Crampe si dureri abdominale - cauze, remedii si modalitati de preventie
Cu siguranta, fiecare dintre noi a suferit macar o data in viata sa de crampe si dureri abdominale. Conform unui studiu s-a dovedit ca aproximativ 15% dintre oameni sufera frecvent de crampe stomacale si dureri abdominale puternice, iar femeile se dovedesc a fi mai des afectate decat barbatii.
Care sunt cauzele? Acestea sunt diverse si tin de alimentatie, alimentatie dezechilibrata, stres, infectii, probleme de sanatate, etc. Anumite situatii, cum ar fi casatoria, o nastere in familie, o despartire, examenele scolare, schimbarea locului de munca sau a locuintei, o calatorie mai lunga, etc. pot cauza probleme intestinale. In acest articol ne vom referi la crampe si dureri abdominale, urmare a unor afectiuni ale intestinului care poate perturba functionarea sa normala.
Crampele sunt contractii neobisnuit de puternice ale muschilor din peretii organelor. Cel mai adesea, aceste crampe sunt involuntare si apar pe neasteptate. In general, nu dureaza mult, dar provoaca stari neplacute si senzatii de durere.
Crampele obisnuite pot avea numeroase cauze. De obicei, digestia este implicata in episoadele acute (o digestie proasta, intoxicatie alimentara) sau in cele cronice. Printre acestea, sindromul de intestin iritabil este cel mai frecvent (80-85%). Insa toate organele abdominale pot cauza spasme dureroase. Vorbim, de exemplu, despre crampele de origine ginecologica, in cazul dismonoreei (menstruatie anormala) sau despre crampele de origine urologica, in caz de cistita, spasmele vezicii.
Fiecare persoana este diferita si reactioneaza diferit la anumiti factori. Pentru a trata, a calma durerile abdominale si a indeparta durerea rapid si eficient acordati atentie si respectati cateva sfaturi, moduri de preventie in tratament, care va pot fi de ajutor in viata de zi cu zi:
- Anumite alimente si mancaruri sau ingrediente alimentare pot fi responsabile de durerile abdominale. Incercati sa le identificati si sa le evitati sau sa le eliminati, pe cat este posibil, din alimentatia dvs.
- Evitati alimentele grase sau uleioase.
- Luati masa, pe cat posibil, intr-un spatiu si loc igienic, aerisit, curat, linistit si relaxant.
- Mancati echilibrat, impartiti mesele, nu mancati alimente in cantitati mari la o singura masa.
- Ultima masa trebuie luata cu cel putin 2 ore inainte de ora de culcare. Daca va culcati la scurt timp dupa cina, aveti grija sa tineti capul intr-o pozitie mai inalta decat restul corpului.
- Mancati cate putin si des, nu exagerati cu mesele si asigurati-va ca acestea sunt bine echilibrate si bogate in fibre. Consumati fructe si legume.
- Atentie, insa, unele fructe si legume, ca de exemplu, prune, mere, varza, brocolli, ceapa, etc. fermenteaza usor in intestine. Ele produc balonare, fiind un posibil factor declansator pentru spasme dureroase. Asadar, mancati echilibrat si cu moderatie astfel de fructe si legume, mai ales daca stiti ca aveti un stomac sensibil.
- Evitati sa inghititi aer atunci cand macati repede, cand vorbiti in timp ce mancati, cand mestecati guma sau cand beti bauturi carbogazoase. Toate aceste pot cauza balonare.
- Consumati cel putin 2 l de apa pe zi.
- Consumati zilnic produse lactate naturale. In acest fel veti asigura o flora intestinala echilibrata.
- Nu uitati de miscare si sport. Exercitiile fizice regulare, realizate cu calm, permit relaxarea sai echilibrarea organismului, asigurandu-ti eliberarea fata de stresul cotidian.
- Invatati sa luptati cu stresul, sa ii faceti fara. Adoptati un stil sanatos de viata, o dieta sanatoasa in alimentatie.
- Folosirea unui antiseptic tinteste peretii organelor aflate in abdomen, actionand direct asupra spasmului, relaxand muschii si calmand astfel durerea.
La dureri dese si mari consultati medicul.
- 02/12/2013 00:04 - Spirulina
- 22/11/2013 14:07 - Visul este ca si somnul un fenomen natural
- 22/11/2013 01:41 - Visul si viata noastra nocturna
- 15/11/2013 14:15 - Alimente sanatoase si necesare pentru dieta de iarna
- 14/11/2013 14:25 - Oligoelementele si sanatatea
- 04/11/2013 19:47 - Infectia urinara si tratament prin remedii naturiste
- 03/11/2013 18:44 - Ochii oglinda sanatatii
- 05/10/2013 00:37 - Igiena organelor genitale
- 01/10/2013 17:18 - Primul ajutor in stopul cardio respirator
- 30/09/2013 23:42 - Igiena colectivitatilor de copii si tineri