Univers de copil

A+ R A-


Alimentatia umana si necesitatile calorice

 

Organismul uman dispune de un mecanism nervos de reglare cantitativa si calitativa a ingestiei, dar acest mecanism, datorita unor conditii psiho-sociale (de exemplu, datorita abundentei de alimente si posbilitatii de a consuma o hrana care da nastere unor “satisfactii” deosebite) a devenit mai putin eficient decat la animale.

Astfel, omul a dobandit unele obiceiuri alimentare neigienice, nefiziologice (de exemplu, consumul exagerat de dulciuri, de alcool, etc.). Aceasta suprasolicitare a tubului digestiv duce la obezitate si predispune la o serie de imbolnaviri ale altor organe (ficat, rinichi, inima, etc.).

Pe de alta parte, in intinse zone ale lumii, hrana este insuficienta.

Atat subnutritia, cat si alimentatia excesiva sau neechilibrata perturba grav sanatatea.

In stabilirea stiintifica a ratiei alimentare, primul obiectiv este acoperirea necesitatilor energetice ale omului, care difera in functie de varsta, sex, stare fiziologica, activitate, etc.

Sa vedem insa care sunt necesitatile calorice ale omului la diferite varste.

 

 

Varsta

Greutatea

(kg)

Inaltimea

(cm)

Necesitati energetice

(kcal/24 ore)

Barbati

13-15

16-19

49

63

163

175

3.100

3.600

25

45

65

 

70

 

175

3.200

3.000

2.550

Femei

13-15

16-19

49

54

160

162

2.600

2.400

25

45

65

 

58

 

163

2.300

2.200

1.800

 

Aceasta valoare energetica nu poate fi insa asigurata prin consumul unei singure categorii de substante, ci printr-o alimentatie variata, care sa corespunda si nevoilor plastice si celor catalitice.

 

Proteinele trebuie sa intre in hrana intr-o proportie de 13-18% din valoarea energetica totala a ratiei, ceea ce reprezinta un minimum de 1 g proteine pe kilogram de greutate corporala (1g/kg). Jumatate din proteinele hranei trebuie sa fie de provenienta animala. La femei, in cursul graviditatii si al alaptarii, cantitatea de proteine trebuie sa creasca la 1.5-2 g/kg, iar la copii, in perioada de crestere, sa ajunga la 3.5g/kg.

Glucidele trebuie sa acopere 50-65% din energia ratiei, cantitatea minima zilnica fiind de 40-60 g, iar lipidele trebuie sa acopere 20-30% din valoarea energetica a ratiei.

 

Intr-o alimentatie rationala trebuie asigurat si un aport corespunzator de vitamine.

Exista si o serie de cerinte in ceea ce priveste substantele minerale (clorura de sodiu, calciu, etc.). In alcatuirea unei diete rationale se tine seama si de modificarile pe care le sufera alimentele in cursul prepararii culinare. Astfel, fierberea duce la distrugerea unor vitamine, prajirea excesiva are drept consecinta aparitia unor produsi iritativi, etc.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

A treia luna de sarcina

A treia luna de sarcina

A treia luna de sarcina   Ai ajuns in a treia luna de sarcina si poti rasufla usurata deoarece riscul pierderii sarcinii a scazut foarte mult. E perioada in care vei realiza...

Scrisoare pentru Mos Nicolae m…

Scrisoare pentru Mos Nicolae model cizmulita

Scrisoare pentru Mos Nicolae - model cizmulita Ziua de Mos Nicolae, 6 decembrie, se apropie cu pasi repezi. E sarbatoarea Sfantului Nicolae si, cu mic, cu mare, ne bucuram si asteptam...

Infectia urinara si tratament …

Infectia urinara si tratament prin remedii naturiste

Infectia urinara si tratament prin remedii naturiste Infectia urinara (cistita, denumirea populara) provoaca senzatii neplacute si se numara printre cele mai raspandite boli. Infectarea tractului urinar cu asa-numitele bacterii E. Coli...

Turnul Eiffel din Franta tente…

Turnul Eiffel din Franta tenteaza sporturi extreme

Turnul Eiffel din Franta tenteaza - sporturi extreme Gustav Eiffel a terminat de construit celebrul sau turn (Turnul Eiffel) din capitala Frantei (Paris) in anul 1889 si, de atunci, feluriti temerari...

Reteta budinca de mere

Reteta budinca de mere

Reteta budinca de mere Budinca de mere este un delicios aperitiv, preferat mai ales de catre copii. Iata reteta noastra si modul de preparare pentru budinca de mere, perfect pentru 6...