Univers de copil

A+ R A-


Miliaria sau alergia la caldura la copii

 

Este vara, iar copilasul tau are probleme la nivelul pielii. Nu te ingrijora! La copii este frecventa aparitia unor iritatii pe piele cu aspect de bubite, cosuri, pete rosiatice, care adesea se produce din cauza caldurii.

Alergia la caldura se mai numeste si miliaria si apare frecvent printre copiii mici, in special printre bebelusi si nou nascuti.

 

Miliaria - alergia la caldura

Alergia la caldura (miliaria) este o eruptie rosie sau roz care apare de obicei pe zonele din corp acoperite de haine. Poate sa apara cand canalele de eliminare a sudorii (transpiratiei) sunt blocate si se inflameaza. Desi nu este dureroasa si nici periculoasa, poate provoca prurit (mancarime), disconfort si uneori stari febrile. Este mai frecventa la copii, dar apare si la adulti in climatul cald si umed. Aceste eruptii cutanate provocate de caldura pot fi evitate si ameliorate.

 

Cauze

La copii, aceasta alergie poate sa apara deoarece parintii isi imbraca copiii prea gros. Retine ca ea poate surveni atat in sezonul calduros, cat si in sezonul geros, cand parintii imbraca prea gros copiii.

 

Simptome

Alergia la caldura se manifesta pe piele sub forma unor pete sau a unor mici ridicaturi. La copiii mici eruptia apare pe cap, gat si umeri. Zonele cu eruptii pot sa fie iritate prin prezenta hainelor si prin scarpinare. Foarte rar apare o infectie cutanata secundara.

Simptomele alergiei se impart in 2 categorii corespunzatoare celor 2 tipuri de miliarie:

§         Miliaria cristalina, sudamina. Este vorba despre vezicule albe, mici care apar in special pe trunchi si care dispar destul de repede.

§         Miliaria rubra. Este vorba aproximativ despre aceleasi caracteristici ca prima, numai ca veziculele sunt inconjurate de un halou eritematos sau sunt rosiatice.

In ambele tipuri de alergie, miliaria apare in zone delimitate de piele, in special acolo unde exista frictiuni cauzate de haine. Capul, fruntea, pliurile corpului, mainile, pieptul si picioarele sunt zonele cele mai afectate.

Copiii se plang adesea de mancarimi sau de o senzatie intepatoare. La bebelusi sunt luate in calcul doar simptomele vizibile, pentru ca ei nu pot descrie ceea ce simt.

 

Diagnostic

Alergia la caldura poate fi diagnosticata pe baza aspectului clinic si nu necesita de obicei ingrijire medicala. Daca totusi nu dispare dupa 3 - 4 zile sau daca se inrautateste, aparand si febra, trebuie sa mergeti la medic.

 

Tratament si masuri de preventie

De cele mai multe ori miliaria se vindeca singura. Cu toate acestea, putem ajuta la indepartarea simptomelor suparatoare:

§         indepartarea sau macar descheierea hainelor in exces;

§         retragerea la umbra sau intr-un loc racoros;

§         racirea zonelor afectate folosind prosoape umede, reci sau o baie rece;

§         uscarea zonelor afectate prin ventilatia aerului, nu prin folosirea unui prosop;

§         folosirea unui unguent cu hidrocortizon atunci cand pielea copilului este usor iritabila la atingere (este necesara indrumarea medicului);

§         evitarea altor lotiuni sau creme pentru ca pot irita si mai mult pielea.

 

De asemenea, exista cateva metode naturale pentru ameliorarea eruptiilor prvocate de caldura:

§         faceti masaj si aplicatii cu gel sau suc natural de aleo vera (gelul de aloe vera este util si in caz de arsuri solare; aloe vera grabeste vindecarea pielii si calmeaza iritatiile);

 §         tamponati zonele afectate cu comprese sterile inmuiate in ceai rece de musetel, ceai verde sau ceai de galbenele;

§         untul de cacao pur ajuta la calmarea iritatiilor, daca este aplicat in cantitatea mica pe pielea proaspat spalata si zvantata;

§         nu folositi pudra de talc pentru ca bubitele se pot infecta;

§         nu folositi alte creme si lotiuni pentru ca astupa porii si iritatia se poate agrava.

 

Urmatoarele actiuni pot ajuta la prevenirea viitoarelor eruptii cauzate de caldura:

§         imbracarea copilului cu cat mai putine haine in perioada anotimpului calduros;

§         imbracarea copilul in haine lejere de bumbac;

§         mentinerea relativ rece si uscata a pielii copilului;

§         evitarea caldurii exagerate in incaperea in care doarme copilul.

Asadar, nu imbracati excesiv copilul. Nu ii dati sosetele si caciulita daca nu este cazul. Copilul trebuie imbracat la fel ca si adultul, pentru a se simti confortabil. Chiar daca manutele si piciorusele copilului sunt reci nu inseamna ca-i este frig si ca trebuie imbracat mai gros.

Dusurile sau baile racoritoare pot fi de ajutor. Daca optati pentru baie, adaugati in cada putin bicarbonat de sodiu.

Dupa disparitia eruptiei, copilul trebuie expus treptat la temperaturi ridicate, pentru ca pielea lui sa se poata adapta corespunzator.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poveste cu un lup si o raza de…

Poveste cu un lup si o raza de soare

Poveste cu un lup si o raza de soare   Iata o poveste cu un lup si o raza de soare, in versuri, scrisa de Traian T. Cosovei.   Intr-o padure dintr-un taram fermecat, Peste...

Cella Delavrancea vorbind desp…

Cella Delavrancea vorbind despre tatal sau Barbu Stefanescu Delavrancea

Cella Delavrancea vorbind despre tatal sau Barbu Stefanescu Delavrancea   Prenumele ei aminteste de un instrument, iar numele de familie de scriitorul care i-a fost tata.   “Sensibilitatea artistica innascuta in temperamentul lui Barbu...

Cum se roaga calul

Cum se roaga calul

Cum se roaga calul “La tine, stapane, vin eu cu rugarea mea! Nutreste-ma si potoleste-mi setea. Daca a trecut greul zilei – cinsteste-ma cu un adapost, intr-un grajd curat!

Metode contraceptive Metode ho…

Metode contraceptive Metode hormonale

Metode contraceptive - Metode hormonale     Metodele hormonale sunt reprezentate de pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive. Dispozitivul intrauterin...

Cantec pentru ied

Cantec pentru ied

Cantec pentru ied   Va oferim spre lectura poezia “Cantec pentru ied” scrisa de Victor Tulbure.   Sufla-i, somnule, in gene Ca si-n vis sa i se-arate Raiul verde din poiene Si al lunii parfumate!