Univers de copil

A+ R A-


Traditii de Mos NicolaeZiua de Mos Nicolae este una din cele mai frumoase sarbatori, fiind asteptata cu drag mai ales de catre copii si nu numai. Traditia spune ca in ajunul sarbatorii - in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine pe la casele oamenilor si lasa cadouri  copiilor cuminti. Acestia primesc dulciuri si alte cadouri frumoase. Dar, in generozitatea sa, Mos Nicolae nu uita nici de copiii neascultatori, doar ca acestora le aduce cate o nuielusa.

In zilele premergatoare sarbatorii, copiii si adultii isi pregatesc ghetutele. Le curata, le lustruiesc si le pune langa usa.

Povestile cu Sf. Nicolae sunt multe si frumoase. Am aminti una dintre ele ... Milos din fire, Nicolae a ajutat trei surori sarace ce locuiau in acelasi oras cu el. Ce a facut? Le-a daruit banii necesari pentru zeste. Aceste fete apartineau unei familii foarte sarace din oras, iar tatal lor dorea sa le vanda, rand pe rand, nevoit fiind sa faca rost de bani. Sf. Nicolae a aflat despre necazul acestora si noaptea, pe furis, le-a daruit banii necesari pentru ca fiecare din cele trei fete sa-si poata intemeia o familie.

De atunci si pana in prezent, in noaptea de Sfantul Nicolae, atat cei mici, cat si cei mari, primesc daruri de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Traditional, Nicolae ni se infatiseaza ca un mos cu barba alba, calare pe un cal alb. Nicolae este considerat a fi patronul marinarilor, soldatilor, calatorilor, vaduvelor, orfanilor si fetelor sarace nemaritate. A fost de mare ajutor tuturor celor aflati in situatii nefericite si neplacute.

O superstitie inedita este legata de faptul ca atunci cand Mos Nicolae isi scutura barba este semn de ninsoare. Daca ninge de Sf. Nicolae, pe data de 6 decembrie, se spune ca iarna va fi aspra.

Implicit, se crede ca toate cadourile primite in aceasta zi de la Mos Nicolae, dincolo de faptul ca aduc fericire si buna-dispozitie, tin impotriva bolilor si a loviturilor vietii.

De asemenea, Nicolae e sfantul la care fetele se roaga, cu dorinta stridenta de a avaea noroc in dragoste si la maritis.

O alta traditie spune ca e bine sa fie puse crengute de mar/cais/visin in vase cu apa in seara de Sf. Nicolae, in seara de 5 spre 6 decembrie. Daca acestea vor inflori pana la Anul Nou, se crede ca e adusa iertarea, credinta, alinarea, puterea in prim plan.

Tot de la aceasta data, incep pregatirile intense pentru sarbatoarea de Craciun. Se pregatesc colindele si, involuntar, patrundem in starea profunda si intima a sarbatorii de familie ...

Turnul Babel locul incurcarii …

Turnul Babel locul incurcarii limbilor

Turnul Babel - locul incurcarii limbilor Cat timp a trait Noe, dupa potop, tot bun si drept a ramas. Dup Noe, oamenii au inceput sa se inmulteasca, dar rautatea dintre ei...

Copilul si Disney

Copilul si Disney

Copilul si Disney   Va oferim spre lectura cateva versuri minunate despre lumea mirifica a povestilor, incluse in poezia “Copilul si Disney”. Versurile apartin lui Florin Costinescu.   De curand La o ora albastra de...

Mesteacanul din poiana in lege…

Mesteacanul din poiana in legenda

Mesteacanul din poiana in legenda Intr-o zi, Dumnezeu a coborat pe pamant si s-a oprit intr-o poiana, sa se odihneasca. Poiana era extrem de luminoasa si frumoasa. Totul parca vuia a fericire...

Felicitari de Craciun de color…

Felicitari de Craciun de colorat

Felicitari de Craciun de colorat Pentru a realiza niste felicitari speciale de Craciun impreuna cu copiii vostri va oferim o serie de felicitari de Craciun de colorat. Imaginile sunt unele deosebite:...

Sarbatoarea de Boboteaza tradi…

Sarbatoarea de Boboteaza traditii obiceiuri si credinte

Sarbatoarea de Boboteaza - traditii, obiceiuri si credinte Sarbatoarea de Boboteaza sau sarbatoarea Botezului Domnului, pe 6 ianuarie, contine multe traditii, obiceiuri si credinte populare, printre care amintim despre sfintirea apei. Sarbatorim,...