Univers de copil

A+ R A-


Schimbarea la fata a Domnului - traditii, obiceiuri si superstitii

Schimbarea la fata a Domnului traditii obiceiuri si superstitiiPe data de 6 august a fiecarui an are loc una din cele mai importante sarbatori ale crestinatatii, respectiv Schimbarea la fata a Domnului Iisus Hristos. Vorbim, de fapt, despre metamorfozarea, transfigurarea umana intr-o varianta mult mai buna, astfel incat sa ofere posibilitatea de a ajunge in comuniune cu Dumnezeu, in Rai. Aceasta sarbatoare anunta a doua venire a Domnului Iisus Hristos pe Pamant. Iata cateva traditii, obiceiuri si superstitii ce au legatura cu aceasta importanta sarbatoare crestina.

Ar fi bine sa terminati cu lucrul in casa in ajunul acestei sarbatori. De asemenea, nu e bine sa spalati haine.

Femeile insarcinate care tin post in aceasta zi, 6 august, vor avea parte de o nastere usoara si, bineinteles, un copil sanatos.

E bine ca toata lumea sa mearga la biserica si sa zica rugaciuni in aceasta zi pentru sanatatea si indeplinirea dorintelor. Se pot face pelerinaje la biserici si manastiri ce poseda icoane facatoare de minuni si moaste.

Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima (betie, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.

In acesta zi sfanta are loc sfintirea recoltelor si a cerealelor, precum si a gradinilor si livezilor cu fructe.

Oamenii merg la biserica si se roaga pentru bunastare si sanatate, ducand cu ei spice de grau pentru a fi sfintite.

Oamenii duc la biserica ofrande, in special struguri, pentru a fi sfintiti, dupa care se impart in memoria celor decedati.

Credinciosii vor face pomana de sufletul celor trecuti in nefiinta. Vor aprinde o lumanare la biserica, iar una acasa.

In aceasta zi se manaca peste (este dezlegare la peste) pentru a fi sanatosi si vrednici tot timpul anului, puternici si cu forta de munca.

Nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat cu cineva, ca asa vei fi tot anul pana la urmatoarea sarbatoare.

Schimbarea la fata a Domnului era o zi consacrata adunarii de pe camp a plantelor de leac. Traditia le atribuie un rol vindecator si se spune ca sunt bune pentru tamaduirea celor suferinti de intestine sensibile.

Nu e bine sa te piepteni in aceasta zi caci nu iti va mai creste.

Nu e bine sa te speli in aceasta zi pentru ca vei fi napadit de paduchi si plosnite.

Nu e bine sa te scalzi in apele repezi de munte, caci apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce, crescand vertiginos riscul de imbolnaviri.

De acum inainte nu mai e bine sa dormi afara.

Daca oamenii nu isi vad umbra capului in dimineata zilei, la rasarit de soare, se zice ca vor muri pana la finalul anului.

Incepand cu 6 august toamna isi intra in drepturi treptat-treptat. Vremea incepe sa se schimbe si sa se raceasca. De acum, iarba nu mai creste, pasarile se pregatesc sa plece in tarile calde, iar insectele se pregatesc sa intre in pamant.

Daca in aceasta zi de sarbatoare e soare si vreme placuta, e semn ca toamna va fi roditoare si imbelsugata. Daca ploua, e semn ca toamna va fi mohorata, iar iarna va fi una plina de ninsori.

Sa confectionam clovnul jucaus

Sa confectionam clovnul jucaus

Sa confectionam clovnul jucaus Camera copilului dvs. trebuie sa fie vesela si plina de culoare. Ce poate fi mai frumos decat prezenta unui clovn in camera acestuia? Dar, ce bine ar...

Fenomene optice iluzii si mira…

Fenomene optice iluzii si miraje optice

Fenomene optice – iluzii si miraje optice Multi calatori care traversau deserturile din Africa au povestiti intamplari iesite din comun. Din senin, in drumul lor obositor prin nisip, le apareau imagini...

Criza de opozitie la copilul m…

Criza de opozitie la copilul mic I

Criza de opozitie la copilul mic I Aproape ca nu exista familie care sa nu constate cu nedumerire, neliniste si chiar iritare schimbarea radicala care se produce in comportamentul copilului dupa...

Sa confectionam martisoare din…

Sa confectionam martisoare din paste fainoase

Sa confectionam martisoare din paste fainoase   Doriti sa confectionati martisoare din paste fainoase (macaroane)? Nimic mai simplu … Urmariti instructiunile de mai jos si veti realiza niste martisoare frumoase numai...

Sapunu-i mort de oboseala

Sapunu-i mort de oboseala

Sapunu-i mort de oboseala   Iata poezia “Sapunu-i mort de oboseala” scrisa de Virgil Teodorescu.   Sapunul, bun, mirositor, Din firea lui e scamator; Sulemenandu-se pe fata, Gremandu-se, ca o paiata, Cu barba alba sau mustata.