Gaina
Gaina este cea mai raspandita pasare domestica, fiind crescuta pentru carne si oua.
Gainile sunt unele dintre cele mai raspandite animale domestice. Sub forma salbatica mai traiesc, in prezent, in Asia de Sud Est, India, Indonezia si Europa.
Date generale. Scurmatoare.
Gainile sunt pasari scurmatoare.
Pasarile care scormonesc pamantul pentru cautarea hranei se numesc scurmatoare. Aceste pasari traiesc pe pamant, unde isi fac cuibul si isi cauta hrana. Ele au gheare groase, puternice, dar tocite. Corpul este greoi, iar aripile sunt scurte si rotunjite. Mai mult alearga decat zboara.
Gainile sunt omnivore.
Gainile scurma pamantul cu ghearele groase si tocite in cautare de graunte, viermi, gandaci, larve de insecte si dupa verdeturi. Gainile traiesc intre 5-11 ani in functie de rasa. Anumite specii pot produce pana la 300 de oua pe an.
Pasari inrudite cu gaina sunt cocosul de munte, prepelita, potarnichea, curcanul, fazanul, paunul, etc.
Gaina si porumbelul
Gaina are aceeasi alcatuire cu porumbelul, dar si deosebiri determinate de mediul terestru si modul de viata. Astfel, gaina nu poate zbura bine din cauza aripilor mai scurte decat corpul, acestea fiind rotunjite la varf. Oricum, gainile domestice nu sunt capabile sa zboare pe distante lungi. Zboara doar pe distante scurte, pentru a explora imprejurimile sau pentru a se feri de pericol. Alearga bine cu picioarele puternice, avand muschi bine dezvoltati. Cantecul gainii are multe semnificatii: depunerea unui ou, chemarea puilor, apararea cuibului, etc.
Gaina si cocosul
Masculul gainii se numeste cocos. El este mai mare decat femela, are un cioc ascutit, penajul multicolor, o creasta rosie si pinteni puternici la picioare. Cocosul se deosebeste de gaina. Cele doua cute ale pielii de sub cioc se numesc barbii. Pintenul osos de la fiecare picior este arma de atac si de aparare a cocosului.
Inmultirea. Rase de gaini.
Gaina se inmulteste prin oua, pe care le cloceste. In general, gainile vor incerca sa se stabileasca in cuiburi care contin deja oua si sunt cunoscute pentru mutarea oulelor din cuiburile vecine in cuiburile lor. Unii fermieri folosesc oua false pentru a incuraja gainile sa se stabileasca intr-o anumita locatie. Gainile pot fi extrem de incapatanate in legatura cu depunerea oualelor intotdeauna in aceeasi locatie. Exista cazuri in care doua sau mai multe gaini incearca sa imparta acelasi cuib in acelasi timp. Daca cuibul este mic sau una dintre gaini este mai determinata, aceasta poate duce la depunerea suprapusa a oualelor.
Din gaina salbatica, omul a obtinut diferite rase. Rasele de gaini se impart in rase ouatoare, rase de carne si rase mixte.
Cea mai cunoscuta gaina ouatoare este de rasa Leghorn.
Dintre rasele de carne, la noi se creste cel mai mult rasa Cornish.
Dintre rasele mixte (de carne si oua), cea mai potrivita pentru tara noastra este rasa Rhode Island.
Interesant ar fi acum sa coloram fise cu gaini, cocos si puisori de gaina sau sa desenam puisorul de gaina.
- 23/08/2012 02:04 - Curiozitati despre buburuza
- 20/08/2012 12:34 - Pisica animalul meu preferat
- 17/08/2012 04:00 - Ciocanitoarea
- 15/08/2012 04:00 - Pesti de apa dulce
- 14/08/2012 04:00 - Rata domestica