Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Decoratiuni de Halloween dovle…

Decoratiuni de Halloween dovleci de colorat si decupat

Decoratiuni de Halloween - dovleci de colorat si decupat   Pe 31 octombrie se celebreaza sarbatoarea de Halloween. Fiecare dintre noi se pregateste pentru a serba cat mai frumos Halloweenul. Casele,...

Legenda Sfantului Trifon

Legenda Sfantului Trifon

Legenda Sfantului Trifon Sfantul Trifon, numit si Sfantul Trif, Trif cel nebun sau Trif nebunul, cade intotdeauna in ajunul Intampinarii Domnului, adica pe 1 faur, 1 februarie. Iata o legenda...

Recorduri geografice montane d…

Recorduri geografice montane din Asia

Recorduri geografice montane din Asia   Va prezentam cateva recorduri geografice montane de pe continentul Asia: muntele Chomolungma, cunoscut noua sub denumirea de Everest si vulcanul Kljucev.  

Greierasul poezie

Greierasul poezie

Greierasul - poezie   Va oferim spre lectura poezia “Greierasul” scrisa de Dumitru Dragan.   Greierasul meu de casa Poarta haina de matasa.

Viata inainte de nastere

Viata inainte de nastere

Viata inainte de nastere In urma cu ceva ani, cunoscutul dirijor Boris Brott a povestit, in cadrul unui interviu radiodifuzat, cateva intamplari din cariera sa: - Eram tanar. Descifram o lucrare noua...