Univers de copil

A+ R A-


Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului

http://www.universdecopil.ro/vita-de-vie-si-strugurii.htmlSarbatoarea de la 15 august, Adormirea Maicii Domnului, se cunoaste in popor sub numele de Santa Marie Mare, Sfanta Maria Mare, Santamarie Mare, Sfantamarie Mare, Precista Mare sau Uspenia.

Stim ca dupa adormirea Maicii Domnului, la trei zile, aceasta a fost ridicata cu trupul la cer, asemeni dumnezeiescului sau Fiu. Pare sa fie cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria.

Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului este asteptata cu aceeasi bucurie aproape ca si Pastele sau Craciunul, "caci postul ei a fost tinut mai abitir ca al Craciunului". Pentru aceasta zi, ca si in zilele de primejdie, sunt rostite cateva versuri cunoscute sub numele de Visul Maicii Domnului.

Dimineata, femeile merg la biserica si impart struguri la saraci, pentru sufletul mortilor. Tot astfel se dau si prune coapte sau faguri de miere. Cu acest prilej credinciosii merg si pe la cimitire si-si tamaiaza mortii familiilor lor.

Femeile care au nume de botez pe cel de Maria, isi serbeaza “patronul”, adica ziua numelui. Tot astfel fac si barbatii care poarta numele de Marin. Totusi, unele femei se feresc de a-si avea acum hirtimosul, cand e vorba de o Adormire si deci de o Moarte, fie chiar si a Maicii Domnului. Hirtimosul il vor tine deci la cealalta Santa-Marie sau la Maria Magdalena.

In aceasta zi se prevestesc Minunile Maicii Preciste, facute atunci cand i-au prins jidovii feciorul: cum a binecuvantat pe broasca care a mangaiat-o, cum a binecuvantat pe rac sa poata merge si asa (de-a-ndaratelea, pentru ca de-a-ndaratelea mersese cand furase cuiul pe care il batuse Mantuitorului in inima), sa-i fie de atunci inainte cleste aparator piciorul cu care a apucat cuiul; si carnea lui – a racului – sa se poata manca in orice zi, chiar in post.

Deoarece rodul viilor acum incepe sa dea in copt, in acesta zi e bine a se tocmi pandarii si e bine sa se manance mai intai struguri. Despre gustosii si frumosii struguri de la aceasta sarbatoare se pomeneste in descantece, zicandu-se:

Iar N. sa ramana curat,

Luminat,

Ca steaua din cer,

Ca roua din camp,

Ca strugurii in vie

In ziua de Santa-Marie.

Tot pe acum este si vremea cand turmele coboara de la munte:

1.

La Santa Maria Mare

Tulesc oile devale

Si se duc si nu mai vin

Pan’ la Sfantul Constantin;

Si se duc si nu vin iara

Pan’ la dalba primavara.

Raman stani

Fara stapani,

Strungute

Fara oite,

Scaune far’ de bacite,

Izvoare

Far’ de mioare.

2.

Saraci brazi incetinati,

Voi la ce va leganati?

- Cum sa nu ne leganam,

Cand noi singuri ramanem!

La Santa Maria Mare

Tulesc oile devale

Si raman stanele goale;

Raman stani

Fara stapani,

Strungute

Fara oite,

Scaune fara bacite,

Fara oi marunte!

3.

Draguta Santa-Marie,

Nu lasa toamna sa vie,

Ca-mi ia baciu-n melitie,

Raman stanile pustie,

Torlita fara oite,

Scaune fara bacita,

Care face branza dulce,

Sa dea la ciobani sa mance.

Foaie verde margarit,

Merg vitele pascand

Si ciobanii fluierand

Si mieluseii zbierand

Si mamele lor plangand!


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Povestea teiului de Mihai Emin…

Povestea teiului de Mihai Eminescu

Povestea teiului de Mihai EminescuBlanca, ştii că din iubireFăr' de lege te-ai născut;Am jurat de la-nceputPe Hristos să-l iei de mire!

Sa descoperim planeta Marte

Sa descoperim planeta Marte

Sa descoperim planeta Marte Planeta de culoare rosiatica ce impodobeste ca un rubin cerul noptilor senine a fost numita Marte dupa zeul antic al razboiului, deoarece prin culoarea sa amintea oamenilor...

Despre arca lui Noe si potop p…

Despre arca lui Noe si potop pe intelesul copiilor

Despre arca lui Noe si potop pe intelesul copiilor Oamenii s-au inmultit, dar odata cu aceasta, s-au inmultit si rautatile lor. Numai un singur om era bun la Dumnezeu,...

Cucul si pitulicea

Cucul si pitulicea

Cucul si pitulicea Iata versurile cantecului “Cucul si pitulicea”, culese de la batranii satului de catre Ion Manciu-Targoviste. Frunza verde maghiran, Colea in deal, in...

Cand toamna Nicolae Labis

Cand toamna Nicolae Labis

Când toamna - Nicolae Labiş Când toamna-şi risipeşte spre galbene câmpiibăneturi de aramă sonore fremătând,se scurg pe drum şiraguri de care – rând pe rând –şi se-mpletesc doiniri de vizitii,