Univers de copil

A+ R A-


Mecanismul setei

In conditiile unei activitati normale, un om pierde zilnic cam 2,5 litri de apa, pe care o inlocuieste imediat, odata cu alimentele sau cu apa de baut. In cazul in care el este supus unor eforturi fizice mai mari sau unor stari de boala insotite de voma, de diaree, etc., pierderea de apa va fi si mai mare, respectiv 6-8 litri.

In momentul in care pierderile de apa sunt mai mari si organismul si-a epuizat toate resursele de echilibrare a situatiei, apar tulburari care dau semnalul de alarma. Primul semnal de alarma il constituie setea care se instaleaza cand organismul pierde 0,2% apa din greutatea sa, ceea ce pentru un om de 50 de kilograme ar reprezenta cam 100 ml. Atat la om, cat si la animale, setea este provocata, in primul rand, de consumul mare de sare de bucatarie, care este absorbita la nivelul intestinului, odata cu substantele nutritive si trimisa in torentul circulator sanguin, unde mareste concentratia de saruri existente, putand produce tulburari mai mult sau mai putin grave. Pentru a preintampina efectul vatamator al concentratiei de saruri, organismul isi ia primele masuri de aparare, respectiv diluarea cu apa la limitele normale. In acest scop este folosita apa din celule, aceasta fiind extrasa prin peretele celular. Ca urmare, creste concentratia de saruri din celule, acestea devenind vulnerabile actiunii vatamatoare a sarii.

Pentru preintampinarea unor accidente, organismul intervine prompt, declansand mecanismul de sete (“setea osmotica”, care reflecta nevoia de apa a celulelor). Sunt insa situatii cand, dupa o transpiratie indelungata, o hemoragie puternica, diaree prelungita, etc., se produce o micsorare anormala a lichidului exterior celulelor, fara a fi vorba de o concentratie de saruri, ci doar de o scadere de volum. Deoarece scaderea volumului arteriale, stare cu urmari foarte grave si in aceasta situatie organismul cauta sa-si recupereze apa pierduta tot cu ajutorul fenomenului de sete, in acest caz “setea hipovolumica”.

Scaderea tensiunii arteriale determina rinichiul sa produca renina, un ferment care actioneaza asupra creierului, producand senzatia de sete. Pana in prezent nu se cunoaste locul din creier asupra caruia actioneaza renina. Cert este ca injectarea acestui ferment la animale produce sete.

Calitatea produselor de origin…

Calitatea produselor de origine animala

Calitatea produselor de origine animala Produsele de origine animala sunt foarte variate, desi si caracteristicile de calitate difera de la un produs la altul. Laptele este un aliment valoros,...

Cunoasterea bolilor dupa culoa…

Cunoasterea bolilor dupa culoarea fetei si forma degetelor

Cunoasterea bolilor dupa culoarea fetei si forma degetelor Sunt multe categorii de boli ale organelor interne care dau figurii un aspect si colorit special. Este de ajuns pentru un...

Cafeaua un leac la indemana or…

Cafeaua un leac la indemana oricui

Cafeaua - un leac la indemana oricui Popularitatea cafelei poate fi atribuita cafeinei – o substanta naturala intalnita in frunzele, semintele si fructele arbustului de cafea, care stimuleaza sistemul nervos central,...

Brutarul si branzarul snoava

Brutarul si branzarul snoava

Brutarul si branzarul snoava   Un brutar din tara … dintr-o tara oarecare … avea obiceiul sa cumpere in fiecare zi untul de care avea nevoie de la un branzar din apropiere,...

Povestea toamnei in versuri

Povestea toamnei in versuri

Povestea toamnei în versuri   Fiecare anotimp are povestea si farmecul lui. La fel şi Toamna. Deci, dragi părinţi şi dragi bunici, ajutaţi-i pe cei mici să-nţeleagă pe-ndelete, natura să o respecte,...