Univers de copil

A+ R A-


Moldovenii condusi de Stefan cel Mare se apara impotriva turcilor si a tatarilor

 

Poporul din Moldova dorea nespus de mult sa scape de apasarea stapanirii turcesti. Stefan cel Mare intruchipa tocmai aceasta dorinta a poporului. Cand s-a incredintat ca tara e destul de bine oranduita, destul de puternica, Stefan cel Mare n-a mai platit tribut turcilor.

 

Batalia de la Vaslui

Furios, sultanul a dat odin celui mai bun general, Soliman-Pasa, sa porneasca impotriva Moldovei cu 120.000 de soldati. Dar si Stefan chema poporul la lupta, strangand 40.000 de ostasi. Moldovenii nu aveau nici calareti imbracati in zale, nici arme bune ca ale turcilor. Dar in inima lor clocotea ura impotriva cotropitorilor turci. Ei se imbarbatau la lupta cu cantecul lui Stefan:

“ Hai, frati, hai frati, la navala dati, tara v-aparati …!”

In iarna anului 1475, Stefan astepta oastea lui Soliman-Pasa in apropiere de Vaslui, intr-o vale stramta si mlastinoasa, intre dealuri impadurite. Cand s-au apropiat turcii, moldovenii s-au navalit asupra lor. I-au lovit si din fata si din coaste. Cand primejdia era mai mare, Stefan insusi se avanta in lupta. Izbiti cu putere, dusmanii, de trei ori mai numerosi, se clatinara, apoi se prabusirra, doborati de armatele romanilor. Multi au fost luati prizonieri. Pe celilalti, ostenii lui Stefan i-au fugarit pana la hotar. Pe multi i-au inecat in Dunare.

Prin biruinta de la Vaslui, Moldova a sobandit mare faima, iar Stefan era socotit printre vitejii de frunte ai acelei vremi.

 

Sultanul insusi vine cu armata impotriva Moldovei

Afland ca i-a fost nimicita armata, sultanul Mohamed a spumegat de manie. Si, in 1476, a pornit el cu oaste si mai mare, sa ingenuncheze Moldova. El ataca dinspre miazazi tatarii, aliatii lor. Loveau tara dinspre rasarit. Primejdia era neinchipuit de mare pentru Moldova, dar Stefan nu si-a pierdut cumpatul, ci a insufletit poporul la lupta. Intai a imprastiat pe tatari.

Apoi, arzand satele si ogoarele, ca dusmanul sa nu mai gaseasca hrana, s-a retras cu oastea sa spre inima tarii si s-a intarit la Razboieni. Aici s-au batut moldovenii cu apriga indarjire. Dar turcii, fiind mult mai multi, i-au coplesit. Peste zecee mii de moldoveni au murit vitejeste la Razboieni.

Dar gandul ca tara era cotropita de dusman si dorinta poporului de a-si apara libertatea l-au imbarbatat pe Stefan cel Mare. La adapostul codrilor, el a strans o noua oaste de tarani si a iesit iar in calea turcilor. Acum ostenii lui Stefan i-au atacat din urma si din coaste cu apriga manie. Pe multi i-au ucis, iar pe ceilalti i-au alungat peste Dunare.

Si multa vreme turcii n-au mai cutezat sa se apropie de Moldova. Dar, cucerind alte tari, puterea turcilor a crescut mereu. Chibzuind mai adanc, Stefan a vazut ca razboiul n-ar mai fi avut acum nicio izbanda. Ca sa crute tara de noi pradaciuni, el hotari sa plateasca deocamdata tribut sultanului si sa astepte pana cand si alte popoare se vor ridica impotriva turcilor.

 

Insemnatatea domniei lui Stefan cel Mare

Dupa o domnie de 47 de ani, Stefan s-a stins din viata, plans din intregul popor. Mormantul lui se afla la manastirea Putna. Domnia sa este insemnata atat pentru faptul cum a oranduit tara si acum a condus poporul la lupta, cat si pentru victoriile dobandite impotriva turcilor. Stefan cel Mare a ramas una dintre cele mai luminoase figuri ale trecutului nostru, un viteaz luptator pentru independenta tarii.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Aerul apa si soarele prieteni …

Aerul apa si soarele prieteni de nadejde

Aerul, apa si soarele - prieteni de nadejde Factorii naturali de mediu, oferiti cu darnicie de natura-mama, au avut dintotdeauna un efect binefacator asupra sanatatii omului si, mai ales, asupra tinerelor...

Nu toti caii albi se nasc albi

Nu toti caii albi se nasc albi

Nu toti caii albi se nasc albi Culoarea cailor, ca si a tuturor animalelor, este data de pigmentul din firele de par care acopera corpul. Cand tot parul de pe corp...

Masura in activitate prin stud…

Masura in activitate prin studiu odihna si sport

Masura in activitate prin studiu, odihna si sport Va oferim spre lectura povestirea “Masura” scrisa de Ion Tarlea. Tatal lui Vasile este inginer. Da, da, inginer electronist si Vasilica se mandreste mult...

Deviatiile coloanei vertebrale…

Deviatiile coloanei vertebrale la copii II

Deviatiile coloanei vertebrale la copii II Cel mai frecvent (80% din cazuri), se intalnesc scoliozele idiopatice, de cauza inca necunoscuta. Avand in vedere criteriul varsta, in cadrul scoliozelor idiopatice se distring:...

Prelungirea tineretii

Prelungirea tineretii

Prelungirea tineretii Pe vremuri, iesirea din copilarie corespundea, in mare, cu intrarea in viata adulta. Astfel, imediat ce copiii sau tinerii isi terminau studiile, acestia paraseau caminul parental, isi gaseau...