Perioada de alaptare
Hranirea cu lapte matern a nou nascutilor le ofera acestora cea mai completa nutritie posibila, laptele matern fiind un complex unic de substante hranitoare si anticorpi care contribuie la dezvoltarea in conditii optime a bebelusilor. Cercetarile stiintifice arata ca, copii alaptati cu lapte matern se imbolnavesc mai rar, sau chiar daca se imbolnavesc, fac forme mai usoare decat cei care nu au primit niciodata lapte de mama. Alaptarea prezinta beneficii certe atat pentru bebelusi cat si pentru mame.
Specialistii considera ca perioada minima de alaptare este de 4-6 luni. Asociatiile internationale sustin cu tarie alaptarea, perioada ideala recomandata de acesta fiind de 9-12 luni. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea alaptarii si dupa 1 an, insa putine sunt mamele care reusesc sa alapteze pana la 2 ani.
Chiar daca de la varsta de 6 luni se incepe diversificarea alimentatiei (introducerea unor noi alimente) daca este posibil nu renuntati la alaptare.
Succint cateva dintre avantajele alaptarii pentru bebelus sunt:
§ asigura sugarului aportul corespunzator de nutrienti, minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie;
§ laptele matern contine anticorpi unici care contribuie la intarirea sistemului imunitar al bebelusului, ceea ce il apara mai eficient de infectii si boli;
§ stimuleaza dezvoltarea cognitiva, copii alaptati au un IQ mai ridicat;
§ se creeaza o legatura afectiva speciala intre mama si copil.
Dragi mamici, alaptarea este cel mai frumos cadou de sanatate pe care il puteti face copilului vostru.
- 31/07/2013 15:19 - Saptamana Internationala a Alaptarii Sprijin in alaptare
- 18/10/2012 12:23 - Laptele matern si comportamentul mamei in timpul alaptarii
- 17/03/2012 04:00 - Beneficiile alaptarii pentru mama
- 13/03/2012 14:33 - Compozitia laptelui matern
- 12/03/2012 17:52 - Lactatia sau producerea laptelui matern