Prognozele meteorologice si lumea animala
Exista o seama de semne ale naturii care prevestesc, fara gres, cum va fi timpul/vremea in ziua urmatoare. Gazele, pasarile – fie ele salbatice sau domestice – precum si unele salbaticiuni ale campurilor si padurilor se vadesc adesea a fi excelenti “meteorologi”.
Sa vedem ce semne apar la mare, in delta sau pe lacurile cantonate de-a lungul litoralului.
Atunci cand pescarusii si batlanii zboara inalt avantandu-se departe de tarm, cand tantarii zboara in roiuri compacte, cand pestii coboara mai spre adanca, iar broastele raman in afundul apei, timpul va fi frumos in urmatoarele 24 de ore.
In aceleasi zone, vremea rea este prevestita de zvorul jos al pasarilor maritime, care se agita si striga ascutit deasupra grandurilor si a tarmuui, de asemenea cand broastele ies pe malurile baltilor si ale lacurilor oracaind zgomotos, iar pestii sar afara din apa ca niste sulite, parca ar vrea sa ia “o gura de aer” …
Inrautatirea vremii o mai vestesc, de asemenea, la munte, vulturii: ei coboara sagetand aerul iute, parca prabusindu-se, sa-si caute adapost in cuiburile lor de pe inaltimile stancoase. Caprele negre, ca si cerbii si caprioarele, inainte de a se strica timpu, coboara din locurile inalte si-si afa refugiul in adancul padurii, de asemenea in astfe de imprejurari, pasarile mai marunte zboara agitate, aproape de sol. Ee se tupileaza in tufisuri in frunzisu arborilor ori in crapaturie din peretii de stanca ai muntelui. Inainte de vremea rea, ciorile se aduna in stoluri, falfaie zgomotos din aripi si croncanesc asurzitor, parca pentru a da alarma. In aceleasi imprejurari furnicile se adapostesc grabite in adancul furnicarelor, iar albinele se arata grabite sa-si regaseasca stupul. Atunci cand furnicile ies din furnicare si se raspandesc prin imprejurimi, cand greierii canta indelung, frenetic, iar albinele zboara numeroase, in cursul diminetii, e semn ca timpul se mentine prielnic ori, daca in ajun a plouat, aceasta harnica activitate a gazelor de tot indica, prevesteste ca vremea se indreapta.
Aceeasi indicatie poate fi totodata “citita” si in alte “buletine” meteorologice de acest fel “semnate” de pasari si feurile ate zburatoare, e semn ca vremea buna se mentine ori ca se indreapta timpul, cand randunelele zboara in inaltul cerului, iar liiecii isi continua zborul, tarziu, spre asfintit.
Previziunile “specialistilor” din universul celor care nu cuvanta au, uneori, o perspectiva mai larga: ele se pot referi la perioade mai departate, schitand “timpul probabil” al anotimpurilor urmatoare. Astfel, s-a vadit ca mai totdeauna cand pasarile isi fac cuiburile pe acele parti ale arborilor mai golase si implicit mai expuse radiatiilor solare, vara urmatoare este mai racoroasa. Daca primavara paianjenii se arata foarte activi si panzele tesute sunt dese, vara va fi calda sau chiar torida.
- 30/08/2015 00:07 - Chimia stiinta experimentala
- 27/08/2015 00:08 - Creativitatea cultivarea si stimularea acesteia
- 19/08/2015 00:08 - Nuferii nimfele lacului
- 01/08/2015 01:11 - Instinctul de migrare al somonilor marini catre locul nasterii
- 27/07/2015 01:42 - Intalniri cu ursi si lupi
- 20/06/2015 03:34 - Lucrurile cele mai mari
- 13/06/2015 19:48 - Plantele carnivore
- 02/06/2015 01:05 - Iunie luna lui ciresar si inceputul verii
- 20/05/2015 03:30 - Sfaturi pentru cei ce vor sa adopte un animal
- 11/05/2015 20:13 - Rude de sange maimuta si omul