Saptamana Internationala a Alaptarii - Sprijin in alaptare
In perioada 1-7 august are loc Saptamana Internationala a Alaptarii, organizata la initiativa WABA - World Alliance of Breastfeeding Action, o retea internationala de organisme ce lucreaza impreuna pentru promovarea alaptatului la san, alaturi de OMS - Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF.
Evenimentele organizate in aceasta perioada isi propun cresterea constientizarii, la nivel national si global a importantei alaptarii. De asemenea, se urmareste incurajarea alaptarii si imbunatatirea starii de sanatate a bebelusilor din toata lumea.
Important!!! Se recomanda alaptarea exclusiva pana la sase luni de viata (fara apa, sucuri, ceaiuri sau lapte formula) si apoi continuarea alaptarii in paralel cu alte alimente pana la varsta de doi ani. Dincolo de faptul ca va aduce impreuna, intarind legatura afectiva intre copilas si mama, alaptarea este deosebit de importanta pentru dezvoltarea fizica si psihica a copilului. Copiii alaptati exclusiv au o mortalitate si o morbiditate mai mica, se imbolnavesc mai rar si mult mai greu. Asadar, alaptatul scade mortalitatea infantila, precum si riscul de infectii si de enterita ulcero-necrotica la prematuri.
Laptele mamei este adaptat nevoilor nutritionale ale bebelusului si nu produce alergii, spre deosebire de laptele praf. Laptele matern are, pe langa apa, un continut echilibrat de proteine, acizi grasi, glucide (lactoza), vitamine (A, D, E) si oligoelemente (fier, zinc, cupru, iod). Pentru prematuri, laptele matern vine ca o adevarata salvare. In cazul femeii care naste inainte de termen, laptele este imbogatit natural cu pana la 25 la suta mai multe substante nutritive (anticorpi, vitamine, saruri) decat in cazul celei care a nascut la termen.
Afla care sunt beneficiile alaptarii pentru copil, precum si beneficiile alaptatului pentru mame.
Saptamana Alaptarii a fost celebrata pentru prima data in anul 1992, in Marea Britanie, Franta, Spania si China. De atunci, saptamana alaptarii este sarbatorita in fiecare an, in perioada 1-7 august, in peste 170 de tari.
Alimentatia bebelusilor este una dintre cele mai importante decizii luate de parinti pentru copiii lor. In ciuda faptului ca majoritatea mamelor isi doresc si initiaza alaptarea imediat dupa nastere, adesea se confrunta cu multe piedici. Ele pot veni din partea personalului medical, din partea familiei si chiar din partea societatii, influentand major drumul catre reusita alaptarii. Din aceasta cauza, pentru anul 2013, tema saptamanii mondiale a alaptarii este „Sprijin in alaptare: aproape de mame” si subliniaza consultanta mamelor in alaptare. Se face referire la consultanta primita de mamele care alapteaza din partea familiei, cadrelor medicale si a societatii.
Alaptarea este una dintre acele experiente ale vietii de care puteti sa va bucurati si sa va amintiti cu drag peste ani. Vorbim despre o iubire neconditionata mama-copil … Ce emotii va leaga de primele momente cu bebe la san?
- 16/03/2014 17:11 - Mama in perioada alaptarii
- 17/03/2012 04:00 - Beneficiile alaptarii pentru mama
- 14/03/2012 16:04 - Beneficiile alaptarii pentru copii
- 12/03/2012 17:52 - Lactatia sau producerea laptelui matern
- 10/03/2012 04:00 - Perioada de alaptare