Univers de copil

A+ R A-


Alimentatia umana si necesitatile calorice

 

Organismul uman dispune de un mecanism nervos de reglare cantitativa si calitativa a ingestiei, dar acest mecanism, datorita unor conditii psiho-sociale (de exemplu, datorita abundentei de alimente si posbilitatii de a consuma o hrana care da nastere unor “satisfactii” deosebite) a devenit mai putin eficient decat la animale.

Astfel, omul a dobandit unele obiceiuri alimentare neigienice, nefiziologice (de exemplu, consumul exagerat de dulciuri, de alcool, etc.). Aceasta suprasolicitare a tubului digestiv duce la obezitate si predispune la o serie de imbolnaviri ale altor organe (ficat, rinichi, inima, etc.).

Pe de alta parte, in intinse zone ale lumii, hrana este insuficienta.

Atat subnutritia, cat si alimentatia excesiva sau neechilibrata perturba grav sanatatea.

In stabilirea stiintifica a ratiei alimentare, primul obiectiv este acoperirea necesitatilor energetice ale omului, care difera in functie de varsta, sex, stare fiziologica, activitate, etc.

Sa vedem insa care sunt necesitatile calorice ale omului la diferite varste.

 

 

Varsta

Greutatea

(kg)

Inaltimea

(cm)

Necesitati energetice

(kcal/24 ore)

Barbati

13-15

16-19

49

63

163

175

3.100

3.600

25

45

65

 

70

 

175

3.200

3.000

2.550

Femei

13-15

16-19

49

54

160

162

2.600

2.400

25

45

65

 

58

 

163

2.300

2.200

1.800

 

Aceasta valoare energetica nu poate fi insa asigurata prin consumul unei singure categorii de substante, ci printr-o alimentatie variata, care sa corespunda si nevoilor plastice si celor catalitice.

 

Proteinele trebuie sa intre in hrana intr-o proportie de 13-18% din valoarea energetica totala a ratiei, ceea ce reprezinta un minimum de 1 g proteine pe kilogram de greutate corporala (1g/kg). Jumatate din proteinele hranei trebuie sa fie de provenienta animala. La femei, in cursul graviditatii si al alaptarii, cantitatea de proteine trebuie sa creasca la 1.5-2 g/kg, iar la copii, in perioada de crestere, sa ajunga la 3.5g/kg.

Glucidele trebuie sa acopere 50-65% din energia ratiei, cantitatea minima zilnica fiind de 40-60 g, iar lipidele trebuie sa acopere 20-30% din valoarea energetica a ratiei.

 

Intr-o alimentatie rationala trebuie asigurat si un aport corespunzator de vitamine.

Exista si o serie de cerinte in ceea ce priveste substantele minerale (clorura de sodiu, calciu, etc.). In alcatuirea unei diete rationale se tine seama si de modificarile pe care le sufera alimentele in cursul prepararii culinare. Astfel, fierberea duce la distrugerea unor vitamine, prajirea excesiva are drept consecinta aparitia unor produsi iritativi, etc.

Addthis

Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda vaniliei

Legenda vaniliei

Legenda vaniliei   Legenda spune ca, regele Tenitzill al treilea, al Tinutului Totonaca a avut o fata de o frumusete rara, Tzacopontziza, Steaua Diminetii. El a hotarat ca fiica ei sa fie...

Emotivii in viata sociala

Emotivii in viata sociala

Emotivii in viata sociala Viata sociala constituie o lupta grea. Numai cei inzestrati de natura cu un temperament viguros reusesc sa se ridica si sa se mentina. Inteligenta singura nu este...

Felicitari animate de 8 Martie

Felicitari animate de 8 Martie

Felicitari animate de 8 Martie   8 Martie este Ziua Internationala a Femeii si Ziua Mamei la romani. Transmite o felicitare animate de 8 Martie persoanelor dragi din viata ta: mama, bunica,...

Mos Nicolae 2014

Mos Nicolae 2014

Mos Nicolae 2014 Cu totii, mari si mici, asteptam cu mare nerabdare venirea lui Mos Nicolae! In seara de 5 decembrie ne pregatim ghetutele pentru a primi daruri si daca nu...

Romania la superlativ

Romania la superlativ

Romania la superlativ Ne vom referi, pe scurt la: Carpati – cel mai frant sir de munti pe distanta cea mai scurta, Oltul – cel mai lung rau interior, Sfinxul si...