Univers de copil

A+ R A-


Copilul intre 1 si 3 ani - particularitati si ingrijire

Copiii intre 1 si 3 ani au anumite particularitati anatomo-fiziologice si de patologie caracteristice fiecarei perioade a primei copilarii. Aceste aspecte fac necesara acordarea unor ingrijiri corecte si adecvate fiecaruia dintre ei.

Perioada de copil mic (1-3 ani) prezinta urmatoarele caracteristici: incetinirea ritmului de crestere (greutatea creste cu 3 kg intre 1 si 2 ani, cu 1,5 pana la 2 kg de la 2 si 3 ani, iar lungimea cu 12 cm de la 1 la 2 ani si cu 10 cm de la 2 la 3 ani), modificarea raportului intre cap, trunchi si membre, completarea primei dentitii de lapte, dezvoltarea functiei locomotorii, dezvoltarea continua a scoartei cerebrale, ce faciliteaza formarea reflexelor conditionate, cuvantul capatand valoarea unui nou sistem de semnalizare, de unde decurge marea importanta a educatiei copilului pentru formarea bunelor deprinderi. Bolile cele mai frecvente in aceasta perioada se datoreaza accidentelor si intoxicatiilor, bolilor intercurente – unele boli infecto-contagioase, unor tulburari de comportament (cel mai frecvent datorate unor deficiente in ingrijire).

Alimentatia copilului reprezinta o problema deosebita, ce conditioneaza starea sa de sanatate. Alimentatia naturala este ideala pentru primele 4-6 luni de viata a copilului. Ramane de neconstestat afirmatia ca laptele si dragostea de mama nu se pot inlocui. Intarcarea nu este indicata sub varsta de 6 luni, dar nici peste 9-12 luni. In cazul imposibilitatii alimentatiei naturale se trece, in functie de situatie, fie la alimentatia mixta (administrarea alaturi de laptele de mama sau alternativ cu acesta a unui preparat din lapte), fie alimentatia artificiala (administrarea unui alt preparat din lapte decat laptele matern in primele 4-6 luni de viata ale copilului). Ratia alimentara se stabileste in functie de calorii si de lichide: in trimestrul I de viata 110-120 calorii/kg/zi si 150-180 ml/kg/zi de lichide; in trimestrul II 100-200 calorii/kg/zi si 130-160 ml/kg/zi de lichide; in trimestrul III 100 calorii/kg/zi si 110-140 ml/kg/zi de lichide. In trimestrul IV de viata 100 calorii/kg/zi si 100-120 ml/kg/zi de lichide. Numarul de mese cuprinse: 6-7 in prima luna, 6 pana la 2 luni – 2 luni jumate, 5 mese dupa 3 luni – 3 luni jumate. Inca de la o luna jumate incepe introducerea sucului de fructe, la 3-4 luni trecandu-se la diversificarea alimentatii prin introducerea treptata a supei de zarzavat, fainosului cu lapte, mese de fructe, piureului de legume, carnii de pui sau de vaca, supe de carne, galbenusului de ou, branzei de vaci, iaurtului. Introducerea acestor alimente se recomanda cand sugarul este sanatos, ea facandu-se in cantitati progresive, cu lingurita, niciodata simultan cu un alt aliment. Dupa varsta de 1 an alimentatia tinde sa se apropie de acea a adultului. In alimentatie se vor da zilnic 400-500 ml de lapte si carne iar oul, de acum complet, se poate administra la 2 zile sau chiar zilnic. De asemenea, se vor mentine branza, unt, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb, fainoase, fructe, zarzavat. Bauturile alcoolice, cafeaua, ceaiul rusesc sunt contraindicate la aceasta varsta. Nu se vor da dulciuri intre mese.

Nevoile de somn ale copilului sunt: pentru nou-nascut – 21 ore; pentru copilul de 1 an 13-15 ore; pentru copilul de 3 ani 13-14 ore.

Dezvoltarea neuropsihica in prima copilarie se apreciaza dupa parametri de dezvoltare motorie, cognitiva, a vorbirii si social-afectiva. Prezentam in continuare cativa parametrii:

§         Dezvoltarea motorie: tine capul drept la 3 luni; sade nesprijinit la 6-8 luni; se ridica singur in picioare, agatandu-se de gratiile patului la 9 luni; poate prinde si tine un obiect mic cu degetul mare si aratatorul la 11 luni; face primii pasi singur la 12 luni; alerga bine la 18 luni; se urca singur pe un scaun, in pat la 24 luni; sare pe loc cu ambele picioare la 27 de luni; merge in varful picioarelor la 30 de luni; urca si coboara singur scarile la 36 luni.

§         Dezvoltarea cognitiva: isi recunoaste mama la 3 luni; diferentiaza biberolul de jucarie la 6 luni; reactioneaza imediat la pronuntarea numelui sau la 8 luni; cauta si gaseste o jucarie ascunsa in servet la 10 luni; recunoaste 5 parti din corp si le arata la 21 de luni; cunoaste doua pozitii spatiale (sus, jos) la 33 de luni; deosebeste doua culori, doua forme, doua lungimi la 36 de luni.

§         Dezvoltarea vorbirii: emite primele silabe la 8 luni; pronunta primul cuvant la 11 luni; formuleaza primele propozitii simple la 21 de luni; reproduce poezii la 33 de luni; foloseste corect pluralul la 36 de luni.

§         Dezvoltarea social-afectiva: zambeste la 2 luni; rade in hohote la 4 luni; incepe (vrea) sa se dezbrace singur la 12 luni; incepe sa se imbrace singur la 30 de luni; se apropie de alti copii, se joaca cu ei la 36 de luni.

Dentitia temporara (de lapte) incepe sa apara in perioada de sugar, la varsta de 6 luni, terminandu-se la 2 ani jumate, cand copilul are 20 de dinti. Cu ocazia eruptiei dentare copilul poate prezenta o secretie salivara mai abundenta, o durere locala, iritabilitate, scaderea apetitului.

Calirea organismului copilului se realizeaza prin utilizarea rationala a factorilor naturali – aer, apa, soare – la care se adauga exercitiile fizice si gimnastica. De mentionat ca primavara si vara copilul poate fi scos la aer de la varsta de 2 – 3 saptamani, iar in anotimpul friguros la 4 – 5 saptamani. Copilul va fi scos la plimbare zilnic si chiar de 2 ori pe zi.

Prevenirea bolilor infecto-contagioase, in afara unor masuri profilactice generale, se realizeaza prin vaccinari. Profilaxia rahitismului se realizeaza prin administrarea vitaminelor D2 si D3 (vara, helioterapie) dupa schemele indicate de medic.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Anevrismul cauze tipuri tratam…

Anevrismul cauze tipuri tratament regim

Anevrismul - cauze, tipuri, tratament, regim Cuvantul anevrism vine de la grecescul “anevrisma” care inseamna dilatare, respectiv o umflatura care contine sange si care comunica cu o artera a...

Tratamente naturiste cu plante…

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera E

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera E Numeroase afectiuni si boli pot fi tratate cu ajutorul plantelor medicinale. In cele ce urmeaza...

Cod de canicula

Cod de canicula

Cod de canicula   E vara, soarele e pe cer, iar temperaturile cresc si tot mai des auzim vorbindu-se despre cod de canicula. Ori de cate ori este nevoie, Administratia Nationala de...

Iata e primavara

Iata e primavara

Iata, e primavara! Va oferim spre lectura cateva versuri, “Iata, e primavara!”.     Stam voiosi in clasa, Noi toti copilasii, Ne jucam cu doamna Jocul “Ingerasii”.

Zana din visina

Zana din visina

Zana din visina Va oferim spre lectura povestirea “Zana din visina” scrisa de Gica Iutes. - Hei, somnorosilor! Nu mai leneviti in pat. Veniti sa vedeti ce v-am adus… In bucatarie, pe masa,...