Univers de copil

A+ R A-


Viata lui Mihai Viteazul inainte de a fi domnitor

Viata lui Mihai Viteazul inainte de a fi domnitorMihai Viteazul a fost cel mai falnic si cel mai indraznet domn al Tarii Romnesti.

El este singurul domn roman, care pentru a-si putea apara tara si neamul de dusmanii din jur, a faurit planul sa uneasca sub domnia sa, cele trei tari surori: Muntenia, Moldova si Transilvania.

Mihai s-a nascut la Targoviste. El se trage din familia Basarabilor, fiind fiul lui Patrascu Voda cel Bun.

Inainte de a ajunge domn a fost ispravnic (prefect) la Mehedinti si apoi ban al Craiovei. In tot timpul acesta, Mihai Viteazul s-a purtat cu blandete, fiind foarte iubit de boieri si de popor, deopotriva.

Pe atunci, in Muntenia era domn Alexandru cel Rau. Acesta l-a prins, l-a adus la Bucuresti si l-a osandit la moarte.

Cand era insa sa-i taie capul, calaul domnesc - fiind ingrozit de cautatura mandra si de infatisarea impunatoare a lui Mihai - a zvarlit securea si a fugit.

Boierii si poporul au rugat atunci pe Alexandru cel Rau sa-l ierte, si astfel Mihai a scapat de la moarte.

Dupa aceasta, el a fugit in Transilvania, iar de acolo s-a dus la Constatinopole, unde dupa staruinta unchiului sau, dand bani si daruri turcilor, a fost numit domn in Muntenia, in locul lui Alexandru cel Rau.

Cand Mihai Viteazul a venit in tara ca domn, el a gasit-o intr-o stare de plans. Armata aproape ca a fost desfiintata. O multime de turci s-au asezat prin sate si orase ca sa stranga birurile de pe la locuitori in schimbul banilor pe care i-au fagaduit domnii de mai inainte, ca sa capete domnia de la ei.

Mihai Viteazul s-a hotarat atunci ca mai intai de toate trebuie sa curete tara de turci. Ca sa poata scapa de ei, Mihai s-a imprietenit mai intai cu Sigismund Batori, domnul Transilvaniei si cu Aron Voda, domnul Moldovei. Adunand apoi la visterie pe turcii din tara care umblau dupa biruri, sub cuvant ca vrea sa le plateasca datoriile, i-a ucis.

S-a dus apoi la Giurgiu, care a ajuns sub stapanirea turcilor. I-a batut, i-a gonit de acolo si apoi a trecut Dunarea. A cuprins cetatea Silistra si a incalcat tara turceasca dincolo de Balcani pana la Adrianopole.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Iepurele si broasca testoasa

Iepurele si broasca testoasa

Iepurele si broasca testoasa Va oferim spre lectura povestea “Iepurele si broasca testoasa”. Intr-o zi, intalnindu-se cu broasca testoasa, iepurele nu se putu impiedica sa n-o ia in ras: ...

Aspiratii si atitudini in adol…

Aspiratii si atitudini in adolescenta Desi fiecare etapa de varsta isi are valoarea ei in evolutia fiintei umane – deoarece este consecinta celei dinainte si o pregateste pe cea...

La drum de Otilia Cazimir

La drum de Otilia CazimirVezi poezia La drum, scrisă de Otilia Cazimir.   Moş-Crăciun, la urcuş, S-a pornit cu sacu-n spate. Drumu-i rău, şi-i lunecuş, Şi moşneagul nu mai poate.

Parcul dendrologic Bazos din j…

Parcul dendrologic Bazos din judetul Timis

Parcul dendrologic Bazos din judetul Timis Parcul dendrologic Bazos este amplasat in zona campiilor joase (la 90 m altitudine) in apropierea orasului Timisoara, la 15 km distanta de acesta, pe directia...

Balada unui greier mic de Geor…

Balada unui greier mic de George Topirceanu

Balada unui greier mic de George Topîrceanu   Peste dealuri zgribulite,Peste ţarini zdrenţuite,A venit aşa, deodată,Toamna cea întunecată.