Univers de copil

A+ R A-


Camping si sfaturi practice pentru excursionisti

Campingul castiga an de an tot ma multi pretendenti. Vara, casuta de panza usoara, impermeabila, care poate fi rapid montata si demontata ne asigura un adapost confortabl, in mai toate imprejurimile, fie ca ne aflam la munte, pe malul unui lac de campie sau pe tarmul marii.


Ne propunem in cele ce urmeaza sa va prezentam unele sfaturi practice pentru excursionisti.

· Organizati-va programul zilei astfel incat sa ajungeti la locul de popas cu cel putin un ceas inainte de a se lasa inserarea. Veti avea astfel ragazul necesar pentru a identifica cel mai potrivit loc de campare.

· Veti alege un loc ferit de vant, in preajma unui rau ori a aleti surse de apa potabila si nu prea departe de padure pentru a va putea aproviziona lesne cu combustibilul necesar intretinerii focului.

· Locul respectiv trebuie sa fie bine uscat si ferit de suroaiele de apa care s-ar putea produce in vreme de ploaie. Iata de ce nu este bine sa ne instalam tabara in imediata apropiere a unei stanci abrupte ori a unui povarnis lutos ori incarcat de grohotisuri.

· Daca va instalati tabara in padure, plasati-va cortul la marginea ei, cu fata spre spatiul liber, spre apele raului. Cortul nu trebuie plasat in adancul padurii, in desis, printre copaci: se poate isca un incendiu din scanteile focului, pe de alta parte corturile se imbiba de umiditate, iar dupa ploaie se usuca cu greu. Se pot strecura mai usor astfel reptile primejdioase, cum sunt viperele.

· Cand popositi pe malul unui rau, alegeti-va, pe cat va permit imprejurimile, terasele mai inalte, uscate, ferite de ape si bine insorite.

· Atunci cand tabara se stabileste in camp deschis, instalati cortul la adapostul vreunui palc de copaci ori al unei movile: acest “paravan” va apara de taria vantului si asigura umbra odihnitoare in ceasurile de arsita ale zilei.

· Nu instalati nciodata corturile in fundul depresiunilor, in vaioage, adevarate albii, in car,e n vreme de ploaie, se aduna apele, inundand tabara.

· Daca va aflati intr-o regiune de munte, pietroasa, despadurita, feriti-va cortul de vant, adapostindu-l sub o cornisa sau in spatele unor stanci opuse directiei vanturilor dominante,

· Cercetati cu atentie imprejurimile, evitati pantele pe care s-ar putea pravali avalanse de pietre ori de zapada si peretii abrupti alcatuiti din roci sfaramicioase.

· Cand vremea e intunecata si temperatura nu e scazuta, e bine sa incalziti in prealabil pamantul pe care montati cortul. Adunati vreascuri, crengi scorburoase, conuri de pin sau de brad, paie uscate de tot felul si incingeti un foc deasupra solului respectiv (evident, daca in zona respectiva este interzisa aprinderea focului!). Caldura furnizata pamantului va dainui mult timp dupa ce ati indepartat cenusa si taciunii. Inainte de a asterne in cort o podina protectoare de cetina sau de frunze uscate, maturati bine solul pentru a nu ramane cumva in vreo adancitura taciuni nestinsi.

· Dupa ce ati instalat cortul, chiar daca timpul se arata frumos, nu lasati niciodata “pe maine” saparea santului de scurgere din jurul “casutei de panza”. Vremea, in special la munte, nestatornica si va puteti trezi in toiul noptii asaltati de puhoaiele ploii.

De or trece anii de Mihai Emin…

De or trece anii de Mihai Eminescu

De-or trece anii ... de Mihai EminescuDe-or trece anii cum trecură,Ea tot mai mult îmi va plăcea,Pentru că-n toat-a ei făpturăE-un nu ştiu cum ş-un nu ştiu ce.

Legenda trandafirului

Legenda trandafirului

Legenda trandafirului   Trandafirul, invaluit in legende si mister, catifelat si adulat, cu un parfum imbatator, a fascinat dintotdeauna cu farmecul sau. Simbol al iubirii, sursa de inspiratie pentru artisti, utilizat ca ingredient...

De ce cad corpurile

De ce cad corpurile

De ce cad corpurile De ce cad corpurile? iata o intrebare la care multi dintre noi cred ca stiu raspunsul, iar acesta ar suna cam asa: corpurile cad pentru...

Cantec leagan si papusi

Cantec leagan si papusi

Cantec, leagan si papusi   Va oferim spre lectura doua poezii scurte, intitulate sugestiv “Cantec” si “Leaganul”. Versurile apartin lui D. Tocev, iar traducerea lui V. Tulbure. Ilustratia a fost realizata de...

Cine este omul salbatic din As…

Cine este omul salbatic din Asia

Cine este omul salbatic din Asia? In Caucaz, omul salbatic e numit almasty. O frantuzoaica emigrata in Rusia, dr. Marie-Jeanne Koffmann, a cercetat acest caz. Oamenii salbatici le sunt bine cunoscuti...