Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poiana Sihastriei Rarau

Poiana Sihastriei Rarau

Poiana Sihastriei Rarau Pe la mijlocul drumului intre Campulung si varful Raraului se afla ascunsa si de nu stii de mai inaitne unde, nici n-o bagi de seama, o poienita careia...

Supernova din 1054 mit sau rea…

Supernova din 1054 mit sau realitate

Supernova din 1054 - mit sau realitate? In anul 1784, astronomul francez Charles Joseph Messier publica un catalog de nebuloase si roiuri stelare. Primul dintre cele 103 obiecte ceresti catalogate, vestita...

Orez cu lapte

Orez cu lapte

Orez cu lapte Orezul cu lapte este un desert absolut minunat si gustos, preferat mai ales de catre copii deoarece este dulce. Va aduce cumva aminte de copilarie? Iata reteta...

Vrabia randunica si privigheto…

Vrabia randunica si privighetoarea

Vrabia, randunica si privighetoarea Cine n-a vazut vrabii? Vrabiile sunt cele mai indraznete pasarele. Parca sunt domestice. Vrabia este cat un om de mare. Corpul e acoperit cu pene si fulgi cenusii,...

Vine vine primavara sceneta pe…

Vine vine primavara sceneta pentru serbare

Vine, vine primavara - sceneta pentru serbare Primavara soseste cu pasi repezi, iar bucuria e maxima. Cu mic, cu mare ne bucuram de trezirea la viata, de invazia de culori, de...