Rude de sange - maimuta si omul
Nu incape nicio indoiala, priviti o fotografie: seamana perfect cu omul. E suficient sa te uiti la mana maimutei. Mana, nu laba. Se observa cinci degete, ca si la om. Iar degetele sunt prevazute cu unghii, nu cu gheare.
Palma maimutei are aproape aceleasi linii ca si cea omeneasca. Iar daca degetul mare al maimutei ar fi mai mare, totul ar fi perfect, intrucat el este acela care a transformat maimutele in om. Indepartatii nostri stramosi nu ar fi putut munci fara acest deget. Ori, dupa cuvintele lui Engels, “tocmai munca l-a creat pe om”.
La maimute, elementul omenesc se intalneste cu prisosinta. Sa luam doar mimica. Cimpanzeii, de exemplu, se intristeaza si se bucura cu aceleasi expresii ca si omul. Se supara sau se enerveaza. Despre curiozitatea si “maimutareala” maimutelor s-au scris sute de povestiri.
Toate acestea ar fi suficiente pentru a hotari: “Sunt, intr-adevar, rude”. Dar nu e totul. Creierul maimutelor, mintea lor – iata principala dovada a inrudirii cu omul. Creierul unui cimpanzeu este de trei ori mai mic decat cel omenesc (maximum 700 cm³), dar scizuri si circumvolutii are destule. Nimic uimitor: maimuta este o fiinta destepata si nu o data isi pune mintea la contributie. Ce alt animal s-ar pricepe sa construiasca o piramida din lazi pentru a ajunge la o banana agatata prea sus? Sau l-ar pandi pe ingrijitor cand trece pe sub bananier si i-ar sari in spinare pentru a lua fructul oprit? Iar cimpanzeii cercetatorului Keller faceau si alte nazdravanii.
Toate acestea nu sunt insa decat “dovezi indirecte” de rudenie. Exista altele directe. S-a facut odata transfuzie de sange de la om la porumbel: porumbelul a murit. S-a facut transfuzie unui iepure: s-a imbolnavit. S-a facut transfuzie unui cimpanzeu: nicio reactie. Deci oamenii de stiinta n-au gresit cand au plasat omul si maimutele antropoide in aceeasi celula zoologica, ordinul primate. Transfuzia de sange da rezultate satisfacatoare numai cand donatorul si primitorul sunt legati printr-o rudenie apropiata.
Recent (cand sangele maimutelor antropoide era pe deplin studiat) s-a incercat transfuzia la om. Pana astazi s-au realizat zeci de asemenea transfuzii, toate reusite.
Deci noi si cimpanzeii suntem rude de sange si in sensul propriu al cuvantului. Avem aceiasi paraziti si aceleasi boli (tuberculoza, cancerul, infarctul, dizenteria, hipertonia, ateroscleroza).
Va inselati insa crezand ca maimutele antropoide actuale sunt stramosii nostri.
Multe aspecte neclare prezinta problema stramosilor omului; asupra unuia insa oamenii de stiinta au cazut de acord: sa nu-i caute printre maimutele actuale. Desi rude, nu suntem in linie directa. Pur si simplu am avut aceeasi stramosi.
Maimuta care a dat nastere genului uman a disparut acum 2.000.000 de ani.
Ca o incapatanare demna de lauda, oamenii de stiinta au cautat sub pamant si pe pamant, pretutindeni unde natura a pastrat o amintire, trasaturile familiale si dragi inimii noastre, ale maimutei stra-stra-strabune, incercand sa-i reconstituie portretul.
- 20/07/2015 01:07 - Prognozele meteorologice si lumea animala
- 20/06/2015 03:34 - Lucrurile cele mai mari
- 13/06/2015 19:48 - Plantele carnivore
- 02/06/2015 01:05 - Iunie luna lui ciresar si inceputul verii
- 20/05/2015 03:30 - Sfaturi pentru cei ce vor sa adopte un animal
- 24/04/2015 00:31 - Lipitoarea
- 17/04/2015 02:09 - Barza pasare calatoare
- 16/04/2015 01:17 - Carlig pescaresc viu
- 14/04/2015 12:05 - Mickey Mouse cel mai celebru soricel din istorie
- 10/04/2015 00:03 - Patimile si moartea lui Iisus