Univers de copil

A+ R A-


Daltonismul si experimente de testare

Daltonismul si experimente de testareSe numeste daltonism (dupa numele fizicianului englez Dalton, care suferea de aceasta infirmitate) o alterare a vederii. Omul atins de daltonism confunda culorile intre ele si nu poate deosebi una din ele in mijlocul altora.

Pentru multi oameni aceasta infirmitate usoara n-are nicio insemnatate, dar pentru alte persoane, mai cu seama pentru aceea care au ca indeletnicire sa citeasca si sa transmita semnale colorate - ca exemplu principal, persoanele de la drumuri, etc. – ea poate pricinui accidente ingrozitoare. De aceea multe companii supun pe candidatii ce doresc anumite locuri de munca la un fel de examen ce au in vedere acest aspect. Iata cateva idei de itemi teste, experimente de testare.

In primul rand, trebuie avuta in vedere limpezimea vederii. Pentru aceasta, se poate recurge la anumite cartoane imprimate, asezate la o distanta de aproximativ 6 metri de persoana examinata.

O alta incercare consta in alegerea intr-o serie de sireturi de diferite culori a culorii cerute de cel examinat. Sireturile pot fi asezate pe o masa, la un metru departare de persoana examinata, care le priveste printr-o sticla transparenta si trebuie sa arate culoare, apoi sa caute un siret la fel intr-un pachet in care erau o multime de sireturi de toate culorile, numerotate de la 1 la 36. Evident, majoritatea persoanelor pot sa arate siretul de o anumita culoare, fara sa stea la indoiala, insa in momentul in care sunt pusi sa caute in pachetul de sireturi de toate culorile, apare dificultatea in a deosebi culorile.

O alta proba poate consta in despartirea sireturilor in trei grupuri deosebite. Se constata ca se repeta aceleasi greseli in deosebirea culorii verde si nuantele, persoanele inselandu-se in chip grosolan la rosu sau alte culori.

In vechime, doctorul Thomas a nascocit pentru asemenea examene un aparat facut dintr-un fel de linie de lemn, de care sunt atarnate 40 de sireturi de matase de diferite culori. Sireturile au fost numerotate de la 1 la 20 verzi, de la 21 la 30 trandafirii, de la 31 la 40 rosii. Numai numerele neperechi sunt ocupate in toate seriile de culorile fundamentale. Numerele perechi aveau alte nuante, gradate, astfel incat sa mareasca confuzia.

Persoana supusa la examen era asezat la un metru distanta de un siret izolat, avand una din cele trei culori principale, apoi era invitata sa ia din sirul de sireturi de pe aparat un siret de aceeasi culoare. Persoanele care fac dese greseli erau supusi la un altfel de examen, acela al medicului expert al liniei, care hotara daca infirmitatea era grava si de natura a pricinui accidente grave sau provine din felul de munca al persoanei. Doctorul Favre din Lyon care a asistat la multe experiente analoage in Franta a constatat ca 10% din persoanele examinate sub ochii sai nu puteau deosebi una din cele cinci culori principale.

Asadar, daltonismul este o infirmitate mai raspandita decat cum se crede ...


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Razboiul pentru Independenta R…

Razboiul pentru Independenta Romaniei

Razboiul pentru Independenta Romaniei   Dupa infaptuirea Unirii, pentru ca statul roman sa poata propasi, trebuia inlaturata si stapanirea tuceasca. In ultima vreme, Rusia purtase multe razboaie impotriva Imperiului Otoman. In acelasi timp,...

Imagini animate cu maci

Imagini animate cu maci

Imagini animate cu maci Macii au o fragilitate si o frumusete aparte. Petalele lor fine, tesute parca din bornagic de rosu aprins, sunt asemeni surasului unei zane. Eleganta cu care se...

Boboteaza si Soborul Sfantului…

Boboteaza si Soborul Sfantului Ioan Botezatorul finalul sarbatorilor de iarna

Boboteaza si Soborul Sfantului Ioan Botezatorul - finalul sarbatorilor de iarna   Boboteaza sau Botezul Domnului (sarbatoarea din 6 ianuarie) si Ziua Sfantului Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului (sarbatoarea din 7 ianuarie)...

Rapirea sabinelor legenda

Rapirea sabinelor legenda

Rapirea sabinelor - legenda   Momentul intemeirii legendarei capitale, Roma, se pierde in negura timplui. Acest subiect a fost unul controversat si indelung dezbatut de istorici. Principalele surse de informare privind...

Ploua

Ploua

Ploua   Iata poezia “Ploua” scrisa de Florin Costinescu.   Zi ploioasa! Stau in casa! Eu ii rog, ei nu ma lasa Doar un pas sa fac afara … Si doar este zi de vara!