Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Planse de colorat specifice Zi…

Planse de colorat specifice Zilei indragostitilor Valentine’s day sau de Dragobete

Planse de colorat specifice Zilei indragostitilor – Valentine’s day sau de Dragobete                                                      Daca doriti sa faceti o surpriza placuta persoanei iubite cu ocazia Zilei Indragostititilor – Valentine’s day sau de...

Curiozitati si recorduri ale m…

Curiozitati si recorduri ale melcului

Curiozitati si recorduri ale melcului Cine nu l-a intalnit? Si totusi, cati il cunosc intr-adevar? Fiindca banalul melc are inca multe “secrete” … Sunt cunoscute pana astazi cateva mii de specii de melci!...

Prima zi de scoala planse de c…

Prima zi de scoala planse de colorat

Prima zi de scoala - planse de colorat   Din nou la scoala. Mijlocul lunii septembrie e momentul unui nou inceput. Clopotelul isi cheama cu drag elevii la scoala. Scolarei si scolarite,...

Timiditatea sentimentele si pr…

Timiditatea sentimentele si prima iubire adevarata

Timiditatea, sentimentele si prima iubire adevarata Ca stare sufleteasca, timiditatea isi are radacina adanc infipta intr-un sentiment careia ii este caracteristica iubirea. Asemenea tulpinei unei plante agatatoare care inconjoara...

Strabismul si tulburarile de v…

Strabismul si tulburarile de vedere binoculare

Strabismul si tulburarile de vedere binoculare Ochiul este unul din cele mai de pret organe de simt ale omului. La nivelul lui se gasesc receptorii analizatorului vizual, care, la om si...