. Dorim sa prezentam in cele ce...