Univers de copil

A+ R A-


Obiceiuri de Anul Nou la romani

Anul Nou reprezinta o zi de sarbatoare, cea mai frumoasa si vesele, caci e inceputul unei noi ere de sperante. Totusi, s-a pierdut din maretia ei de alta data in privinta obiceiurilor romanesti.

Pe vremuri, in ajunul anului nou de abia apuca sa se intunece si vedeai cetele de copii luand la drum cu buhaiul si biciul, cu pugusorul si clopotelele.

Stateai ca pe foc, asteptand, umbland cu uratul de la o casa la alta. Nu rareori se intampla ca prntre cei mici sa se amestece si cate un baiat mai mare, care facea necaz copiilor, apucand covrigii si colacii cei mari si mai frumosi.

Dar la buhai … Unul care ura la fereastra suna clopotul, altul tragea buhaiul, altul mai din colo canta de jale, iar altul pocnea din bici si se batea din tobe, chiuind de te lua groaza.

“Ia mai indemnati flacai!

Hai! Hai!”

Deodata o ploaie de nuca, mere si covrigi acopereau colindatorii, care cautau sa apuce care mai de care si, evident, se facea o invalmaseala plina de haz.

Iar daca cumva stapanul casei nu le dadea nimic, incepeau a striga: “Drele pe podele si bureti pe pereti, cate pene pe cocosi, atatia copii burduhosi!”

Si, pe cand ei umblau colindand, iata ca prin curti – mai cu seama cele taranesti, trecea plugusorul tras de 5-6 voinici ca sa vesteasca lumea ca anul nou incepe cu belsug si spor.

Apoi, unu incepe a ura:

Maine anul nou soseste

Plugusorul se porneste

Iarna grea, zapada mare,

Semne bune anul are,

Semne bune de belsug

Pentru brazda de sub plug.

Doamne binecuvinteaza

Casa-n care se ureaza,

Plugusorul tras de noi!

Urati flacai!

Strigati mai!

Hai! Hai!”

Nu trece mult si hop un grup de tigani cu o tava mare pe care e pus un cap de purcel cu colti si cu urechile intepenite de frig. Un danciuc il poarta pe tava, iar altii vin n urma-i facand mereu butoiul sa bazaie de-ti rupe urechile. Aceasta e Vasilca, iar capul porcului e ca un anuntator al belsugului ce va sa fie in acea casa.

Si mesele se astern apoi, se incepe cheful cu lautari si vin, cu veselie si sarailie.

A doua zi dimineata, doar ce ai deschis ochii si te pomenesti cu sorcova-vesela.

Copiii, cate 3 deodata, nu-ti dau pace, pe unde te intalnesc incep a te sorcovi zicand:

Sorcova, vesela,

Peste vara, primavara,

Sa traiti, sa infloriti

Ca un mar, ca un par,

Ca un fir de trandafir,

Tare ca piatra,

Iute ca sageata,

Tare ca fierul,

Iute ca otelul,

La anul si LA MULTI ANI!”

Vrand-nevrand, trebuie sa bagi mana in punga sa daruiesti ceva mititeilor care iti ureaza atatea fericiri.

Cat farmec n-au avut acest sfinte zile de repaos, de pace si bucurie.

In ramasitele palide ale sarbatorilor trecute, trebuie sa mai salutam amintirea fericirilor stramosesti pierdute, din nenorocire, cand erau atat de frumoase.

Ca sa va mearga bine in anul nou care vine tineti cont de cateva traditii, obiceiuri si superstitii pentru Anul Nou si Revelion!


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Desene pe o coala de hartie se…

Desene pe o coala de hartie semnificatii

Desene pe o coala de hartie - semnificatii Cunoasteti situatia: asteptand la telefon sa va notati un numar sau un mesaj, va treziti ca incepeti sa mazgaliti pe o hartie omuleti,...

Oasele si materii formatoare d…

Oasele si materii formatoare de oase

Oasele si materii formatoare de oase Oasele sunt parti tari ale corpului, care il sustin. Ele formeaza scheletul corpului. Osul e format din saruri de calciu, carbonat de calciu si o...

Examenul de logica poezie Ana …

Examenul de logica poezie Ana Blandiana

Examenul de logica - poezie Ana Blandiana   Va oferim spre lectura poezia „Examenul de logica” scrisa de Ana Blandiana.   Imi pare rau ca trebuie sa zic, Fara nici un fel de elogii, ca Ieri...

Curiozitati despre gheata

Curiozitati despre gheata

Curiozitati despre gheata Gheata fierbinte Ne-am obisnuit sa credem ca apa nu poate exista in stare solida la o temperatura de peste 0°C. Studiile intreprinse de fizicianul englez Bridgman au aratat ca...

Protectia copilului impotriva …

Protectia copilului impotriva exploatarii economice si protectia copilului impotriva consumului de droguri legea nr 272 din 2004

CAPITOLUL VI - Protectia copilului impotriva exploatarii Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului SECŢIUNEA 1 - Protectia copilului impotriva exploatarii economice      Art. 87. - (1) Copilul are dreptul de a fi protejat...