Univers de copil

A+ R A-


Soarele, pielea si radiatiile ultraviolete

soarele, pielea si radiatiile solare ultravioletePractica expunerii la soare in scopul bronzarii, impusa ca “moda” de Coco Chanel in 1925, continua sa se bucure si in prezent de o mare popularitate.

Dar radiatiile solare, in special radiatiile ultravioletele, au efecte benefice asupra pielii numai daca expunerea se face rational, fara a se depasi acele limite cerute de apararea organismului. Din pacate, multe persoane, din dorinta de a se bronza rapid, uita de orice precautie si ignora acele masuri de protectie elementare, care pot sa le asigure un confort fizic imediat.

Radiatiile solare nocive

Radiatiile ultraviolete (razele emise de soare), desi reprezinta proportia cea mai mica (10%) dintre radiatiile solare care ajung la suprafata terestra, sunt cele mai active biologic.

In functie de lungimea de unda, aceste radiatii apartin ultravioletului indepartat (UVC, 180-280 mm), mediu (UVB, 280-320 mm) si apropiat (UVA, 320-400 mm). Razele UVC au lungimea de unda cea mai scurta si sunt cele mai daunatoare. Razele UVB, avand lungimea medie de unda, sunt eritematogene, in timp ce radiatiile UVA produc bonzarea, fara sa provoace eritem. Radiatiile UVB mai scurte de 290 mm si cele apartinand UVC sunt retinute de patura de ozon stratosferic.

Radiatiile UVC sunt cele mai daunatoare. Din fericire pentru noi, acestea nu ating suprafata pamantului, fiind absorbite in atmosfera.

Radiatiile UVB (B – de la bronz sau arsuri) ating epidermul, partea de la suprafata pielii. In majoritatea cazurilor, stimuleaza bronzul, insa in cazul expunerilor indelungate la soare pot sa provoace arsuri solare, insolatii, imbatranirea pielii si chiar cancer de piele. Asadar, ele sunt daunatoare pentru organism si partial sunt absorbite in atmosfera.

Radiatiile UVA (A – de la alergii) patrund adanc in piele, pana la celulele dermului, fiind cele mai daunatoare. Sunt prezente pe tot parcursul zilei, de la rasaritul pana la apusul soarelui, iarna si vara. Acestea bronzeaza rapid pielea, insa o degradeaza, accelereaza imbatranirea prematura, cauzeaza ridurile si pot sa provoace alergii solare, fotosensibilizari si hiperpigmentari.

Razele UVA si UVB duc la modificarea ADN-ului (produc aparitia alunitelor si riscul de cancer al pielii) si imbatranirea fotoindusa a pielii, a ridurilor si a petelor pigmentare.

In consecinta, capacitatea de “a arde” a soarelui va fi cu atat mai mare cu cat radiatia solara directa va avea o traiectorie mai scurta, deci cu cat va fi mai bogata in ultraviolete. Aceasta explica de ce puterea eritematogena a soarelui este maxima in iulie, intre orele 12 si 16 si la altitudine (la 3000 m, cantitatea de UVB este cu 40% mai mare decat la nivelul marii).

Patrunderea radiatiei solare prin piele depinde de lungimea de unda a acesteia si de proprietatile optice ale pielii. Datorita structurii sale complexe, pielea modifica traiectoria razelor solare prin conjugarea a patru procese elementare: transmisie, absorbtie, reflexie si difractie.

Majoritatea razelor UVB sunt absorbite de stratul cornos, 20% ajung in corpul mucos si 10% in derma. Cele mai multe raze UVA si radiatiile vizibile traverseaza epiderma, dar numai 20-30% ajung la derma, fiind absorbite de melanina. Radiatiil IR traverseaza epiderma si ajung in hipodem.

 

Te-ar putea interesa sa citesti si articolele:

Insolatia – sfaturi, recomandari si masuri de prevenire pentru familie si copii

Insolatia si canicula

Efecte, recomandari, remedii si tratament in caz de insolatii si canicula

Omul un manunchi de glande end…

Omul un manunchi de glande endocrine

Omul, un manunchi de glande endocrine Din copilarie si pana la batranete, cateva miimi de gram de hormoni impun omului talia, ii dirijeaza sexualitatea, ii dau senzatia de foame si de...

Prima fotografie de familie di…

Prima fotografie de familie diagnosticul prenatal

Prima fotografie de familie - diagnosticul prenatal Metodele de depistare prenatala a malformatiilor si a patologiilor ce pot sa afecteze fetusul se perfectioneaza constant. Parintii se afla deci in situatia de...

Parcul dendrologic Hemeiusi ju…

Parcul dendrologic Hemeiusi judetul Bacau

Parcul dendrologic Hemeiusi – judetul Bacau Parcul dendrologic Hemeiusi din judetul Bacau a fost amenajat in 1834, in lunca raului Bistrita (afluent al Siretului), aflata la o altitudine de 190 m....

Camping si sfaturi practice pe…

Camping si sfaturi practice pentru excursionisti

Camping si sfaturi practice pentru excursionisti Campingul castiga an de an tot ma multi pretendenti. Vara, casuta de panza usoara, impermeabila, care poate fi rapid montata si...

Urari si felicitari de Sf Stef…

Urari si felicitari de Sf Stefan

Urari si felicitari de Sf Stefan In fiecare an, pe 27 decembrie, ii sarbatorim pe cei ce poarta numele Sfantului Stefan, cel dintai mucenic al crestinatatii. E un bun...