Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii laptelui

Aprecierea calitatii lapteluiCalitatea laptelui depinde de compozitia sa, de prospetime si de prezenta germenilor patogeni.

Pentru analize, aveti nevoie de 0.5 l de lapte nefiert. Inainte de a-l turna in sticla, amestecati-l bine (omogenizati-l), fiindca grasimea s-a ridicat deasupra.

Aprecierea cu ajutorul simturilor. Turnati incet tot laptele de proba intr-o alta sticla. Verificati daca pe fundul primei sticle n-au ramas sedimente, prezenta lor indica adaos de substante.

Agitati sticla a doua pentru omogenizarea laptelui si gustati putin din el. Nu-l inghititi imediat; mai inati clatiti-va gura cu el. Laptele proaspat, normal, are un gust placut, dulceag, caracteristic. Un gust mai putin pronuntat indica un lapte sarac in grasime, eventual falsificat prin exces de smantanire, sau prin adaos de apa. Gustul acrisor indica inceputul fermentatiei lactice, proces nedaunator, la sfarsitul caruia rezulta laptele acru, bun pentru consum. Substanta care da gustul acru se numeste acid lactic. Gustul amar se datoreste fie inmulturii unor bacterii nedorite, fie consumarii unor plante (pelin, lupin etc.).

Turnati incet laptele printr-o panza curata, intr-un vas. Laptele normal, proaspat, are culoarea usor crem-galbuie, este opac, curge usor, uniform, in fie continuu si are un miros placut, caracteristic. Laptele cu grasime putina, smatanit sau cu adaos de apa, este alb-albastrui, apos si transparent. Pentru a va convinge, turnati apa in lapte si repetati examinarea. Laptele invadat de microbi are grunji, curge in fir lipicios si gros si are culoare galbuie. Acest lapte nu poate fi folosit; la fel daca are culoarea rosiatica, indicand urme de sange, cauzate de rani ale ugerului sau de anumite boli ale vacilor.

Daca pe panza au ramas impuritati, deduceti ca nu s-au respectat regulile de igiena la recoltarea si pastrarea laptelui.

Turnati laptele intr-o eprubeta mai mare. Acum puteti aprecia mai bine culoarea si, daca-l incalziti putin, veti simti mai bine si mirosul. Mirosul de balegar indica lipsa curateniei grajdului si vacilor.

Proba fierberii. Continuati incalzirea laptelui in eprubeta pana la fierbere. Daca ramane omogen, inseamna ca este destul de proaspat. Daca nu, sub actiunea acidului lactic, la caldura, proteinele din lapte formeaza gruji (laptele “se branzeste”). Proba fierberii se ingaduie sa aflam cat timp mai putem amana consumarea laptelui ca lapte dulce.

Proba cu alcool. Pentru a stabili mai exact cat de vechi este laptele, turnati intr-o eprubeta peste 1 ml de lapte si 1 ml de alcool de 68º. Laptele foarte proaspat va ramane omogen. Cu cat este mai vechi, cu atat se vor forma grunji mai mari, sub actiune combinata a acidului lactic si a alcoolului asupra proteinelor.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Felicitari de Paste planse de …

Felicitari de Paste planse de colorat

Felicitari de Paste - planse de colorat   Sarbatoarea de Paste este una magica si celebreaza Invierea Domnului nostru Iisus Hristos. Toata natura si toti oamenii se bucura. Este sarbatoarea luminii si...

Cum sa faci corect un nod

Cum sa faci corect un nod

Cum sa faci corect un nod   Stiti sa faceti un nod? Poate fi se pare o intrebare banala, dar este absolut necesar sa stim sa facem bine un nod. Va poate...

Imagini cu Mos Craciun de colo…

Imagini cu Mos Craciun de colorat

Imagini cu Mos Craciun de colorat                                    Cu totii il asteptam pe Mos Craciun. Este cel mai iubit personaj si fara el sarbatorile de iarna nu ar mai avea farmec. Pentru...

Eminescu si stiinta

Eminescu si stiinta

Eminescu si stiinta “Porni Luceafarul. Cresteau! In cer a lui aripe ...” Impresionata este aceasta viziune autobiografica pe care ne-a lasat-o Eminescu, Hyperionul poeziei romanesti, aparut intr-o zi de mijloc de ianuarie...

Balada unui greier mic de Geor…

Balada unui greier mic de George Topirceanu

Balada unui greier mic de George Topîrceanu   Peste dealuri zgribulite,Peste ţarini zdrenţuite,A venit aşa, deodată,Toamna cea întunecată.