Univers de copil

A+ R A-


Jocuri umoristice pentru copii

Jocuri umoristice pentru copii„Cine de gluma nu stie nu e om de omenie.” (proverb romanesc)

Va prezentam cateva jocuri umoristice pentru copii, precum: Fixeaza ochii si nasul, Cinci noduri dar ..., Statuile cu schimbare, Musca marul.

La orice varsta a copilariei, si aceste jocuri, care par la inceput o simpla distractie, o clipa de haz, contribuie la pregatirea pentru viata, la intepretarea stiintifica a unor fapte si fenomene, intelegere care vine treptat. jocurile de haz demonstreaza in mod fericit ca unele teme de orientare, indemanare, perspicacitate, etc., pot fi aplicate si intr-un mod deosebit de antrenant, vesel si vioi, specific voiosiei copilaresti.

Fixeaza ochii si nasul

Vorbim despre un joc umoristic de mare haz, mai ales atunci cand este practicat in fata unui public. Se pregateste din vreme o coala de carton alb format 70-100 cm, in mijlocul careia se deseneaza conturul oval al unei fete omenesti. In desen se traseaza sprancenee si buzele. Sperat se decupeaza, din carton sau hartie neagra, doi ochi (cerculete) si un nas (triunghi), care pot fi infipte in coala de carton cu ajutorul cate unui ac cu gamalie. Pe schita figurii se inscrie, cu creionul, din linii subtiri, locurile unde ar trebui asezati ochii si nasul. Aceste spatii vor avea suprafata de doua ori mai mare decat aceea a cartoanelor decupate care inchipuie organele respective.

Jocul decurge astfel: Se fixeaza cartonul pe perete, apoi concurentii, dupa ce privesc desenul si primesc cele trei cartonase decupate, sunt legati la ochi, pe rand, invartiti in loc de doua ori si lasati liberi ca, in timp de un minut, sa monteze pe desen, unde cred de cuviinta, ochii si nasul figurii. Pentru fiecare decupaj in interiorul ariei schitata cu creionul se obtin cate 10 puncte. Pentru acelea care se suprapun in parte pe liniile de creion, ce delimiteaza aceste suprafete, se acroda cate 5 puncte, iar pentru cele care sunt asezate … aiurea, nu se acorda nimic, in afara de hohotele dezantuite ale specatorilor.

Asezarea corecta a decupajelor se poate face daca jucatorii apreciaza, din ochi, dinainte, la cate latimi de palma (in lungime si latime) sunt situate perimetrele notate cu creionul, si apoi se orienteaza, pe nevazute, prin pipairea conturului cartonului.

Varianta. Mai dificil devine acest joc daca figura este desenata pe o tabla neagra, cu creta, iar concurentii trebuie sa continue desenul pe nevazute. In acest caz, se intampla uneori ca un participant sa plaseze ochii si nasul … dincolo de schita figurii.

Cinci noduri, dar …

Vorbim despre un joc-intrebare, pentru doi participanti (adversari) sau pentru doua echipe, condus de un arbitru. Sunt necesare doua bucati de franghie lungi de 150-200 cm. Fiecare concurent ii anunta ca pe aceadta trebuie sa faca 5 noduri, in timp de doua minute, dupa care franghiile sunt schimbate intre adversari, urmand ca ei sa desfaca nodurile cat mai repede. Desigur, fiecare concurent se va stradui sa faca noduri cat mai complicate si mai bine stranse. Dar, dupa ce au trecut cele doua minute, arbitrul anunta ca … a gresit regulamentul jocului, insa nu s-a intamplat nimic ireparabil, si ca – la semnalul pe care-l va da – nodurile urmeaza sa fie desfacute … tot de cei care le-au innodat! Dezamagirea jucatorilor, care se va pacaliti, ii va amuza pe spectatori. Apoi jocul continua in mod serios. Se da semnalul de incepere a desfacerii nodurilor si castiga, desigur, cel (sau cei) care termina primul.

Statuile cu schimbare

Vorbim despre un joc hazliu pentru cel putin patru concurenti, care se desfasoara mai cu antren in fat aunui public. Ca material auxiliar (neobligatoriu) poate fi pregatit un cos sau o cutie in care se afla: o minge, o carte, o sapca, un mar, un bat, o lanterna si alte cateva obiecte care ar putea fi folosite in joc dupa fantezia fiecaruia.

Conducatorul jocului va alege, la inceput, numai trei parteneri, iar pe ceilalti ii va izola intr-o alta incapere, de unde sa nu poata auzi si intelege ce se petrece in camera de joc. Unul din primii trei va fi investit cu calitatea de “sculptor” si va fi rugat sa-i aranjeze pe ceilalti doi sub infatisarea unor “statui”, folosind eventual si materialul de recuzita din cos. In majoritatea cazurilor, “sculptorul” va cauta sa-i fixeze in pozitii dificile sau caraghioase, ori ii va pune sa tina cate un mar in gura, sau le fixeaza “cozi” din hartie, batiste, etc. Insa cand considera ca a terminat si savureaza efectul comic al “operei”, conducatorul jocului il va invita … sa ia locul, in “statuie” al celui aranjat in cea mai defavorabila atitudine. Dupa aceasta este chemat un nou jucator, care este solicitat sa modifice “statuia”, dupa gustul si fantezia sa. Cand si acesta si-a terminat “opera”, va inlocui, la randu-i, pe unul din colegi. Si jocul continua astfel pana cand toti participantii au prilejul sa joace rolul “sculptorului”. Fiecare participant la joc are la dispozitie timpul de maximum un minut pentru a-si realiza “statuia”. Jucatorii care si-au temrinat rolul de “statuie” trec in randul spectatorilor. Pentru spectatori, ca si pentru cei care au fost deja “statui”, jocul are haz nespus, de obicei desfasurandu-se in cascade de ras.

Musca marul

Vorbim despre o intrecere vesele intre 2-3 participanti. Pe o masa se pregatesc lighene sau castroane, ori alte vase adanci, pline cu apa, cate unul pentru fiecare jucator. Daca numarul acestora este mai mare de trei, ei vor fi impartiti in echipe de cate 2-3 membri, care vor concura pe rand. La suprafata apei din fiecare vas va fi asezat cate un mar voluminos (sau o portocala). Se va avea grija ca merele sa fie aproximativ egale ca marime. Participantii se asaza in fata vaselor cu apa, tinand mainile incrucisate la spate. La un semnal dat de arbitru, ei trebuie sa incerce a apuca marul cu gura si a-l scoate din apa. Castiga cel care reuseste primul. Daca jocul se desfasoara cu mai multe echipe, vor concura in final numai castigatorii primei etape.



Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sistemul solar si excursia in …

Sistemul solar si excursia in Cosmos

Sistemul solar si excursia in Cosmos Steaua numita Soare constituie inima sistemului planetar din care face parte Pamantul. Ce se afla in jurul ei? O sa facem mai intai o...

Felicitari de Sfantul Ioan

Felicitari de Sfantul Ioan

Felicitari de Sfantul Ioan Pe 7 ianuarie sarbatorim pe cei ce poarta numele Sfantului Ioan (Ioan, Ion, Ioana, Ionica, Ionela, etc.). Transmiteti gandurile vostre bune si felicitari de Sfantul...

Legenda macului

Legenda macului

Legenda macului   Se spune că aceste minunate flori roşii, pe care le vedem noi presărate prin lanuri şi pe câmpie, nu ar fi existat de la început pe lume ci ar...

Legende chinezesti despre gene…

Legende chinezesti despre geneza Cerului Pamantului si Omului

Legende chinezeşti despre geneza Cerului, Pământului şi Omului Cultura chineză, unică şi profundă, este singura cultura antică din lume, care a supravieţuit până în ziua de azi. Geneza Cerului şi Pământului Potrivit mitologiei...

Inima lemnului

Inima lemnului

Inima lemnului Am trecut pe sub poarta Maramuresului si am intrat in inima lemnului. Erau acolo multe viori, si erau garduri si case, si foarte mult lemn, lemn pentru...