Univers de copil

A+ R A-


Igiena colectivitatilor de copii si tineri

 

Inca de la o varsta frageda, copilul sau tanarul petrece o buna parte din timpul sau in diferite institutii. Prin aplicarea si respectarea anumitor norme si reguli de igiena fiecare din aceste institutii contribuie la dezvoltarea normala a organismului, atat fizica cat si neuropsihica.

Sa vedem insa etapele de dezvoltare a omului de la nastere si pana la adult:

·        0-1 an – sugar;

·        1-3 ani – copil mic;

·        3-6 ani – prescolar;

·        6-18 (19) ani – elev;

·        peste 19 ani – student.

 

La camin, la cresa, copiii au un regim de hrana, somn, activitate spontana si dirijata, stimulandu-se miscarea, orientarea, dezvoltarea senzoriala si cerebrala. Dupa cum stim intre 6 luni si 2 ani si jumatate apare dentita de lapte, care trebuie urmarita cu atentie pentru a se dezvolta normal. La 8-10 luni, copilul merge in picioare, trebuind sa fie ajutat spre a-si perfectiona stabilitatea. De asemenea, se dezvolta limbajul, cunoasterea, toate acestea necesitand supraveghere si ajutor. Vobim despre o perioada in care incepe formarea unor deprinderi igienice.

 

La gradinita se perfectioneaza miscarile, atentia, memoria, gandirea. Se continua si se adanceste invatarea multor deprinderi, a conduitei. La aceasta varsta copilul are nevoie de un program variat, cu activitati de 10-30 de minute si cu somn dupa-amiaza. Astfel, se stimuleaza, dar nu se forteaza posibilitatile copilului. O grija deosebita trebuie acordata prevenirii si vindecarii rapide a bolilor, caci ele pun in pericol si pot avea urmari negative pentru sanatate si viata.

 

La scoala, in ciclul primar si gimnazial, se continua aplicarea si respectarea regulilor de igiena in vederea dezvoltarii normale. Programul scolar trebuie sa fie echilibrat si sa imbine cu grija orele de predare a lectiilor, orele de activitate fizica, orele de pregatire a temelor si orele de odihna.

Factorii naturali (aer, apa, soare) si alimentatia sanatoasa, bogata in vitamine, saruri minerale, glucide, lipide si proteine trebuie sa fie asigurati scolarului.

O atentie deosebita se acorda curateniei corporale, imbracamintei si incaltamintei potrivite si comode.

Pozitia corpului in banca si in mers trebuie sa evite deformarea coloanei vertebrale si a umerilor, aceasta putandu-se produce mai ales in perioadele de crestere intensa. De altfel, se recomanda grija pentru prevenirea tuturor bolilor, mai ales a celor respiratorii, precum si a accidentelor, care se produc din lipsa de atentie in circulatia pe strada, in cladiri, curti, etc.

In aceasta perioada are loc dezvoltarea vointei, a afectivitatii si se impune formarea gandirii, perfectionarea vorbirii si integrarea in societate. Aceasta este perioada cand se descopera si se dezvolta talentul, inclinatia spre o profesiune, iar sfaturile si indrumarile pentru dezvoltare sunt bine-venite.

 

Lucrurile vor evolua si se vor perfectiona odata cu inaintarea in varsta, dar grija pentru sanatatea fizica trebuie sa continue prin respectarea unui program echilibrat de munca, odihna si sport. Trebuie evitata actiunea substantelor toxice de orice fel, dar mai ales a alcoolului si fumatului. Tinerii, adolescentii, trebuie sa stie ca multe dintre bolile care survin la varstnici se datoreaza abaterilor de la o buna comportare, incepand de la aceasta varsta sau chiar mai devreme.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Felicitari si imagini animate …

Felicitari si imagini animate cu branduse

Felicitari si imagini animate cu branduse   Brandusele incanta prin gingasia si frumusetea lor aparte. Ele apar primavara intr-o gama larga de culori, de la alb pana la galben, de la albastru...

Roadele toamnei planse de colo…

Roadele toamnei planse de colorat

Roadele toamnei - planşe de colorat   Există o armonie în toamnă şi o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită în nici un alt anotimp. Anotimpul toamna aduce recolte...

Difteria

Difteria

Difteria   Ce este difteria? Difteria este o boala infectioasa a cailor respiratorii, agentul etiologic fiind Corynebacterium diphtheriae, o bacterie gram-pozitiva, numita si bacilul Klebs Loeffler care produce toxina difterica. Este o boala...

Pasarile gradinar

Pasarile gradinar

Pasarile gradinar Cand primii colonisti europeni au ajuns in Australia, au gasit printre tufisurile joase niste constructii ciudate, impodobite cu flori. Erau un fel de ingradituri, asternute cu nuieluse. Cam la o...

Avataruri Halloween

Avataruri Halloween

Avataruri Halloween   Sarbatoarea de Halloween este din ce in ce mai populara si nu poate fi ratata. Prin magia si misterul care il inconjoara Halloweenul este foarte special. Puteti face glume...