Univers de copil

A+ R A-


Al doilea trimestru de sarcina

 

Deja v-ati obisnuit cu noua postura - de viitoare mamica si viitor tatic. Multe simptome ale primului trimestru devin amintire, iar altele noi apar, fiind o provocare. Greutatile primului trimestru sunt depasite, iar dificultatile legate de cresterea in volum ale celui de al treilea trimestru nu au aparut inca.  

Al doilea trimestru de sarcina reprezinta perioada care incepe cu saptamana 13 si se termina cu saptamana 28 de sarcina. In cel de al doilea trimestru de sarcina nu mai apar schimbari majore. Fatul continua sa creasca, misca, da din picioare, i se dezvolta sexul, unghiile, muschii, dintii, iar mamele incep sa se simta foarte bine, stresul sarcinii incepe sa scada si iritabilitatea dispare. Aceasta perioada (trimestrul II de sarcina) este cea mai usoara parte a sarcinii din punct de vedere al simptomelor fizice.

 

Simptomele din acest trimestru de sarcina sunt determinate de hormonii de sarcina si de cresterea uterului si includ durerile lombare, edemele (umflarea) si durerile de picioare, durerile de la solduri sau abdomen, arsurile stomacale, constipatia, insomniile, sangerarile din gingii si din nas, transpiratia, respiratia grea si urinarile foarte frecvente.

 

Ce este de facut in al doilea trimestru de sarcina?

Este posibil ca in aceasta perioada sa te mai simti uneori confuza in legatura cu lucrurile pe care trebuie sa le faci. Inscrie-te la cursuri prenatale. La aceste cursuri poti invata multe lucruri (tehnici de respiratie care ne vor ajuta in timpul nasterii, metode pentru ingrijirea nou-nascutului, tehnici de prim-ajutor, etc.). De asemenea, cursurile prenatale ne ofera sansa de a face cunostinta si de a ne imprieteni cu alte femei insarcinate. Astfel, vom avea ocazia sa impartasim experienta noastra si sa avem parte de intelegere si sprijin din partea unor persoane care se afla in aceeasi situatie.

 

Nu uita de analize si mergi la consultul medical. In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, trebuie sa mergi lunar la medicul care iti urmareste sarcina. In cazul in care ai o sarcina cu risc sau probleme deosebite de sanatate trebuie sa mergi la consult mult mai des. In aceasta perioada se fac analize de sange, testul de screening pentru diabetul gestational si, daca este cazul, se fac teste pentru depistarea sindromului Down, a defectelor de tub neural, anormalitati cromozomiale, amniocenteza, precum si teste pentru depistarea unor boli genetice. Nu in ultimul rand, in aceasta perioada, se mai face o ecografie, in timpul careia, daca doriti, veti putea afla si sexul bebelusului. Copilul tau are chip si chiar il poti vedea in cursul ecografiilor. Este prima oara cand o sa ii auzi inimioara batand si poti simti miscarile bebelusului tau. Miscarile devin din ce in ce mai frecvente si mai puternice pe masura ce el creste si se dezvolta. El are deja un program regulat de somn si activitate, dar s-ar putea sa nu coincida cu al tau.

 

Poti face o lista cu nume pentru bebelusi, mai ales ca ai aflat si sexul copilului. Cu siguranta, tu si partenerul tau ati discutat si pana acum despre nume pentru bebelus. Acum e momentul sa discutati serios si chiar sa faceti o lista, ca mai tarziu sa alegeti, daca cumva nu va puteti hotari.

 

Ai grija la pozitia in somn. In cel de al doilea trimestru de sarcina evita sa dormi pe spate si sa faci eforturi pentru a dormi pe o parte, mai ales pe partea stanga. Medicii specialisti spun ca daca vei dormi pe partea stanga ti se va imbunatati circulatia sanguina spre si dinspre placenta si va reduce inflamarea picioarelor. In cazul in care nu esti obisnuita sa dormi pe o parte, pentru a face aceasta pozitie mai confortabila plaseaza o perna mai mare intre picioare, o pernuta sub soldul pe care dormi sau chiar o perna pentru sprijin la spate.

 

Uterul tau incepe deja sa se pregateasca pentru nastere si exerseaza contractiile Braxton Hicks. Sunt contractii de scurta durata, nedureroase. Daca devin frecvente, dureroase si mult mai puternice, se recomanda consultul de urgenta a medicului ginecolog. Alte simptome pentru care trebuie sa consulti de urgenta un medic includ sangerarile vaginale, umflarea severa a fetei si mainilor, pierderea de lichid amniotic, febra de peste 39º C, varsaturile severe, migrenele prelungite, urinarile dureroase si modificarile in ritmul miscarilor bebelusului. Sunt semne si simptome ale unor complicatii serioase.

 

Apar schimbari la nivelul pielii, vergeturile si cresterea burticii. Uterul tau creste pana la nivelul buricului, motiv pentru care sarcina ta a devenit deja vizibila. De asemenea, este posibil sa ai parte de o pigmentare mai pronuntata a pielii de pe fata si burtica, insa, aceasta in general dispare dupa nastere, fiind provocata de hormonii specifici sarcinii. Cu cat sarcina avanseaza mai mult, este posibil sa apara asa numitele vergeturi in zonele unde pielea trebuie sa se extinda, cum ar fi pe abdomen sau pe sani. Nu te nelinisti prea mult de apartitia acestor vergeturi. Dupa nastere, ele se vor atenua treptat pana la a deveni aproape invizibile. Secretiile crescute de ulei specific pielii pot rezulta in accese de acnee. Ai grija sa iti mentii mereu greutatea sub control la un nivel constant. Pentru elasticitatea pielii foloseste o dieta corespunzatoare. Pentru hidratare bea suficient de multe lichide, in special apa. Pentru piele foloseste lotiuni speciale pentru gravide care sa atenueze urmele de intindere. Foloseste lotiuni impotriva acneei.

 

Pe masura ce uterul si abdomenul tau cresc, este posibil sa ai dureri de abdomen, spate sau coapse. De obicei totul se datoreaza greutatii in plus. Odihneste-te cat mai mult si stai la caldura. Daca durerea nu trece cu repaus la pat si odihna, atunci este cazul sa iti faci o programare la medic pentru a vedea ce se intampla si daca nu este vorba de ceva mai grav.


Datorita cresterii uterului si eliberarii partiale a cavitatii pelviene, nevoia de urinare frecventa va scade fata de perioada anterioara, ceea ce va reprezenta o usurare si pentru tine.

 

Este posibil sa observi o scurgere vaginala de culoare alba, cunoscuta ca si leucoree. Nu uita ca o asemenea scurgere este normala. Totusi, o scurgere vaginala colorata sau sangerie poate semnala posibile probleme cu sarcina. In acest caz trebuie sa contactezi imediat medicul tau.

 

Cresterea cantitatii de hormoni estrogen si progesteron, necesari sarcinii, poate avea si unele efecte nedorite, cum ar fi sangerarile la nivelul mucoaselor nazala si bucala. Astfel, hormonii cauzeaza o crestere a fluxului de sange in organism si implicit si in aceste zone, cauzand o umflare a acestora. Mai departe, asta poate duce la congestie nazala (sangerare nazala), gingii moi, dar si gingii care sangereaza mult mai usor. Poate aparea o congestie a sinusurilor si o respiratie mai dificila. Aceasta stare va fi si mai mult accentuata pe timpul iernii cand mucoasele sunt si mai uscate. Este posibil ca un umidificator sa ajute mult in aceasta perioada.

Datorita umflarii unor tesuturi, acestea tind sa apese pe anumiti nervi ceea ce poate duce la amorteala sau mancarimi, in special in zona bratelor si a mainilor. Asadar, exista o predispozitie accentuata catre iritatii si mancarimi cutanate. Pielea are tendinta de a se usca foarte tare. Acesta este unul din efectele schimbarilor hormonale.


Recomandam sa mergeti la stomatolog in aceasta perioada. Specifica ca esti insarcinata, spune-i medicului stomatolog daca suferi de alergii la anumite substante, solicita tratament. Chiar daca nu ai carii, acum este momentul sa faci un detartraj si o curatire profesionala a dintilor.

 

Este posibil ca in continuare sa ai probleme cu arsurile, indigestia si constipatia, insa aceste aspecte difera de la caz la caz si de la sarcina la sarcina.In al doilea trimestru de sarcina trebuie sa fim atente la aceleasi lucruri ca in primul trimestru.

 

Alimentatia este aceasi, iar organismul nostru are nevoie de aceleasi vitamine. Ai grija la igiena. In fiecare zi trebuie sa consumi legume, fructe si lactate cat mai multe. Elimina de tot grasimile din alimentatia ta. In aceasta perioada ai nevoie de mai mult fier si iod. Nu consuma mancaruri nefierte sau semipreparate care pot sa contina bacterii.

Poti sa mananci fructe de mare, musli, nuca, seminte de floarea soarelui, fructe uscate, ouale bine fierte sau prajite, etc. Nu consuma mancaruri de la fast food, salamuri, carnati, caldabos, ficat, branzeturi moi, carne si oua crude, etc.

Poti consuma cafea, insa nu exagera. Poti bea pana la 125 ml de vin, o data sau de doua ori pe saptamana pentru ca este benefic, vinul fiind o sursa importanta de antioxidanti. Cel mai bun este vinul rosu, dar nu depasi sub nicio forma cantitatea recomandata. 

Este bine sa eviti bauturile acidulate, cafeaua in exces, condimentate si alimente grase. Antiacidele te pot ajuta, dar trebuie sa le iei numai dupa sfatul medicului si doar in cantitatile recomandate, dat fiind faptul ca excesul duce la constipatie.

Nu uita ca nu ai voie la fumat, alcool, droguri, medicamente, stres.

 

Administrarea de vitamine prenatale, alaturi de o alimentatie sanatoasa, asigura bebelusului tau vitaminele si mineralele atat de necesare cresterii si dezvoltarii, cum ar fi acidul folic, fierul, zincul si calciul. Sunt necesare in jur de 60-80 de gr. de proteine pe zi, care pot fi asigurate din carne, peste, oua, nuci, produse din soia, lapte, branza si iaurt. Odihna este, de asemenea, foarte importanta.

 

Sarcina devine vizibila, asa ca este cazul sa cumperi haine pentru perioada maternitatii. Hainele trebuie sa fie cat mai lejere, cat mai comode. Ai grija sa nu cumperi foarte multe haine. Daca chiar doresti sa cumperi mai multe haine, ia in calcul faptul ca burtica ta va creste in ritm alert incepand de acum, asa ca nu achizitiona haine prea stramte.

 

Puteti incepe sa faceti planuri financiare. Te poti gandi acum la unele cheltuieli mai putin obisnuite. De exemplu: bani pentru hainute, achizitionarea unei asigurari de viata, un plan de economisire pentru studiile copilului, etc. Intotdeauna, venirea pe lume a unui bebelus si marirea familiei inseamna si aparitia unor noi responsabilitati financiare.

 

Pregateste copiii pentru sosirea celui mic. Daca mai aveti copii, ca parinti trebuie sa fiti constienti de faptul ca lumea lor va fi zguduita din temelii atunci cand bebelusul din burtica va sosi pe lume. E nevoie de timp pentru a se obisnui cu ideea aparitiei unui nou membru in familie. In acest sens, ii puteti asigura de iubirea noastra, indiferent de cat de ocupati o sa fiti cu ingrijirea bebelusului. Intotdeauna va fi timp si pentru ei. De asemenea, ii puteti implica in toate activitatile posibile, legate de sosirea pe lume a bebelusului. De exemplu, alegerea unor hainute si jucarii pentru bebelusetc. Pentru a-i atrage de partea voastra si a bebelusului, le puteti cumpara ceva “din partea celui mic", vor fi fascinati de acest lucru. Astfel, vor astepta cu mai multa bucurie sa il cunoasca si, cand il veti aduce acasa, il vor primi cu mai multa dragoste.

 

Gandeste-te la concediul de maternitate. Cu siguranta lucrezi, insa acum este momentul sa te gandesti si la concediul de maternitate. Anunta conducerea firmei si departamentul de resurse umane despre data la care vei intra in concediu de maternitate. Afla care sunt obligatiile pe care le ai de indeplinit inainte de a pleca in concediu, ce documente trebuie sa aduci care sa dovedeasca si sa justifice nevoia concediului, durata legala  a concediului prenatal si postnatal, concediul pentru cresterea copilului, dar nu uita sa te interesezi si ce se intampla in cazul in care vei avea nevoie de zile de concediu pentru repaus la pat sau in cazul unei nasteri premature. 

 

Profita de energia pe care o ai si termina proiectele referitoare la casa si organizare. Pregateste camera copilului, reorganizeaza dulapurile, mergi la cumparaturi, fa stoc pentru perioasa urmatoare nasterii bebelusului. 

 

Fii pregatita pentru orice intervine. Nu uita ca, indiferent de starea de sanatate si de dezvoltarea bebelusului, exista oricand riscul unei nasteri inainte de termen si este bine sa fii pregatita pentru aceasta. Pregateste din timp bagajul pentru maternitate.

 

Stabileste cine va avea grija de copii atunci cand vei sta in maternitate. Nu uita ca nasterea poate surveni oricand, asa ca este bine sa ai pregatita si varianta unei persoane care sa poata veni la tine acasa repede, in cazul in care travaliul va debuta in toiul noptii.

 

Ai grija de tine. Ai grija la activitatile pe care le desfasori. Evita activitatile solicitante si sporturile riscante pentru tine si bebelusul tau din burtica. De exemplu, mersul pe bicicleta, ridicarea greutatilor, sporturi de contact, snowboard, surf, ski, calarie, etc. De asemenea, evita folosirea substrantelor chimice puternice pentru curatenie acasa sau la serviciu.

 

Scapa de stres, asterne pe foaie gandurile tale, dragostea pe care o simti pentru bebelusul tau, sperantele si sentimentele care te cuprind in aceasta perioada. Vorbeste despre planurile tale de viitor pentur familia ta, specifica ce inseamna pentru tine sa fii mama, cum speri sa fii ca mama. Fa fotografii cu familia, cu partenerul tau, cu burtica ta, cu ecografii din timpul sarcinii, cu articole si carti citite in aceasta perioada. Vor fi niste amintiri superbe atat pentru tine, cat si pentru copilasul tau, atunci cand va fi mare.

 

Ai grija de familia ta, ai grija de copiii tai, ai grija de partenerul tau. Rezerva-ti timp si pentru a te reconecta cu partenerul tau si pentru a va aminti motivele pentru care va iubiti unul pe celalalt. Incearca sa aveti timp numai pentru voi doi, fara a face ceva legat de sarcina, copii sau bebelusul care va veni pe lume. De exemplu, puteti sa va luati de mana si sa profitati de vremea frumoasa plimbandu-va prin parc si amintindu-va de inceputul relatiei voastre.

 

Trimestrul al doilea de sarcina este cel mai lejer pentru o femeie, atat din punct de vedere mental, cat si fizic. Aceasta perioada este dominata de dorinta sexuala foarte crescuta. Sexul nu este interzis in acest trimestru, poate fi un bun remediu pentru starile de stres, tensiune si oboseala.

 

Cel de-al doilea trimestru de sarcina este considerat a fi mai usor in comparatie cu prima perioada a sarcinii. Totusi, este necesar ca femeia insarcinata sa detina informatii complete despre modificarile ce survin in acest interval. Profita de surplusul de energie si fa multa miscare. Este mai mult decat benefica si pentru tine si pentru bebelusul tau.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mesaje de Sfantul Ioan in vers…

Mesaje de Sfantul Ioan in versuri

Mesaje de Sfantul Ioan in versuri   Pe 7 ianuarie biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ioan Botezatorul si este si ziua onomostica a celor care poarta numele Sfantului Ioan si nume...

Fecundatia la om

Fecundatia la om

Fecundatia la om   Fecundatia este procesul de contopire a unei celule sexuale barbatesti cu celula sexuala femeiasca. Aceasta e definitia stiintifica pentru fecundatie. Sa vedem, insa, cum se petrece acest proces...

Hainele cele noi ale imparatul…

Hainele cele noi ale imparatului de Hans Christian Andersen

Hainele cele noi ale împăratului de Hans Christian Andersen  O poveste cu tâlc scrisă în 1837 de marele povestitor Hans Christian Andersen: Hainele cele noi ale împăratului. Era pe vremuri un împărat...

Sucurile de legume

Sucurile de legume

Sucurile de legume Sucurile de legume au un bogat continut de substante minerale si vitamine, fiind recomandate persoanelor cu afectiuni digestive, care nu pot consuma legumele in stare cruda. Principalele proprietati...

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii   Ai grija de tine, ai grija ce si cat mananci cat esti gravida! O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste...