Somnul, nervozitatea si depresia tinerilor
Mai tot timpul au un aer blazat. Vin de la scoala, isi arunca ghiozdanul intr-un colt si toata dupa-amiaza nu fac decat sa lancezeasca in fata televizorului sau a calculatorului. Sunt plictisiti, dar in acelasi timp nervosi, agresivi, anxiosi. Adolescentii de azi par din ce in ce mai lipsiti de motivatie si de responsabilitate. Nu mai au acel spirit de initiativa specific varstei lor. Ba chiar unii dintre ei sunt de-a dreptul deprimati. Cercetatorii au gasit explicatia acestui comportament dificil al adolescentilor. Ei sunt pur si simplu obositi din cauza faptului ca nu dorm suficient.
Documentare ...
Intr-un articol din Journal of Adolescence, medicii sustin ca tinerii sunt complet desincronizati. Ei traiesc intr-un perpetuu decalaj de fus orar, intrucat ceasul lor biologic este dat peste cap.
Tinerii pierd ore pretioase de somn cu discutii interminabile pe messenger sau cu jocuri trasnite pe calculator, iar dimineata sunt nevoiti sa se trezeasca pentru a merge la scoala. Asta in conditiile in care, dupa ceasul lor biologic, ar trebui sa doarma inca doua-trei ore in plus fata de ora la care se trezesc.
Cum sa fie adolescentii in forma daca pierd nopti in sir?
Studiu ...
Cercetatorii australieni au ajuns la urmatoarele concluzii: adolescentii dorm fara probleme chiar si 9 ore pe noapte, dar numai cand sunt in vacanta. Pentru ca se culca la ore tarzii, dar se trezesc aproape de orele pranzului. Pe cand in timpul scolii adorm de asemenea dupa miezul noptii, dar se trezesc dimineata devreme. Ca sa acumuleze cele opt ore de somn necesare, ei ar trebui ca in timpul scolii sa se culce odata cu gainile, ceea ce este aproape imposibil de acceptat pentru tineri. Ca urmare, ei sunt obositi, tristi, lipsiti de vitalitate, cu nervii incordati la maximum.
Despre fenomen ...
De ce adolescentii nu se pot abtine de la o mica discutie pe messenger, o partida de jocuri sau o emisiune TV tocmai cand ar trebui sa mearga la culcare? Cauza este de natura hormonala. De vina este un hormon numit melatonina. Melatonina semnaleaza organismului cand trebuie sa doarma si cand sa se trezeasca. Numai ca in adolescenta melatonina incepe sa fie secretata foarte tarziu seara. Asa se explica de ce tinerii nu pot sa adoarma devreme. Medicii le recomanda adolescentilor sa opreasca televizorul si calculatorul cu o ora inainte de a adormi. In acest timp ar fi bine sa citeasca o revista, o carte la lumina veiozei.
Despre depresia nervoasa ...
Se crede ca tulburarea anxioasa ar precede depresia, iar unii specialisti merg pana la a considera ca este vorba despre aceeai boala, care ar evolua in mai multe faze.
Depresia este o tulburare psihologica marcata de stres.
Depresia poate afecta pe oricine, dincolo de contextul profesional si din motive straine acestuia, dar se pare ca atinge frecvent domeniul muncii.
Pe cat se poate admite, la nevoie, ca cineva este anxios, chiar daca nu este intodeauna usor, pe atat depresia este inca tabu: se prefera sa se vorbeasca despre oboseala, despre surmenaj.
Depresia nervoasa are ca prim simptom "prabusirea dispozitiei".
O persoana care sufera de depresie are in permanenta o dispozitie trista: vede constant viata in negru.
Depresia este un fenomen psihologic, fenomen care are in egala masura si baze biologice. Subiectul cunoaste o accentuata stare apropiata de cea de hibernare. Functionarea corpului incetineste. Repercusiunile somatice sunt deosebit de importante in starea de depresie. Apare oboseala si, deseori, dureri difuze. Cel mai adesea, apetitul este foarte diminuat, impreuna cu riscurile de slabire care rezulta. Uneori, dimpotriva, exista manifestari de bulimie.
Depresia nervoasa provoaca si tulburari de somn. Se descopera adesea o trezire matinala, spre ora 5 dimineata, cu imposibilitatea de a readormi. Pe aceasta tema se face diferenta intre persoana ce sufera de anxietate si una care sufera de depresie. Persoana ce sufera de depresie nervoasa se trezeste foarte devreme, chiar daca ii este greu sa adoarma.
Surse si Adrese Web Utile
Jurnalul de Sanatate
http://www.terapiam.ro
http://littera-littera.blogspot.com
- 02/09/2014 01:06 - Consilierea adolescentilor
- 31/08/2014 01:09 - Parinti si copii un test pentru doua generatii
- 10/08/2014 01:45 - Pubertatea furtuna biologica si psihologica
- 17/11/2013 16:19 - Tinerii au nevoie de sfaturi
- 15/11/2013 14:53 - Criza adolescentei si crizele dinaintea ei
- 16/07/2011 21:14 - Despre depresie
- 16/07/2011 20:57 - Calculatorul si vederea