Univers de copil

A+ R A-


Recompense pentru copii

 

recompense pentru copiiAveti probleme cu copilul dumneavoastra care nu vrea sa participe la treburile casnice zilnice? Stransul jucariilor, facutul patului, dusul gunoiului, spalatul vaselor reprezinta o problema pentru el? Va simtiti neputincios in fata refuzului sau zilnic de a-si duce sarcinile la bun sfarsit? Nu mai stiti ce sa faceti?

 

Una dintre cele mai eficiente metode de educare a copilului tau o reprezinta sistemul de recompense. Spre deosebire de pedepse, acestea au un efect pozitiv asupra copilului pe termen lung, insa atunci cand abuzezi de recompense, risti sa cresti un copil rasfatat.

Datorita folosirii acestui sistem, copilul devine constient de existenta unei legaturi intre comportamentul lui si consecintele acestuia. Acest sistem te ajuta sa eviti luptele de puteri cu copilul tau. Totusi, copilul tau nu este pedepsit daca nu alege sa se comporte cum ii ceri tu, pur si simplu nu isi primeste recompensa.

 

Ce este recompensa?

Intarirea pozitiva (recompensa) este un eveniment placut care, daca este prezentat imediat dupa aparitia unui comportament, cauzeaza o crestere a frecventei comportamentului respectiv. Cu alte cuvinte, daca intr-o anumita situatie cineva se comporta adecvat si este imediat recompensat, atunci creste probabilitatea ca acel comportament sa se repete (Martin G., Pear J., 1996).

 

Un parinte trebuie sa fie un pedagog inventiv, rabdator, modern si, nu in ultimul rand, simpatic pentru a gasi cea mai potrivita metoda de a-si stimula copilul.

Va sfatuim sa ...

§         Nu-l bateti, copilul va fi manios si va incerca sa scape cat mai repede si mai superficial de sarcinile sale. Poate chiar sa saboteze munca si veti fi obligat sa-l supravegheati indeaproape tot timpul.

§         Incercati sa-l convingeti ca, de fapt, in schimbul purtarii sale poate dobandi niste castiguri atractive sau avantaje imediate, daca este disciplinat.

 

Cum sa recompensam eficient?

... cu un sistem de mici recompense care vor fi adaptate varstei si sarcinii ce trebuie recompensata.

 

Ce putem folosi ca recompensa?

Orice lucru marunt care prezinta interes pentru copil si care ii este accesibil parintelui poate fi folosit in sistemul de recompensare.

 

Iata cateva idei:

Recompense pentru prescolari:

§         puteti folosi cu succes bomboane, creioane colorate, etc.

§         puteti cumpara diverse lucruri marunte, le ambalati si le asezati pe toate intr-un cosulet sau o cutie cu surprize. Ori de cate ori copilul merita o recompensa poate extrage din cutie un obiect surpriza care sa-i faca placere.

§         o imbratisare, un pupic, o mangaiere, cititul unei povesti sau minute de joaca impreuna sunt, de asemenea, recompense pe care copiii mici le considera atractive.

Recompense pentru copiii mai mari:

·        Aratati copilului ca pe usa frigiderului, de exemplu, ati lipit o foaie de hartie pe care ati notat zilele saptamanii in curs. Explicati-i ca in fiecare zi cand isi va face patul, de exemplu, va primi cate o fata zambitoare sau cate o bila alba, o stea sau pur si simplu o bulina pe tabela de punctaj.

 

Cum arata un astfel de tabel? Priviti ... 

 

PATUL

JUCARIILE

GUNOIUL

VASELE

LUNI

 

 

MARTI

 

 

 

MIERCURI

 

JOI

 

 

 

 

VINERI

 

SAMBATA

 

 

 

 

DUMINICA

 

 

TOTAL

3

4

2

2

TOTAL

GENERAL                

 

11

 

Recompense

Puteti stabili ca la sfarsitul saptamanii sa numarati semnele si, in functie de numarul punctelor acumulate, sa lasati copilul dumneavoastra sa aleaga de pe o lista de recompense stimulentul care i se pare cel mai atractiv. Folosind o lista de recompense, evitati rutina, iar copilul va alege mereu altceva, pentru a nu se plictisi de un anume lucru.

Este foarte important ca recompensele sa conste in lucruri sau activitati care ii plac copilului. Trebuie sa luam in calcul faptul ca nu trebuie sa recompensam o activitate pe care copilul o intreprinde cu placere (de exemplu, o activitate sportiva agreata de copil).

Pentru a nu cadea in capcana recompenselor, acestea trebuie oferite pentru a modela comportamentul si educatia copilului, nu pentru a-l determina in totalitate. Recompensa nu trebuie promisa inaintea desfasurarii activitatii, ci imediat dupa aceasta activitate, explicandu-i-se clar pentru ce anume este rasplatit. Este corect sa spunem copilului: “Pentru ca ti-ai facut azi patul, mama iti daruieste o carte de povesti” si NU: ”Daca azi iti faci patul, mama iti cumpara o carte de povesti”.

 

Beneficii

Pe termen lung este mai eficienta recompensa decat pedeapsa. Are efect mai bun asupra dezvoltarii personalitatii copilului.

Succes!

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Graiul neamului George Cosbuc

Graiul neamului George Cosbuc

Graiul neamului - George Cosbuc   Vezi versurile din poezia “Graiul neamului”, scrisa de poetul taranimii George Cosbuc.   Fie-a voastra-ntreaga tara,Si de cereti, va mai dam,Numai dati-ne voi graiulNeamului - si se...

Culoarea mov sau violet semnif…

Culoarea mov sau violet semnificatie in desenele copiilor

Culoarea mov semnificatie in desenele copiilor   O componenta foarte importanta in desenele copiilor o reprezinta culoarea. Sa vedem insa ce ne dezvaluie preferinta pentru mov sau violet, culoarea mov in desenele...

Cura balneara si tratament bal…

Cura balneara si tratament balnear in afectiuni ginecologice ale femeii

Cura balneara si tratament balnear in afectiuni ginecologice ale femeii Tratamentul balnear in afectiunile ginecologice ale femeii are rol deosebit in terapia acestor boli. Asa este posibila ameliorarea durerilor pelviene, reglarea...

Povestea ciocanitoarei

Povestea ciocanitoarei

Povestea ciocanitoareiA fost odata ca niciodata, caci daca n-ar fi fost, nu s-ar povesti. Povestea este de demult, de pe cand oamenii nu erau rai cum sunt astazi si nu...

Versuri si poezii scurte pentr…

Versuri si poezii scurte pentru copii de 1 iunie

Versuri si poezii scurte pentru copii de 1 iunie Ziua de 1 iunie ne ofera un bun prilej pentru a sarbatori copilaria si copiii. In aceasta zi...