Viata de adolescent
Adolescenta este perioada de trecere dintre copilarie si varsta adulta si se caracterizeaza prin moment de intense dezvoltare fizica, psihica si sociala. Aceasta perioada se desfasoara incepand cu 13 ani la fete si 15 ani la baieti si se incheie in jurul varstei de 18 ani.
Adolescenta este definite de:
· dezvoltarea biologica a caracterelor intime primare si secundare pana la deplina maturitate sexuala;
· trecerea de la starea de totala dependent socio-economica, la o stare de relative independent prin alegerea unei profesiuni.
Deci, in aceasta perioada de trecere are loc adaptarea la transformarile anatomice si functionale legate de pubertate, ajungandu-se la integrarea maturizarii sexual in modul de comportament individual.
Capacitatea fizica si intelectuala a adolescentului, de obicei inca scolar, se dezvolta mult. In consecinta, organismul poate face treptat la activitatile teoretice si practice tot mai complexe si mai dificile, impuse de o buna pregatire pentru munca si viata. Aceasta poate fi exemplificata astfel:
· forta muscular a baietilor creste pana la 90 la suta din forta adultului la varsta de 18 ani, in timp ce la fete ea ajunge pana la 60 la suta la aceeasi varsta;
· activitatea mintala este insotita si ea de modificari functionale ale organismului: cresterea tonusului muscular, a excitabilitatii neuromusculare, a activitatii tiroidei si suprarenalei.
Pentru a pastra o cat mai buna stare de sanatate la adolescenta, trebuie sa se respecte toate regulile de igiena privind activitatea teoretica si practica a elevilor de aceasta varsta. Trebuie respectate cerintele ergonomice pentru adolescent, incepand cu dimensiunile locurilor de munca, pozitia de lucru, mobilierul, conditiile de temperatura, ventilatie, iluminat, zgomote si vibratii si continuand cu dozarea justa a efortului in raport cu curbele fiziologice de efort zilnice si saptamanale, precum si in functie de nivelul functional caracteristic varstei adolescentilor. Cu alte cuvinte, trebuie sa se respecte un regim fiziologic de activitate si odihna a adolescentului, care va fi asezat intr-un mediu generator de sanatate, in care sa fie redusi la minimum factorii nocivi.
Desi la adolescenta bolile transmisibile sunt mai putin frecvente, desi deseori adolescentii isi ignora unele suferinte decarandu-se sanatosi, examenele de bilant depisteaza alterari ale sanatatii. Satisticile comparative ale consultatiile medicale solicitate la adolescent privesc problemele medicale (acnee, cefalee, afectiuni ginecologice, neinrijiri dentare, tulburari de crestere) si problemele psihosociale (suprasolicitare si stress, tulburari ale starii de nutritive, stari depressive, oboseala si tulburari de somn).
In adolescenta apar frecvent tulburari in comportamentul fata de propria stare de sanatate, izvorate dintr-o gresita intelegere a adevaratei maturizari, concretizare prin consum de tigari, alcool si sfidarea regulilor de circulatie. Aceste comportamente nocive pot fi evitate daca educatorii le arata adolescentilor riscurile la care se expun si perspectivele grave pentru sanatate ca urmare a desconsiderarii factorilor de risc enuntati.
In legatura cu nonconformismul adolescentilor, mentionam necesitatea unei supravegheri continue a respectarii regulilor de igiena individuala si de protective a muncii, ce trebuie transformate in obisnuinte.
Numai combinand atitudinea profilactica sustinuta cu tratarea eficienta a starilor patologice se poate realiza ca adolescent sa devina o “perioada a sanatatii”.
- 02/05/2013 21:52 - Prohodul Domnului starea intai versuri
- 06/01/2013 00:46 - Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos
- 22/05/2012 04:00 - Despre adolescenta si adolescenti
- 05/03/2012 16:03 - Tipuri de tulburari in adolescenta
- 04/03/2012 00:04 - Dezvoltarea biologica si transformarile fizice la adolescenti