Univers de copil

A+ R A-


Despre inventie

Ca sa strabata oceanul, lui Columb i-au trebuit corabii. Corabia nu este descoperita, ci inventata de om, la un loc cu toate tehnicile, masinile si uneltele sale nenumarate. Nu stim cine a facut prima corabie sau primul car cu roate.

Lui Columb i-a mai trebuit busola ca sa tina aceeasi latitudine fara ajutorul stelelor. (Se spune ca el a descoperit nu numai America, dar si cel mai bun drum de la Europa la acest continent si cel mai bun drum inapoi). Acul magnetic a fost introdus in secolulul al XII-lea si perfectat apoi ca busola in navigatia europeana odata cu o alta inventie din ce in ce mai perfectionata: ceasul. Magellan si-a luat cu el 35 de ace magnetizate. Bineinteles, la inceput busola era magica, deoarece stiinta s-a ocupat tarziu de magnetism. In vechea Thesalie, unde se gasea minereul de magnetita, se credea ca magnetul, pus sub perna sotiei infidele, o face sa marturiseasca. Pana si pe vremea lui Columb marinarii care se foloseau de busola puteau fi acuzati de magie satanica.

Ca sa descopere bacteriile, Leeuwenhoek s-a folosit de microscop, o inventie. Cand a fost facuta? Inventia telescopului a servit si la largirea imaginilor apropiate. Galilei spunea unui vizitator in 1614: “Cu acest tub am vazut muste care par la fel de mari ca mieii”. Cat de incet se raspandeau inventiile si tehnicile pe atunci o arata faptul ca in Imperiul otoman s-a aflat despre microscop de-abia dupa introducerea tiparului de catre transilvaneanul trecut la mahomedanism Muteferrika, la inceputul secolului al XVIII-lea.

Ca sa stie ca a descoperit unul din primii oameni, Leakey trebuie sa aiba un procedeu de datare: cat de vechi sunt oasele sale? Metoda radiocarbonului (sau C14, un izotop radioactiv al carbonului) este o inventie ce deriva din fizica nucleara. Ea consta in masurarea cantitatii de radiocarbon existenta in materia organica, a carei varsta trebuie determinata, si raportarea ei la proportia cunoscuta in natura. Ceea ce lipseste s-a dezagregat, a disparut la o data precis stabilita: timpul de injumatatire a radiocarbonului este de 5.730 ani. Daca proportia este un sfert, inseamna ca au trecut 11.460 de ani s.a.m.d. (Amatorii relatiei om-cosmos vor fi reconfortati de faptul ca atat timp cat un organism este viu, pierderea naturala de radiocarbon e compensata de cel obtinut din hrana si aer, unde el provine din actiunea razelor cosmice si stratosfera).

Pana aici lucrurile par clare. O schema verificata in cele trei descoperiri incepe sa se infiripe: descoperim realitatea cu tot ce are independent de noi: continente, vietuitoare, fosile, dar le descoperim folosind inventii umane, instrumente, aparate, procedee. Inventia ar precede astfel descoperirea. Inventam forajul si descoperim petrolul, inventam spectroscopul si descoperim o substanta, inventam tomograful si descoperim o tumoare. Rezultatul acestui proces in doi timpi ar fi cunostintele din ce in ce mai numeroase, cuprinse in enciclopedii din ce in ce mai mari si care se invechesc din ce in ce mai repede.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cantece iarna si Craciun Dean …

Cantece iarna si Craciun Dean Martin

Cantece iarna si Craciun - Dean Martin   O colectie cu cele mai frumoase cantece de iarna si Craciun interpretate de inegalabilul Dean Martin: Let it Snow!, White Christmas, The Christmas Blues,...

Hemoroizii interni si hemoroiz…

Hemoroizii interni si hemoroizii externi

Hemoroizii interni si hemoroizii externi Prin hemoroizi se intelege o dilatare anormala a vinelor din portiunea terminala a intestinului gros (vinele rectal si anale).

Planse de colorat cu ciocanito…

Planse de colorat cu ciocanitoare

Planse de colorat cu ciocanitoare   Ciocanitoarea este una din cele mai cunoscute pasari din lume. Toata ziua zboara din copac in copac si loveste in scoarta copacilor ... Cioc, cioc, cioc...

Legenda Craciunului sceneta pe…

Legenda Craciunului sceneta pentru serbarea de Craciun

  Legenda Crăciunului - scenetă pentru serbarea de Crăciun     Prezentator 1: Ştiţi, dragii mei, cine e Moş Crăciun? …Să vă spunem noi! Prezentator 2: Ehei, povestea lui îşi are începuturi străvechi, însemnate în...

Electrocutarea protectie si ma…

Electrocutarea protectie si masuri de prim ajutor

Electrocutarea - protectie si masuri de prim ajutor Electrocutarea sau socul electric este foarte periculos, atat pentru victima, cat si pentru cel care incearca sa o salveze. Din pacate, s-au intalnit...