Univers de copil

A+ R A-


Legea adoptiei - Capitolul III - Procedura adoptiei interne

 

 

Sectiunea 3 - Incredintarea in vederea adoptiei


Art. 30

 

(1) Adoptia nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decat dupa ce copilul a fost incredintat pentru o perioada de 90 de zile persoanei sau familiei care doreste sa-l adopte, astfel incat instanta sa poata aprecia, in mod rational, asupra relatiilor de familie care s-ar stabili daca adoptia ar fi incuviintata.

 

(2) Capacitatea de adaptare, fizica si psihica, a copilului la noul mediu familial va fi analizata in raport cu conditiile de natura socioprofesionala, economica, culturala, de limba, religie si cu orice alte asemenea elemente caracteristice locului in care traieste copilul in perioada incredintarii si care ar putea avea relevanta in aprecierea evolutiei ulterioare a acestuia in cazul incuviintarii adoptiei.

 

 


Art. 31

 

(1) In termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei interne, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului efectueaza demersurile necesare identificarii celui mai potrivit adoptator sau celei mai potrivite familii adoptatoare pentru copil.
(2) In termenul prevazut la alin. (1), directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului analizeaza cu prioritate posibilitatea incredintarii copilului in vederea adoptiei cu prioritate unei rude din familia extinsa, cu exceptia cazului prevazut la art. 8 alin. (1), asistentului maternal profesionist la care se afla copilul ori unei alte persoane sau familii la care copilul se afla in plasament.

 

(3) Daca nu exista solicitari din partea persoanelor sau familiilor prevazute la alin. (2), directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului efectueaza demersuri in vederea identificarii pe raza sa administrativ-teritoriala a unei persoane sau familii atestate si aflate in evidenta Oficiului.

 

(4) Daca, dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1), directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului nu a identificat o persoana sau o familie adoptatoare dintre persoanele prevazute la alin. (2) si (3), solicita Oficiului ca in termen de 5 zile sa ii transmita lista centralizata la nivel national a persoanelor sau familiilor adoptatoare atestate si inscrise in Registrul national pentru adoptii.

 

(5) Alegerea adoptatorului sau a familiei adoptatoare potrivite pentru copil se face in termen de 60 de zile de la primirea listei centralizate, de catre directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, tinand cont de interesul superior al acestuia, de informatiile cuprinse in atestatul adoptatorului si, respectiv, de evolutia situatiei copilului pana la acea data.

 

(6) Selectarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare se notifica, in termen de 3 zile, directiei de la domiciliul acestora.

 


Art. 32

 

(1) In urma procesului de selectie, directia de la domiciliul copilului verifica si constata compatibilitatea acestuia cu adoptatorul sau cu familia adoptatoare.

 

(2) Determinarea compatibilitatii se realizeaza luandu-se in considerare nevoile copilului, dorintele si opiniile exprimate de acesta, acordandu-le importanta cuvenita. Interesul superior al copilului trebuie luat in considerare cu prioritate.

 

(3) In situatia in care, in urma efectuarii verificarii prevazute la alin. (1) si (2), directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului constata compatibilitatea acestuia cu persoana sau familia adoptatoare selectata, sesizeaza de indata instanta judecatoreasca pentru incredintarea copilului in vederea adoptiei.

 


Art. 33

 

(1) Judecarea cererilor de incredintare a copilului in vederea adoptiei interne se face cu citarea directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, a directiei in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare si a persoanei ori familiei adoptatoare.

 

(2) Incredintarea in vederea adoptiei se dispune de catre instanta judecatoreasca de la domiciliul copilului pentru o perioada de 90 de zile.

 


Art. 34

 

(1) Incredintarea in vederea adoptiei nu este necesara in urmatoarele cazuri:

 

a) pentru adoptia prevazuta la art. 5 alin. (3);

 

b) pentru adoptia prevazuta la art. 20 lit. b);

 

c) pentru adoptia copilului pentru care a fost deschisa procedura adoptiei interne si acesta a fost plasat la adoptator sau la familia adoptatoare, iar masura plasamentului dureaza de cel putin 90 de zile;

 

d) pentru adoptia copilului de catre tutorele sau, daca au trecut cel putin 90 de zile de la data instituirii tutelei.

 

(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) persoana sau familia care doreste sa adopte va putea solicita in mod direct instantei judecatoresti incuviintarea adoptiei, in conditiile prezentei legi.

 


Art. 35

 

(1) Pe durata incredintarii copilului in vederea adoptiei, domiciliul acestuia se afla la persoana sau familia careia i-a fost incredintat. Efectuarea actelor obisnuite necesare exercitarii drepturilor si indeplinirii obligatiilor parintesti, cu exceptia celor care conduc la incheierea unui act juridic, se realizeaza de catre persoana sau familia careia acesta i-a fost incredintat.

 

(2) Dreptul de a reprezenta copilul in actele juridice sau, dupa caz, de a incuviinta actele pe care acesta le incheie, precum si dreptul de a administra bunurile copilului se exercita de catre consiliul judetean sau local al sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana sau familia careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei. Dreptul de administrare poate fi delegat, in mod exceptional, catre persoana sau familia careia i s-a incredintat copilul pentru efectuarea unor acte speciale, in interesul copilului, care vor fi expres mentionate in cuprinsul documentului prin care se acorda delegarea. Art. 36

 

(1) In perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, directia de la domiciliul adoptatorului sau familiei adoptatoare urmareste evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si persoana sau familia careia i-a fost incredintat, intocmind in acest sens rapoarte bilunare.
(2) La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei, directia intocmeste un raport final referitor la evolutia relatiilor dintre copil si adoptatori, pe care il comunica instantei competente in vederea solutionarii cererii de incuviintare a adoptiei.
(3) Intocmirea si comunicarea raportului prevazut la alin. (2) sunt obligatorii si in cazul adoptiei copilului aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (1) lit. c) si d).
(4) Cererea de incuviintare a adoptiei adresata instantei judecatoresti prelungeste de drept perioada de incredintare pana la solutionarea cererii prin hotarare judecatoreasca irevocabila. Art. 37

 

(1) Daca pe durata perioadei de incredintare in vederea adoptiei directia in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare constata neadaptarea copilului cu persoana sau familia adoptatoare ori existenta oricaror alte motive de natura sa impiedice finalizarea procedurii de adoptie, sesizeaza de indata instanta judecatoreasca, in vederea revocarii sau, dupa caz, prelungirii masurii incredintarii.
(2) Dispozitiile privind procedura de judecata a cererilor referitoare la incredintare se aplica in mod corespunzator si in cazul cererilor prevazute la alin. (1). Hotararea prin care instanta de fond dispune revocarea sau prelungirea incredintarii este executorie de drept. Art. 38

 

Daca, in situatia prevazuta la art. 37 alin. (1), instanta judecatoreasca dispune revocarea masurii incredintarii, directia este obligata sa reia procedura prevazuta la art. 31 si 32.

 

 

 

Intrebare de copil

Intrebare de copil

Intrebare de copil Va oferim spre lectura poezia “Intrebare de copil” scrisa de N. Radulescu-Niger. - Ce trece, tata, mai curand? Sa fie raul? Vantul...

1 Iunie in versuri

1 Iunie in versuri

1 Iunie în versuri   Vezi versuri de 1 Iunie. Alege poezia preferată pe care să o înveţi alături de copilul tău pentru sărbătoarea de 1 iunie - Ziua Copilului.   1 Iunie -...

Tipuri de tulburari in adolesc…

Tipuri de tulburari in adolescenta

Tipuri de tulburari in adolescenta Adolescenta este o perioada deosebit de importanta in dezvoltarea fiecaruia dintre noi, este o etapa cu numeroase si profunde schimbari la nivel biologic, fizic, psihic, moral....

Mesaje de Constantin si Elena

Mesaje de Constantin si Elena

Mesaje de Constantin si Elena   Crestinii ii sarbatoresc in fiecare an pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Daca doriti sa le transmiteti un gand bun celor care poarta...

Urari si mesaje noi si amuzant…

Urari si mesaje noi si amuzante pentru Anul Nou 2013

Urari si mesaje noi si amuzante de Anul Nou 2013   Sa pasim in noul an cu veselie si optimism. Si ... ca sa pasim cu dreptul, am putea transmite chiar si familiei...