Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii laptelui

Aprecierea calitatii lapteluiCalitatea laptelui depinde de compozitia sa, de prospetime si de prezenta germenilor patogeni.

Pentru analize, aveti nevoie de 0.5 l de lapte nefiert. Inainte de a-l turna in sticla, amestecati-l bine (omogenizati-l), fiindca grasimea s-a ridicat deasupra.

Aprecierea cu ajutorul simturilor. Turnati incet tot laptele de proba intr-o alta sticla. Verificati daca pe fundul primei sticle n-au ramas sedimente, prezenta lor indica adaos de substante.

Agitati sticla a doua pentru omogenizarea laptelui si gustati putin din el. Nu-l inghititi imediat; mai inati clatiti-va gura cu el. Laptele proaspat, normal, are un gust placut, dulceag, caracteristic. Un gust mai putin pronuntat indica un lapte sarac in grasime, eventual falsificat prin exces de smantanire, sau prin adaos de apa. Gustul acrisor indica inceputul fermentatiei lactice, proces nedaunator, la sfarsitul caruia rezulta laptele acru, bun pentru consum. Substanta care da gustul acru se numeste acid lactic. Gustul amar se datoreste fie inmulturii unor bacterii nedorite, fie consumarii unor plante (pelin, lupin etc.).

Turnati incet laptele printr-o panza curata, intr-un vas. Laptele normal, proaspat, are culoarea usor crem-galbuie, este opac, curge usor, uniform, in fie continuu si are un miros placut, caracteristic. Laptele cu grasime putina, smatanit sau cu adaos de apa, este alb-albastrui, apos si transparent. Pentru a va convinge, turnati apa in lapte si repetati examinarea. Laptele invadat de microbi are grunji, curge in fir lipicios si gros si are culoare galbuie. Acest lapte nu poate fi folosit; la fel daca are culoarea rosiatica, indicand urme de sange, cauzate de rani ale ugerului sau de anumite boli ale vacilor.

Daca pe panza au ramas impuritati, deduceti ca nu s-au respectat regulile de igiena la recoltarea si pastrarea laptelui.

Turnati laptele intr-o eprubeta mai mare. Acum puteti aprecia mai bine culoarea si, daca-l incalziti putin, veti simti mai bine si mirosul. Mirosul de balegar indica lipsa curateniei grajdului si vacilor.

Proba fierberii. Continuati incalzirea laptelui in eprubeta pana la fierbere. Daca ramane omogen, inseamna ca este destul de proaspat. Daca nu, sub actiunea acidului lactic, la caldura, proteinele din lapte formeaza gruji (laptele “se branzeste”). Proba fierberii se ingaduie sa aflam cat timp mai putem amana consumarea laptelui ca lapte dulce.

Proba cu alcool. Pentru a stabili mai exact cat de vechi este laptele, turnati intr-o eprubeta peste 1 ml de lapte si 1 ml de alcool de 68º. Laptele foarte proaspat va ramane omogen. Cu cat este mai vechi, cu atat se vor forma grunji mai mari, sub actiune combinata a acidului lactic si a alcoolului asupra proteinelor.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Toamna in suflet de copil feli…

Toamna in suflet de copil felicitari animate cu mesaje de toamna

Toamna in suflet de copil - felicitari animate cu mesaje de toamna   Toamna este anotimpul plin de culoare, candoare, farmec si schimbare. Pentru copii e prilej de bucurie si veselie: se...

Consumul de caise si beneficii…

Consumul de caise si beneficiile uimitoare pentru sanatate

Consumul de caise si beneficiile uimitoare pentru sanatate Caisele sunt fructe bogate in viatmine, fiind bune pentru o cura de remineralizare, dar si pentru amelioarerea unor probleme de sanatate....

Oreionul parotidita epidemica …

Oreionul parotidita epidemica sau infectia urliana

Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana)   Ce este oreionul? Este o boala infectioasa acuta, contagioasa, produsa de un virus care determina inflamarea glandelor salivare. Aceasta boala infecto-contagioasa data de virusul urlian, afecteaza...

Stejarul din Borzesti

Stejarul din Borzesti

Stejarul din Borzeşti A fost odată un timp pe când Molna şi Prutul nu făceau hotar între trei ţări surori, pe când bourul moldovenesc era singur stăpân pe o ţară largă,...

Jucarii muzicale

Jucarii muzicale

Jucarii muzicale Repertoriul jucariilor muzicale este foarte variat, el cuprinzand de la cele mai simple constructii, care nu scot decat un sunet si care se pot confectiona de oricine...