Univers de copil

A+ R A-


Igiena organelor genitale

Inca de la nastere organele genitale trebuie mentinute curate. La baieti, praful si murdaria adera la secretiile glandelor sebacee ale penisului, putand determina infectia si iritatia acestuia. La fete, datorita topografiei vaginului, care este situat langa orificiul anal, igiena organelor genitale se cere efectuata cu si mai mare atentie.

Sugarele vor fi spalate dupa fiecare scaun, mama avand mainile spalate inainte. Pentru toaleta copilului se foloseste apa calduta, la temperatura corpului, si putina vata si tifon curat. Organele genitale externe se spala de la vulva spre orificiul anal si nu invers. Pielea se usuca si se unge cu vaselina. Pentru plici, ca cele de la baza coapselor sau alte articulatii, se foloseste talcul pentru copii, prin aplicare locala. Semnele ce anunta imbolnavirea organelor genitale sunt: inflamarea labiilor, cu inrosirea tegumentelor, starea de neliniste, starea febrila. De asemenea, se acuza durere in regiunea organelor genitale externe, care determina si prurit. Trebuie specificat ca iritatia organelor genitale externe se poate produce si datorita imbracamintii neadecvate: pantalon din lana aplicat fara chilot, chilot ud, ingust etc.

Igiena organelor genitale trebuie stapanita de mic copil, pentru a intra in obisnuinta, ca si igiena pentru restul corpului. Crearea de mister, cu exces de pudicitate, in privinta organelor genitale determina o mare curiozitate, si asa prezenta la copii.

Igiena ce neglijeaza organele genitale este total incompleta, curatirea acestora fiind necesara a se efectua tot timpul si la toate varstele.

Resturile componentelor eliminate de aparatul urinar si digestiv, restante in jurul orificiului anal sau al meatului urinar, secretiile glandelor sebacee sau ale anexelor organelor genitale, ca si descuamarea epiteliala, cu descompunerea materiilor organice sub actiunea germenilor proteolitici, confera un miros dezagreabil si accelereaza aparitia bolilor cu rasunet si asupra organelor genitale.

La baiat, uretra peniana (terminala) este calea comuna pentru urina si lichidul spermatic, deci pentru necesitati fiziologice excretorii si pentru apropierea fizica dintre parteneri. Aceasta topografie explica aparitia unor boli de vecinatate, pastrarea igienei organelor genitale determinand nu numai o sanatate locala, ci si premisa unei desfasurari optime a vietii sexuale. Iata de ce baiatul trebuie sa-si spele zilnic organele genitale externe si regiunile invecinate, cu apa simpla sau apa si sapun, insistand asupra regiunii anale,  preputului si santului balano-preputial, unde secretiile mai abundente se acumuleaza, emanand mirosuri neplacute. Lungimea parului pubian la ambele sexe se pastreaza mai scurt, contribuind astfel la o mai buna igiena locala. Iritatia locala o tratam cu unguente si spray-uri antiseptice sau pudra de talc. In momentul toaletei genitale mainile vor fi curate. Dupa toaleta folosim lenjerie curata, spalata si calcata. Chilotul este bine sa fie lejer, pentru a nu jena si pentru ca lenjeria intima prea stransa produce o excitare mecanica a penisului, putand duce la masturbatie.

La femeie, meatul uretral (deschiderea uretrei) se situeaza in vulva, deasupra introitului vaginal, in apropierea vaginului. Femeia va acorda o atentie crescuta igienei locale, pe langa toaleta de dimineata si seara trebuind sa-si intretina o stare de igiena si peste zi, in special in zilele calduroase, dupa munca sau sport, cand transpira mai mult. Folosind apa si sapunul – moale sau neutru, sapun de toaleta, toate neiritante – se va spala regiunea pubiana si perianala, insistand asupra orificiului anal, a deschiderii vulvare si a plicilor dintre labiile mari si mici, cautand eliminerea secretiilor adunate. Se foloseste apa calda la temperatura corpului, in special pe timpul racoros. Toaleta se face sub dus sau cu ajutorul dusului mobil. Cand nu exista dus, toaleta e bine sa se faca turnandu-se apa cu o cana si niciodata folosind apa din lighean. Se clateste cu multa apa, iar apoi se sterge cu un prosop moale personal, folosit numai in acest scop. Se mai poate utiliza un prosop de hartie din hartie moale sau vata. Toaleta organelor genitale externe se face de doua ori pe zi, afara a pune la socoteala pe cea dinainte si dupa actul sexual. Se recomanda o toaleta riguroasa a organelor genitale dupa fiecare mictiune si scaun. Urmele de urina se indeparteaza prin stergerea regiunii vulvare cu vata. Pentru spalarea vaginului, femeia va folosi para de cauciuc speciala sau irigatorul. Cu ajutorul lui se va elimina continutul vaginal acumulat in aceasta cavitate, considerata inchisa. Pentru irigatia vaginala folosim apa sterila, obtinuta prin fierbere si racita la 37-40 grade C, la care, dupa indicatie, se pot adauga diverse solutii medicamentoase, ca cele izotonice de clorura de sodiu 7 la mie (7 g la 1 litru de apa sterila), borat de sodiu (10-12 g la 1 litru de apa sterila), acid lactic, acid fenic, solutii iodate, permanganat de potasiu, septofag, flori de musetel. In stari patologice ale organelor genitale, toaleta acestora se face dupa si la indicatia medicului. In aceste conditii, mirosul degajat din vagin este total dezagreabil si puternic persistent, deodorantele vaginale neavand mare influenta.

In timpul mentruatiei, moment fiziologic, femeia elimina sange menstrual ce contine si constituienti specifici, cum ar fi metotoxina, ce confera un miros fad, caracteristic, dezagreabil, niciodata erogen mai mult sau mai putin perceptibil. Pentru a nu se trada acest moment din viata femeii, igiena locala va rezolva problemele neplacute si incomode, reducand astfel senzatia de indispozitie, irascibilitate sau fenomenele neurovegetative. Este indicat ca in aceasta perioada femeia sa poarte un tampon curat. Tamponul trebuie sa fie cat mai hidrofil, moale si usor. Se schimba de mai multe ori pe zi, in general de 3-4 ori sau de cate ori este nevoie, inainate ca marginile sa se imbibe cu sange sau acesta sa apara la suprafata, pentru a nu lua contact cu chilotul. Dupa folosire tamponele se pun in pungi speciale, aruncandu-se discret. Femeia isi va spala organele genitale externe ori de cate ori este nevoie, dar minimum de 2-3 ori pe zi. Chilotul, care trebuie sa se muleze pe corp, se va schimba mai des si ori de cate ori este nevoie. In anotimpul rece se va evita frigul, protejandu-se cu imbracaminte calduroasa si confortabila. Nu sunt indicate actiunile sportive, in special ciclismul, calaria, patinajul sau inotul in piscina, stranduri sau apa de mare, dansul. De asemenea, vor fi evitate ingestia de condimente sau excitante, alcoolul, constiptia, prevenind astfel accentuarea congestiei pelvine, reducand sangerarea. Baia calduta se face sub dus si nu in cada. Femeia va preveni din timp partenerul, acesta trebuind sa inteleaga ca actul sexual in aceasta perioada este contraindicat. Barbatul va evita contactul sexual cu o femeie ce are o stare de igiena precara, cu organe genitale congestionate, obosita, irascibila, uneori cu durere si aflux de sange menstrual ce sporeste in intensitate dupa actul sexual datorita congestiei locale. Boala se poate grefa usor atat la femeie cat si la barbat. Actul sexual in aceasta perioada este dezagreabil pentru ambii parteneri. Mama va explica fetei ca este un proces fiziologic, in care micile neplaceri trebuie invinse prin autodisciplina, evitand capriciile, irascibilitatea, lipsa de la scoala.

Plopul din vale

Plopul din vale

Plopul din vale Va oferim spre lectura povestirea "Plopul din vale" scrisa de Gh. N. Trandafir. Cate n-ar spune copacii dac-ar putea sa graiasca! Cate taine si cate intamplari...

Bogatiile tarii noastre de Geo…

Bogatiile tarii noastre de George Calinescu

Bogatiile tarii noastre de George Calinescu Imi place sa ma plimb prin paduri, rascolind cu piciorul mormanele de frunze cazute. Sunt paduri negre si drepte de brazi, imbatand cu...

Dragobete 24 februarie 2015

Dragobete 24 februarie 2015

Dragobete - 24 februarie 2015 Pe 24 februarie celebram Dragobetele, o sarbatoare pur romaneasca, o zi a tineretii, a veseliei si a iubirii. Asadar, sa sustinem si sa respectam aceasta frumoasa...

Probleme de logica cu chibritu…

Probleme de logica cu chibrituri si raspunsuri

Probleme de logica cu chibrituri si raspunsuri Va prezentam 3 probleme de logica cu chibrituri si raspunsurile.

Scarlatina

Scarlatina

Scarlatina   Ce este scarlatina? Scarlatina este o boala infecto-contagioasa, cauzata de un streptococ hemolitic care nu numai ca provoaca o infectie a gatului (numita “gat streptococci”), dar produce si o toxina care...