Univers de copil

A+ R A-


Laptele de vaca in alimentatia bebelusului

Bogate in calciu, vitamine si proteine, produsele lactate par la prima vedere solutia practica si sanatoasa pentru a obisnui treptat copilasul cu alimentele solide.

Se presupune ca tranzitia este astfel mai usoara: de la alimentatia sa san se trece la lapte si derivate naturale, pastrandu-se astfel o continuitate. Aparent, rationamentul este foarte bun, dar, ca in orice teorie, practica se dovedeste incapatanata. Printre victime sigure ale demonstratiei practice se numara, cel putin in anumite etape de crestere, laptele de vaca, smantana, untul si branzeturile dificile. Pe lista raman insa iaurtul si branzica de vaci.

Laptele de vaca in alimentatia bebelusului

Pana la prima aniversare, alaptarea ramane o regula, iar daca din diferite motive aceasta nu este posibila, se recomanda laptele formula, destinat hranirii bebelusului. Totusi, regulile nu sunt stricte si individualitatea copilului trebuie respectata. Medicul pediatru iti va indica daca este bine sa continui cu lapte de crestere special pana la trei ani sau sa alegi laptele de vaca.

Chiar daca formula de lapte aleasa este mai scumpa decat variantele din rafturile magazinelor, riscurile alimentatiei cu lapte de vaca sunt mari si nu e cazul sa te gandesti acum la economii.

Ca baza a alimentatiei pana la un an, laptele de vaca este interzis. In schimb, nu este scoasa din calcul prepararea altor alimente cu ajutorul unor cantitati mici de lapte (cereale, pasta de legume, budinca, branzica de casa), incepand cu a sasea luna de viata, cu exceptia inregistrarii cazurilor de alergie in familie.

In privinta alegerii tipului de lapte optim, este bine sa mai stii ca bebelusii au nevoie de produse cu un continut ridicat de grasime, indicat pentru dezvoltarea corespunzatoare a creierului si a sistemului nervos. Laptele degresat (2% sau mai putin) nu este indicat pana dupa doi ani, dar in aceasta privinta te va sfatui din nou, cu siguranta, medicul pediatru. Laptele ultrapasteurizat (UHT) este, de obicei, mai bine tolerat si nu provoaca diaree, metoda de preparare evitand conservantii si pastrand in mare masura elementele nutritive si mineralele esentiale (calciu, potasiu, fier).

Gustul laptelui de vaca va reprezenta o noutate pentru el, astfel ca va dura ceva timp pana cand il va accepta. De aceea, este bine sa-l amesteci la inceput cu laptele praf, pentru a face o schimbare treptata, incercand ca in prima saptamana biberoanele sa contina o doza mai mare de lapte formula.

Cat de mult lapte va intra in alimentatia copilului dupa un an? Pana in acest moment, micutul avea nevoie de aproximativ un litru de apte de la san sau formula. Acum, apare necesitatea echilibrarii hranei solide cu cea lichida, astfel ca aportul de lapte va fi de aproximativ 500-600 ml, repartizat de-a lungul meselor, alaturi de mancarea solida. Desi laptele de vaca nu se poate compara cu lapticul de la san, acesta are si el avantage importante, din punct de vedere nutritional, reprezentand o sursa excelenta de calciu, proteine si vitaminele A,B12 si D.


Colindul lui Hristos

Colindul lui Hristos

Colindul lui Hristos Slava lui Iisus prin versurile Colindului lui Hristos cules de Udesteanu Dionisie din Suceava. Ler oi Ler Sus la inaltul cer, Pe...

Pulovere cu motive de iarna pl…

Pulovere cu motive de iarna planse de colorat

Pulovere cu motive de iarna - planse de colorat Puloverele cu motive de iarna au aparut la noi prin anii ’50 si avut ca sursa de inspiratie imbracamintea din tarile...

Tratament pentru vergeturi

Tratament pentru vergeturi

Tratament pentru vergeturi Vergeturile sunt cicatrici liniare vizibile care apar la nivelul pielii. Acestea sunt printre cele mai raspandite leziuni cutanate si nu reprezinta din punct de vedere medical o problema....

2 februarie Ziua ursului sau S…

2 februarie Ziua ursului sau Stretenie

2 februarie - Ziua ursului sau Stretenie Ziua ursului, numita de altfel si sarbatoarea ursului, cade totdeauna in ziua de Intampinarea Domnului. E vorba de 2 februarie, ziua in care se...

Termite Kamikaze

Termite Kamikaze

Termite „Kamikaze” In timp ce studia contactele violente dintre coloniile de termite, un zoolog britanic a descoperit o bizara strategie defensiva a acestei specii de vietuitoare. Din punctul de vedere al...