Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda crivatului

Legenda crivatului

Legenda crivatuluiCrivatul iesi odata la plimbare, dar era atat de nebunatec, pe unde trecea, facea o multime de neoranduieli.Intra mai intai intr-o gradinita si cum intra, se apuca sa scuture...

Sergiu Nicolaescu Ciuleandra f…

Sergiu Nicolaescu Ciuleandra film

Sergiu Nicolaescu, Ciuleandra, film   “Ciuleandra” este un film romanesc al anului 1985, regizat de Sergiu Nicolaescu. Filmul este o adaptare cinematografica a romanului “Ciuleandra” (1927) al lui Liviu Rebreanu. Filmul a...

Ghicitori despre fructe

Ghicitori despre fructe

Ghicitori despre fructe   Fie că sunt fructe de vară, fie că sunt fructe de toamnă, fie că sunt fructe exotice, noi le consumăm cu plăcere. Fructele sunt sănătoase. Vă prezentăm o...

Comori ale Africii negre

Comori ale Africii negre

Comori ale Africii negre In timpul sapaturilor superficiale – pentru  rigola ce urma sa adune apa de ploaie – un locuitor din Igho-Ugwu (Nigeria - Africa) scoate la iveala o urna...

Ce este si cum se manifesta he…

Ce este si cum se manifesta hernia

Ce este si cum se manifesta hernia Pentru a intelege ce pericol reprezinta pentru organism si cat de important este sa ne prezentam la medic la aparitia simptomelor, trebuie sa stim,...