Melatonina - cel de-al treilea ochi
Dirijeaza melatoninul, hormonul misterioasei glande pineale, “orologiul intern” al omului si pubertatea sa? Are oare acest hormon si o actiune determinanta asupra sanatatii psihice? Iata intrebari pe care si le-au pus, de mai multa vreme, cercetatorii din diferite tari ale lumii. Si experimentele nu au intarziat, primele victime fiind micile vrabii. Dupa operatia de extirpare a minusculei glande pineale, ele si-au pierdut simtul timpului. Agitate, au topait zi si noapte in colivie, pana cand epuizarea fizica a dus la incetarea lor in viata. In schimb, la harciogi acelasi experiment a determinat cresterea poftei lor de viata. Astfel de efecte se datoreaza, se pare, lipsei melatoninului, hormonul care se gaseste in cantitati infime in organismele vii si care, potrivit cercetatorului american Richard Wurtmann de la Massachusetts Institute of Tehnology, are “efecte surprinzatoare” si asupra omului. Astfel, aceasta substanta determina, in mare masura, mersul “orologiului intern” al tuturor mamiferelor, ritmul de 24 de ore, temperatura corpului, capacitatea de actiune si activitatea glandelor.
Masurand concentratia acestui hormon in sangele mai multor copii, Wurtmann a descoperit ca melatoninul determina si aparitia pubertatii – gasindu-se in cantitate mai mare la preadolescenti decat la tinerii maturi. Au existat, insa din antichitate, teorii despre aceasta glanda, nu mai mare ca o aluna, ce se gaseste ascunsa la baza creierului. Marele medic Galen afirma ca ea este “poarta de intrare a gandului”, iar filosoful Descartes considera ca este “sediul sufletului”.
Experientele si masuratorile au aratat ca aceasta glanda, denumita si epifiza, comanda si aparitia somnului. Persoanele cu un procent mai mare de melatonin in sange au nevoie de mai mult somn. Persoanele mai in varsta, a caror concentratie hormonala este mai redusa, au nevoie de mai putine ore de somn. De asemenea, cercetarile au ajuns la concluzia ca exista o legatura intre melatonin si sanatatea psihica. La pacientii depresivi si cu dereglari mintale concentrarile de melatonin sunt deosebit de reduse. In viitor, concentratia de melatonin va deveni, probabil, un nou indicator relevant pentru starea sanatatii omului. Terapia cu medicamente pe baza acestui hormon s-ar putea dovedi salutara chiar pentru cazuri fara de speranta. Viitorul va demonstra daca se va putea sau nu actiona cu efecte pozitive asupra “portii sufletului” pentru a determina acest al “treilea ochi” al organismului, care este epifiza, sa refaca starea de normalitate a unor organisme bolnave.
- 20/10/2014 01:07 - Igiena respiratiei si guturaiul
- 10/10/2014 01:01 - Igiena activitatii intelectuale
- 08/10/2014 01:08 - Sfaturi practice privind igiena generala
- 02/10/2014 01:38 - Oboseala si odihna
- 30/09/2014 01:09 - Igiena aerului si a respiratiei
- 09/09/2014 01:02 - Fortifica ti imunitatea
- 07/09/2014 01:00 - Subiectivitatea durerii
- 06/09/2014 01:01 - Sensibilitatea dolorica ce reflecta durerea
- 25/08/2014 01:20 - Febra declansare cauze si rol
- 17/08/2014 01:17 - Helioterapia