Aspiratii si atitudini in adolescenta
Desi fiecare etapa de varsta isi are valoarea ei in evolutia fiintei umane – deoarece este consecinta celei dinainte si o pregateste pe cea care urmeaza – adolescenta ocupa totusi un loc deosebit de important, caci este varsta marilor efervescente, varsta la care se plamadeste omul de maine.
Este, in plus, varsta marilor intrebari, a viselor indraznete, a zborului avantat, cu aripi larg deschise spre inaltimi, spre viitor.
Adolescenta este o mare vrajitorie, afirma Puskin. Si daca este o mare vrajitorie, nici nu o poti cunoaste. Natura inchisa adolescentului zavoreste ferestrele cunoasterii directe si atunci, numai jurnalele intime mai pot ajuta sa patrunda in aceasta lume vrajita cateva raze de lumina, care pot facilita cunoasterea varstei de aur a adolescentei.
Adolescentul? Un necunoscut – se grabesc unii sa spuna. Vorbim despre un necunoscut pentru ca nimeni n-a putut patrunde in sufletul sau, datorita naturii sale inchise. Cum pot fi cunoscuti adolescentii? Din jurnalele lor. Este normal ca un adolescent sa-si aiba propriul jurnal in care isi noteaza tot ce se intampla in jurul lor, noteaza ceea ce simt, ceea ce fac etc.
Este adevarat ca adolescentul manifesta neastampar, avand in el un plus de energie pe care trebuie sa o consume, se inflacareaza aproape din orice lucru care ii este prezentat, intr-un anumit fel, de altii.
Dorintele adolescentilor se schimba des si sunt foarte variate.
Multi dintre adolescenti prefera onorurile in fata banului. In functie de caz, adolescentul fie are o fire inchisa, fie este foarte sociabil. In multe cazuri, impolitetea pare sa fie un atribut al adolescentilor. Adesea, tinerii au o comportare necivilizata, manifestandu-se in diferite forme si imprejurari: pe strada, la scoala, la reuniuni etc. nu din cauza faptului ca asa sunt ei, ci pentru ca nu stiu sa se comporte. Adultii ar trebui sa ii invete si sa ii ajute sa depaseasca eventualele dificultati cu care se confrunta in viata de zi cu zi.
E vorba despre o varsta cand, din punct de vedere fizic si intelectual, e mare diferenta de copii. Si totusi, de multe ori, adolescentilor nu li se acorda o atentie mare, nu li se asculta parerile. Unii adulti, unii parinti, simt nevoia sa aiba cuvantul hotarator, numai ei au dreptate fiindca spun aproape tot timpul: “La 40-50 de ani, un om cu experienta judeca bine, nu ca un copil”.
Dar adolescentii simt nevoia sa isi deschida sufletul in fata cui vrea sa ii asculte si chiar accepta sfaturi in legatura cu ceea ne ii doare cel mai mult. Adolescenta este cea mai frumoasa parte din viata. Este epoca nazuintelor, a cautarilor, a visurilor si a entuziasmului. Odata cu trecerea anilor, se pare ca omul viseaza tot mai putin, dar, fara visurile din adolescenta, te simti mai putin om!
In adolescenta incepe sa ti se dea consideratia de om, incepi sa fii luat in seama, sa intri cu adevarat, sub toate aspecte,e in viata. Acum incepi sa traiesti cu adevarat, sentimentul de siguranta – sentiment ce creste pe masura ce stii mai multe – capeti o mai mare experienta si devii capabil sa-ti explici viata, lumea.
- 11/05/2017 00:49 - Viata de adolescent
- 07/06/2015 01:16 - Adolescenta scop al vietii umane
- 02/05/2013 21:52 - Prohodul Domnului starea intai versuri
- 06/01/2013 00:46 - Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos
- 22/05/2012 04:00 - Despre adolescenta si adolescenti
- 05/03/2012 16:03 - Tipuri de tulburari in adolescenta