Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta
Pe 23 aprilie a fiecarui an pomenim pe Sfantul si Marele Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si venerati aparatori ai crestinismului, iar numeroase biserici poarta hramul sau, iar numele ii este purtat de multi crestini.
Sfantul Mucenic Gheorghe viata
Sf. Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, traind pe vremea imparatului Diocletian (secolul al IV-lea). Parintii acestuia au fost adevarati crestini. La randul sau, prin educatia primita in dreapta credinta, Sfantul Gheorghe s-a dovedit a fi crestin cu frica mare de Dumnezeu si viteaz peste masura. Astfel, a ajuns conducator de armata in garda imparatului. Mai mult de atat, in anul 303, cand Diocletian a declansat lupta impotriva crestinilor, Sfantul Gheorghe nu s-a ferit sa-si marturiseasca dreapta credinta in Hristos, motiv pentru care a fost intemnitat.
A fost supus la numeroase chinuri (loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, lespezi de piatra puse pe piept, etc.), dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa. O mare dovada a sfinteniei sale a constituit-o o minune infaptuita de Sfantul Mucenic Gheorghe chiar pe timpul temnitei sale – atingand trupul unui prizonier mort din celula sa, acesta a inviat, ceea ce a convins-o pe insasi imparateasa Alexandra sa treaca de indata la crestinism. Multi alti necredinciosi au trecut la crestinism. Pentru ca nu a renuntat la credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire.
Sfantul Gheorghe in iconografie
Iconograful ortodox grec al secolului al XVIII-lea, Dionisie din Furna, arata ca Sfantul Mare Mucenic Gheorghe se zugraveste ca un tanar inalt, fara barba, cu parul carliontat, lung pana la urechi. Poarta in mana o cruce (semnul muceniciei sale). Intrucat s-a savarsit de sabie, in unele icoane acesta isi poarta in mana, pe o tipsie, capul taiat. De obicei, Sf. Gheorghe este reprezentat in vesminte militare.
O reprezentare tarzie, dar foarte raspandita il infatiseaza pe Sf. Gheorghe calare pe un cal alb, omorand un balaur de langa cetatea Beirut si salvand astfel o domnita. Altii vorbesc despre o legenda pioasa, in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Aceasta imagine a sfantului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul.
Rugaciune catre Sfantul Mucenic Gheorghe
“O, Mucenice Gheorghe, nume dulce si scump tuturor credinciosilor, aceasta scurta lauda, ce o aducem tie, cu blandete primeste-o, si de tot felul de intamplari fereste pe cei ce canta lui Dumnezeu: Aliluia!”
Sfantul Gheorghe pe Steagul Moldovei
Reprezentarea Sfantului Gheorghe doborand balaurul este prezenta si pe Steagul Moldovei, aflat la Manastirea Zografu din Muntele Athos. O dovada este si rugaciunea lui Stefan cel Mare, scrisa pe steagul sau: “O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43-lea an al Domniei Sale.”
Sfantul Gheorghe ocrotitor
Sfantul Gheorghe este sfantul patron, patronul spiritual al mai multor tari si ocrotitor al mai multor orase (Grecia, Rusia, Etiopia, Serbia, Moscova, Genova, Drobeta Turnu-Severin, Botosani, s.a.m.d.). Al treilea brat al Dunarii, in Delta, se cheama, Bratul Sfantului Gheorghe.
Sf. Gheorghe este totodata patronul Angliei, al Georgiei si al Moscovei. In Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni ale Spaniei ziua sfantului se serbeaza cu mese bogate si cu daruri.
De asemenea, Sf. Gheorghe este ocrotitorul Armatei Romane, a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfantului. Si in prezent Sf. Gheorghe este considerat ca fiind ocrotitorul Fortelor Terestre Romane.
Sfantul Gheorghe onomastica
De Sf. Gheorghe, aproape un milion de romani isi aniverseaza onomastica. Ne referim la cei care poarta numele de Gheorghe, Ghiorghe, Gheorghita, Ghiorghita, Ghita, Ghita, George, Georgeta, Georgiana sau Geta si isi sarbatoresc astazi onomastica. La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Transmite celor dragi urarea si mesajul tau de Sfantul Gheorghe. Te poti inspira de aici.
- 18/05/2013 18:43 - Natura om echilibru protectie
- 17/05/2013 14:37 - Structura urechii
- 16/05/2013 12:46 - Vilegiaturistii de seama la Baile Herculane
- 15/05/2013 12:08 - Premiere romanesti intre anii 1700 1990
- 25/04/2013 18:42 - Cum se formeaza senzatia auditiva
- 17/04/2013 12:52 - Posibilele suferinte ale lui Tutankhamon
- 14/04/2013 18:32 - Serpii pot prevesti cutremurele
- 13/04/2013 15:16 - Cel mai cea mai
- 11/04/2013 01:54 - Cella Delavrancea vorbind despre tatal sau Barbu Stefanescu Delavrancea
- 08/04/2013 15:07 - Viata in conditii extreme