Univers de copil

A+ R A-


Sa invatam alfabetul Morse

Una din posibilitatile comunicarii la distanta este cea clasica a folosirii telegrafului electromagnetic si a codului telegrafic cu linii si puncte, inventate in 1837 de catre Samuel Morse.

Cea mai veche folosire practica a electricitatii in tara noastra dateaza de la introducerea comunicatiilor telegrafice, care s-a produs la numai cativa ani dupa punereain functiune a celei dintai linii telegrafice Morse din SUA. Astfel, in Moldova, la 2 februarie 1853, a fost inaugurata o linie ce stabilea legatura de la Iasi spre Bucovina si mai departe cu Viena, iar prima linie telegrafica din Tara Romaneasca a fost instalata in 1854 pe distanta Bucuresti-Giurgiu, prelungita apoi prin cablu, spre Dunare, pana la Rusee, in Bulgaria.

Mai sus, va prezentam alfabetul Morse.

Important de stiut!

O linie este egala ca durata in timp cu trei puncte. Intre litere se lasa o pauza egala cu o linie, iar intre cuvinte una egala cu doua linii.

Mesaje in codul Morse pot fi transmise atat prin semnale optice, cat si sonore. Mijlocul cel mai simplu de transmitere optica este o lanterna tubulara prevazuta cu un intrerupator manual special. Daca doriti ca fascicolul luminos sa fie ingust, rectiliniu si bine directionat, folositi un emitator pe care sa-l puteti construi dupa schema de mai jos.

Pentru invatarea si comunicarea auditiva a alfabetului Morse, folositi fie o simpla instalatie de sonerie pe care montati un buzar (zumar) in locul clopotelului, fie - cel mai bine - un generator de ton, cum este cel din schema prezentata (dupa N. Dinca). Pentru montarea a doi conductori electrici izolati intre generator si casca puteti realiza o transmisie la oarecare distanta. In sfarsit, mai pot fi realizate comunicari si fara fire, folosind undele radio, cu ajutorul unui mic emitator si a unui receptor adecvat.

Imagini animate cu gladiole

Imagini animate cu gladiole

Imagini animate cu gladiole   Cele mai indraznete nuante pastelate se regasesc pe petalele gladiolelor. Florile de gladiola semnifica prietenie, noblete si credinta. Va oferim o colectie de imagini animate cu gladiole....

Inima lemnului

Inima lemnului

Inima lemnului Am trecut pe sub poarta Maramuresului si am intrat in inima lemnului. Erau acolo multe viori, si erau garduri si case, si foarte mult lemn, lemn pentru...

Cand apar dintii la bebelusi

Cand apar dintii la bebelusi

Cand apar dintii la bebelusi In acest articol vom arata cum si cand se ivesc dintii la bebelusi, iar parintii sa stie sa ia masuri din vreme. Astfel,...

Legenda anotimpurilor si a lun…

Legenda anotimpurilor si a lunilor anului

Legenda anotimpurilor si a lunilor anului A fost odata, demult, demult, un imparat ca toti imparatii si o imparateasa ca toate imparatesele. Numele imparatului era An iar cel al imparatesei, Ziua....

Acuarela cu case Constanta Buz…

Acuarela cu case Constanta Buzea

Acuarela cu case - Constanta Buzea   Dar lasa creionul si guma, Ia pensula asta mai mare, Ca mine incearca acuma Sa pui pete mari de culoare Ce-nchipuie umbra si soare, Lumina din umbra apare.