Univers de copil

A+ R A-


Sa invatam alfabetul Morse

Una din posibilitatile comunicarii la distanta este cea clasica a folosirii telegrafului electromagnetic si a codului telegrafic cu linii si puncte, inventate in 1837 de catre Samuel Morse.

Cea mai veche folosire practica a electricitatii in tara noastra dateaza de la introducerea comunicatiilor telegrafice, care s-a produs la numai cativa ani dupa punereain functiune a celei dintai linii telegrafice Morse din SUA. Astfel, in Moldova, la 2 februarie 1853, a fost inaugurata o linie ce stabilea legatura de la Iasi spre Bucovina si mai departe cu Viena, iar prima linie telegrafica din Tara Romaneasca a fost instalata in 1854 pe distanta Bucuresti-Giurgiu, prelungita apoi prin cablu, spre Dunare, pana la Rusee, in Bulgaria.

Mai sus, va prezentam alfabetul Morse.

Important de stiut!

O linie este egala ca durata in timp cu trei puncte. Intre litere se lasa o pauza egala cu o linie, iar intre cuvinte una egala cu doua linii.

Mesaje in codul Morse pot fi transmise atat prin semnale optice, cat si sonore. Mijlocul cel mai simplu de transmitere optica este o lanterna tubulara prevazuta cu un intrerupator manual special. Daca doriti ca fascicolul luminos sa fie ingust, rectiliniu si bine directionat, folositi un emitator pe care sa-l puteti construi dupa schema de mai jos.

Pentru invatarea si comunicarea auditiva a alfabetului Morse, folositi fie o simpla instalatie de sonerie pe care montati un buzar (zumar) in locul clopotelului, fie - cel mai bine - un generator de ton, cum este cel din schema prezentata (dupa N. Dinca). Pentru montarea a doi conductori electrici izolati intre generator si casca puteti realiza o transmisie la oarecare distanta. In sfarsit, mai pot fi realizate comunicari si fara fire, folosind undele radio, cu ajutorul unui mic emitator si a unui receptor adecvat.

Ciocanitoarea

Ciocanitoarea

Ciocanitoarea   Ciocanitoarea este o pasare de padure, al carui nume arata obiceiul de a lovi in scoarta copacilor. Toata ziua zboara din copac in copac. Cioc, cioc, cioc ... Ciocanitoarea este una...

Increderea in Dumnezeu

Increderea in Dumnezeu

Increderea in Dumnezeu Un om batran si cinstit, pe nume Toma, avea obiceiul ca seara sa cheme pe micii sai nepoti si sa le povesteasca istorioare placute si folositoare...

Tarca sau cotofana pasare

Tarca sau cotofana pasare

Tarca sau cotofana - pasare Tarca sau cotofana este cumatra buna, dupa obiceiuri, cu gaita. Si ea face iures printre bietele pasarele, starpindu-le ouale si puii. In schimb, este mai prietenoasa,...

Romanta unui om dintr o bucata

Romanta unui om dintr o bucata

Romanta unui om dintr-o bucata   Eu sunt un om dintr-o bucata, Dintr-o bucata De sapun. Alunec, Ma strecor prin viata, Zambesc slugarnic, ma supun, Ascultator si maleabil, Bonom, Fatarnic, Jovial, Considerat prin excelenta drept functionarul ideal.

Caciula lup

Caciula lup

Caciula lup Va oferim spre lectura povestirea “Caciula lup” scrisa de Mircea Pop. Gata, stiu! Caciula bunicului e lupul. Bagi mana in ea, o prinzi pe dinauntru, o ridici si o impingi inainte, la...