Univers de copil

A+ R A-


Intemeierea voievodatului Transilvaniei

 

Continuandu-si viata neintrerupt pe pamantul tarii noastre, poporul roman din Transilvania si Banat a intemeiat, inca inainte de anul 1000, mai multe cnezate si voievodate. Asa a fost voievodatul de pe valea Somesului, condus de Gelu, voievodatul din tinutul Crisurilor, condus de Menumorut si cel din Banat, condus de Glad.

 

Patrunderea ungurilor in Transilvania

Pe la anul 900, la apus de tara noastra s-a format statul Ungariei. Regii Ungariei, impreuna cu capeteniile ostirii si cu alti conducatori, auzind ca Transilvania e bogata in aur, in paduri si in holde de grau, au cautat s-o ia in stapanire.

Dar cucerirea Transilvaniei n-a fost usoara. Cetele de razboinici unguri s-au izbit de impotrivirea poporului, care isi apara caminele, viata si libertatea. Amintirea luptelor crancene impotriva cuceritorilor ni s-a pastrat chiar in cantecele populare. Asa a fost lupta eroica a poporului condus de voievodul Gelu, care a luptat vitejeste pana la moarte. Infrant si greu ranit, Gelu a cazut pe malul Somesului. Ramas singur, il mai pazea doar calul credincios, care-l purtase in lupta. Povestea spune ca inainte de a muri, Gelu a poruncit calului:

“Cu fierul potcoavei tu-mi sapa

Mormantul pe margini de apa,

Si-n urma cu dintii ma prinde

Si-arunca-ma-n groapa!”

In cele din urma insa, avand armate mai puternice, regale Ungariei a izbutit sa supuna Transilvania.

 

Organizarea Transilvaniei

Dupa cucerire, o parte dintre conducatorii romani din Transilvania s-au alaturat cuceritorilor, impreuna cu care au pus stapanire pe bogatiile tarii, pe satele si pe populatia din ele. Ca sa-si intareasca stapanirea in Transilvania si sa apere granitele, regii unguri au adus oameni tocmai din Germania. Acestia au fost sasii, pe care i-au asezat mai ales in partea de miazazi a Transilvaniei, unde traiesc si astazi, alaturi de romani. Sasii au contribuit la dezvoltarea mestesugurilor si a oraselor.

Voievodatele din Transilvania

 

In acest timp in randul populatiei din tarile noastre s-a statornicit o randuiala noua. Stapanii de pamanturi au devenit tot mai puternici si mai avuti. Ei s-au numit nobili, boieri sau feudali. Acestia au pus pe cei saraci, pe cei fara pamant, pe tarani sa le munceasca. In schimb, li s-a dat in folosinta cate o bucatica de pamant. Pentru aceasta ei trebuiau sa dea feudalului o parte din recolta stransa de pe micile lor ogoare. Acesti oameni care munceau pe mosia stapanului se numeau iobagi. Iobagii nu erau liberi, n-aveau voie sa se mute de pe o mosie pe alta. Totusi, situatia lor era mai buna decat a sclavilor.

Aceasta oranduire noua se numeste oranduirea feudala. Ea a durat in tarile noastre aproape o mie de ani.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ghetuta lui Mos Nicolae

Ghetuta lui Mos Nicolae

Ghetuta lui Mos Nicolae   Sa fie oare adevarat Ce spune mama raspicat Cand fac vreo pozna sau trasnaie Ca vede Sfantul Nicolae?  

Casa de poveste poezie pentru …

Casa de poveste poezie pentru copii

Casa de poveste poezie pentru copii   Va oferim spre lectura poezia pentru copii “Casa” scrisa de Dan Faur.   Ai cladit din lut o casa, Casa-nalta, luminoasa, Cu ferestre Ca-n poveste

Copiii si frica de intuneric

Copiii si frica de intuneric

De ce se tem copiii de intuneric? In timpul zilei, copiii sunt ocupati mai tot timpul cu jocul sau cu alte activitati care ii tin preocupati si in care fantezia lor...

Minunata e tara

Minunata e tara

Minunata e tara Va oferim spre lectura poezia “Minunata e tara …” scrisa de Geo Ciolcan. Minunata e tara care are copii Leganandu-se-n visele lor de candoare Ca o mare de nuferi...

Felicitari de Anul Nou La mult…

Felicitari de Anul Nou La multi ani

Felicitari de Anul Nou La multi ani   Noul An  sa va fie presarat de realizari, impliniri, sanatate cat cuprinde si credinta in bine. Transmiteti celor dragi gandurile voastre bune si felicitari...