Univers de copil

A+ R A-


Strungareata la copii

Strungareata la copiiObservam la unii oameni ca dintii din fata sunt spatiati, avand goluri intre ei, ca si cum ar fi implantati pe arcadele dentare la distanta unul de altul. Este vorba de o anomalie dentara denumita stiintific diastema, popular strungareata. Termenul de strungareata isi are desigur originea in cuvantul popular strunga, care inseamna deschizatura ingusta din ingradirea unei stane prin care trec oile una cate una la muls.

Este vorba, asadar, de o spatiere intre dintii incisivi centrali permanenti, intalnita mai des la dintii superiori, mai rar la cei inferiori. Spatierea dintre respectivii dinti poate avea dimensiuni mergand de la jumatate de milimetru pana la cativa milimetri, ajungandu-se uneori ca distanta intre doi incisivi sa fie aproape cat latimea unui dinte.

Interpretata uneori drept o trasatura in cadrul unor clasificari caracteriologice sau considerata ca o particularitate capabila de a da farmec figurii, strungareata reprezinta in mod cert o anomalie dento-maxilara in care dintii nu sunt implantati corect pe arcadele dentare.

In afara spatierilor privind dintii incisivi centrali, mai pot exista spatieri uneori mici, alteori mai insemnate si intre alti dinti cum ar fi: intre incisivii laterali si canini sau intre canin si primul premolar, aceste spatieri numindu-se stiintific treme. Exista si o alta alternativa, in care toti dintii adultului, atat cei superiori cat si cei inferiori, sunt distantati intre ei. In aceste cazuri explicatia este de natura ereditara, constand in mostenirea de la tata a dimensiunilor maxilarelor, mai mari deci, si mostenirea de la mama a dimensiunilor dintilor intotdeauna mai mici.

Daca ne intoarcem acum la adevarata cauza a stungaretei, putem spune ca pe langa faptul ca poate fi mostenita, exista si o cauza falsa datorita insertiei prea joase a fraului buzei, sau mai bine zis a existentei unui sept fibros apartinand acestui frau, care va favoriza aparitia strungaretei. De asemenea, existenta unor dinti incisivi supranumerari (asa numitul meziodens) sau absenta incisivilor laterali sau a caninilor (anodontie de lateral sau ectopie de canin), poate face ca incisivii centrali sa se departeze de linia de mijloc a arcadei dentare si implicit dintre ei sa se mareasca.

In ceea ce priveste remedierea acestei defectiuni, atata timp cat este vorba de adult la care cresterea este terminata, nu se poate face nimic pentru inlaturarea strungaretei. Singur copilul poate beneficia de un asemenea tratament. Inlaturarea strugaretei isi poate gasi pe deplin rezolvarea in jurul varstei de 8-10 ani, remedierea neputand fi executata decat de catre medicul stomatolog si sub directa sa supraveghere.

In cazul in care fraul buzei este cauza strungaretei, se va putea efectua o mica interventie chirurgicala, taind fraul care incurca lucrurile. Teama parintilor de a supune copilul unei asemenea operatii, este pe deplin nejustificata, fiind vorba de o operatie simpla, fara nici un risc. Parintii trebuie sa mai tina seama de faptul ca aceasta anomalie sa devina de necorectat, ea putand juca in viitor un rol negativ in comportamentul viitorului adult.

Dupa interventia chirurgicala de care vorbeam, ca si in cazurile in care nu este necesar a se practica o asemenea interventie, redresarea si apropierea fata de linia de mijloc a maxilarului se poate face cu ajutorul unei placute prevazuta cu doua arcuri care vor actiona simultan, impingand dintii spre linia de mijloc a arcadei dentare. Sunt de preferat inelele cimentate pe dinte, deoarece copilul vrand-nevrand le va purta. Multi copii din rasfat, din comoditate sau din negativism, acuzand dureri insuportabile la nivelul dintilor, nu vor mai vrea sa poarte aparatul. Parintii nu vor trebui sa se lase influentati de asemenea manifestari, cele mai adeseori simulate, ingaduind renuntarea la aparat. Ei trebuie sa stie ca deplasarea dintilor spre normal se efectueaza lent si gradat si ca aparatele sunt astfel reglate incat sa nu produca dureri la nivelul dintilor si nici sa influenteze negativ starea generala a copilului. Si chiar daca exista o usoara jena in primele doua-trei zile, aceasta se poate suporta usor, fara a pune problema indepartarii lucrarii. In cazul in care este vorba de un copil echilibrat nervos, care face dovada unei suferinte reale, medicul stomatolog va putea interveni facand ca printr-o usoara dezactivare a arcului, copilul sa-si poata capata linistea.

In nici un caz nu se va face greseala, pe care n-o putem numi decat grava si ireparabila, ca dupa un tratament de 10-12 zile, parintii sa scoata aparatul doar pentru ca asa vrea copilul. Mai mult inca, ei vor comite o greseala la fel de grava scotand cu de la ei putere, aparatul de indata ce vor observa ca dintii s-au apropiat intre ei, considerand strungareata ca si disparuta. Ei trebuie sa stie ca alinierea si aducerea la normal a dintilor va fi pur si simplu ratata, daca dupa un tratament de 10-14-21 de zile copilul nu va continua sa poarte inca timp de 6-8 luni un aparat de asta data mai comod, avand rolul de a mentine dintii in pozitia obisnuita. Este vorba,a sadar, de o consolidare in timp a efectului obtinut, lucru fara de care tot ce s-a realizat pana acum va fi ca si inexistent, trebuind sa se ia totul de la capat. In nici un caz, rezultatele obtinute pana acum, extrem de frumoase nu vor mai putea fi obtinute printr-o eventuala reluare.

Mentionam, in sfarsit, faptul ca tratamentul strungaretei poate fi efectuat fie separat, fie in cadrul corectarii si a altor anomalii dentare.

Strungareata la copil este perfect remediabila. Procedand gresit, tratand-o cu indiferenta sau cu pripeala, se va putea intampla ca micutul de azi sa fie nevoit sa o poarte sanatos pana la adanci batranete.

In legatura cu spatierea dintilor care apar la 4-5 ani si la 8-9 ani, mentionam ca spatierea normala are drept scop pregatirea locului in vederea eruptiei dintilor permanenti. Astfel, se va putea ca la un moment dat, parintii sa observe ca dintii copilului devin separati intre ei, prin spatii mai mari sau mai mici. Nu este vorba de o strungareata in asemenea cazuri. Departe de a insemna un motiv de ingrijorare, lucrul trebuie sa-l bucure, el fiind un factor extrem de favorabil aparitiei viitorilor dinti, care fiind mai mari decat cei temporari, avand deci nevoie de un spatiu mai mare pentru implantarea lor pe arcada, vor avea conditiile cele mai prielnice unei cat mai comode asezari, eliminandu-se astfel riscul unei inghesuiri a viitorilor dinti, lucru care se intampla destul de frecvent.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Dragobete legenda

Dragobete legenda

Dragobete legenda   Pe 24 februarie sarbatorim iubirea in stil romanesc. Dragobetele este un obicei 100% romanesc si marcheaza nu doar dragostea romanilor, ci si inceputul primaverii, fiind similar sarbatorii de Valentine’s...

Felicitari de Valentines day Z…

Felicitari de Valentines day Ziua Indragostitilor

Felicitari de Valentineʼs day - Ziua Indragostitilor Prinsi in agitatia de zi cu zi uneori uitam sa-i aratam persoanei dragi cat de multa inseamna pentru noi. De aceea, Valentineʼs day poate...

Vant de toamna de Otilia Cazim…

Vant de toamna de Otilia Cazimir

Vant de toamna de Otilia Cazimir Va oferim spre lectura povestirea “Vant de toamna”, scrisa de Otilia Cazimir. E o altfel de povestire, mai degraba trista decat vesela, mai mult pentru...

Boli infectioase infectii cu c…

Boli infectioase infectii cu ciuperci genitale si metode de tratament

Boli infectioase, infectii cu ciuperci genitale si metode de tratament Vara aceasta inregistreaza mari diferente de temperatura. Rezultatul: sistemul imunitar slabeste si bolile infectioase nu mai pot fi oprite....

Cracovia capitala medievala a …

Cracovia capitala medievala a Poloniei

Cracovia - capitala medievala a Poloniei Situata in valea Vistulei superioare, Cracovia (219 m) altitudine este astazi capitala de voievodat si totodata orasul cu cea mai mare rezonanta istorica si culturala...