Univers de copil

A+ R A-


Sanatatea copilului de la A la Z

Perioada de dezvoltare intrauterina (prenatala) cuprinde cele 9 luni de sarcina sau, mai precis, 280 de zile (40 de saptamani) cu variatii de plus/minus 10 zile.

Nasterea se considera prematura cand durata sarcinii se situeaza intre 28 si 37  de saptamani si depasita de termen cand aceasta durata este de peste 42 de saptamani. Orice sarcina, chiar si cu cea cu evolutie normala, trebuie urmarita de medic, gravida respectandu-i riguros indicatiile pentru a nu primejdui sanatatea fetusului. Gravida nu va lua nici un fel de medicament din proprie initiative, fara a consulta medical.

Perioada de dezvoltare extrauterina (postnatala) incepe imediat dupa nastere si se continua cu perioada de pubertate si cu adolescenta – puncte de trecere de la copilarie la maturitate. Pentru ratiuni practice deosebim:

·        prima copilarie, care cuprinde perioadele de nou-nascut, de sugar si de copil mic;

·        a doua copilarie sau stadiul prescolar;

·        a treia copilarie sau varsta scolara, care se incheie cu perioadele de pubertate si postpubertate (adolescenta).

Perioada de nou-nascut (0-28 zile) este dificila datorita adaptarii la viata extrauterina si necesita o supraveghere atenta atat din partea familiei, cat si a cadrelor medico-sanitare. Nou-nascutul la termen are greutatea medie de 3000 g, talia medie de 50 cm si cel toracic de 32 cm. Nou-nascutul prematur (intre a 6-a si a 9-a luna de sarcina), cel nascut dismatur (la termen, dar cu greutate mica la nastere), cat si nou-nascutul postmatur (dintr-o sarcina depasita) obliga la ingrijiri diferentiate fata de cel nascut la termen. Prematurul prezinta nu numai deosebiri anatomice fata de nou-nascutul la termen, ci si mari deficiente fiziologice privind functiile de nutritie si respiratorii, avand tendinta marcata la scaderea temperaturii corpului, la hemoragii, infectii. Cu cat gradul prematuritatii este mai mare, aceste deficiente sunt mai evidente. Deosebim prematuritatea de gradul I (greutate 2.500 – 2.000 g), gradul II (2.000 – 1.500 g), gradul III (1.500 – 1.000 g) si gradul IV (sub 1.000 g). Scorul APGAR reprezinta o apreciere asupra starii nou-nascutului la nastere. Un scor APGAR de 8-10 indica o stare buna la nastere ce nu indica reanimarea. Un scor APGAR sub 7 impune ingrijiri medicale, chiar si dupa iesirea maternitate, fiind necesara luarea copilului in evidenta de catre medical din teritoriu.

Perioada de sugar (1 luna – 1 an) se caracterizeaza printr-un ritm intens al cresterii in greutate si lungime. Greutatea de la nastere se dubleaza la 5 luni si se tripleaza la 1 an, iar lungimea creste cu 20-25 cm, astfel ca la 1 an copilul cantareste in medie 9 kg si masoara in lungime 70-75 cm.

Perioada de copil mic (anteprescolara) incepe la 1 an si dureaza pana la 2 ani si jumatate – 3 ani, cand se termina aparitia dentitiei de lapte. Se constata o incetinire a ritmului de crestere (greutatea creste cu 3 kg intre 1-2 ani si cu 1,5 – 2 kg intre 2-3 ani, iar lungimea cu 12 cm intre 1 si 2 ani si cu 5-7 cm de la 2 la 3 ani).

Perioada prescolara (de la 2 ani si jumatate  - 3 ani pana la 6 ani, cand incepe sa apara dentitia permanenta) este caracterizata prin cresterea relativ lenta (2 kg si 5-7 cm/an), greutatea la 5 ani fiind mai mare de 6 ori decat la nastere, iar lungimea dublandu-se la 4 ani.

Perioada scolara (6-18 ani) se caracterizeaza printr-o dezvoltare relativ lenta (1.5  kg si 4-5 cm/an) cu accentuare a cresterii in lungime in perioada prepubertara si in greutate in perioada pubertara.

Pubertatea incepe la fetite la 11-12 ani, iar la baieti la 12-13 ani si dureaza cativa ani, caracterizandu-se prin modificari privitoare la caracterele sexuale primare (organele genitale), precum si prin aparitia caracterelor sexuale secundare.

Adolescenta incepe la fete prin instalarea primei menusntratii, iar la baieti odata cu prima polutie si dureaza pana la osificarea cartilajelor de crestere (in perioada de aparitie al celui de al treilea molar – maseaua de minte).

Cantarirea copilului se recomanda a fi facuta o data pe saptamana sub varsta de 6 luni, lunar intre 6-12 ani, trimestrial dupa aceasta perioada.

Legenda trandafirilor

Legenda trandafirilor

Legenda trandafirilor Iata legenda trandafirilor, o varianta a autorului Georgio Petrini. Poporul unei imparatii era foarte sarac. Nimeni nu-si putea inchipui de ce era asa de sarac! ... Cine...

Artrita juvenila

Artrita juvenila

Artrita juvenila Numita si “Boala Still”, artrita juvenila este o forma particulara de reumatism inflamator cronic, cu aparitie inaintea varstei de 16 ani. Statisticile evidentiaza o predominanta la sexul feminin. Frecventa...

Palatul de clestar de Barbu St…

Palatul de clestar de Barbu Stefanescu Delavrancea

Palatul de cleştar de Barbu Ştefănescu Delavrancea           Cam pe la începutul vremilor, până unde praştia minţii nu azvârle, se povesteşte, aşa, ca din scorneală, că omul era croit din alte foarfeci...

Traditii datini obiceiuri si s…

Traditii datini obiceiuri si superstitii de Rusalii

Traditii, datini, obiceiuri si superstitii de Rusalii Sarbatoarea de Rusalii se celebreaza in aceeasi zi cu aceea a Cincizecimii, respectiv Pogorarea Sfantului Duh. Rusaliile reprezinta o sarbatoare populara. Nu are o...

Cantec pentru puiul de cuc

Cantec pentru puiul de cuc

Cantec pentru puiul de cuc   Va oferim spre lectura poezia “Cantec pentru puiul de cuc” scrisa de Victor Tulbure.   Vino, somnule, sa-mpresuri Crangurile date-n floare S-adormi cintezi, mierle, presuri Si duioasa lor cantare.