Univers de copil

A+ R A-


Rubeola, rujeola, oreionul - boli infectioase

Rubeola rujeola oreionul boli infectioaseRujeola, oreionul si rubeola sunt trei infectii virale infantile contagioase. Pentru ele medicina nu propune inca un tratament anume. Singura vaccinarea protejeaza copiii, evitandu-se, totdata, riscurile complicatiilor, uneori grave, ale celor trei afectiuni. Actualmente, un vaccin triplu – ROR – combate toate aceste maladii si permite stavilirea circulatiei virusurilor de la un individ la altul.

Rubeola

Dificila de recunoscut. Aceasta afectiune, numita si pojarel, se transmite foarte rapid, pe cale respiratori. Bolnavul este contagios cu o saptamana inaintea eruptiei. Incubatia dureaza 14-21 de zile. Semnele propriu-zise de imbolnavire sunt: tuse usoara, febra pana la 38º si eruptie caracteristica (pete mici rosii ce apar intai pe fata si apoi se intind pe tot corpul). Petele au aspectul celor de pojar in prima zi, de scarlatina in a doua zi, pentru ca sa dispara in a treia zi. Exista si forme atipice, in care eruptia lipseste, dar ganglionii mariti se mentin mai multe saptamani.

Redutabila pentru embrion si fat. Atunci cand o viitoare mama, nevaccinata, se imbolnaveste de rubeola, maladia se transmite direct la embrion sau fat. Consecintele pentru viitorul copil (malformatii, orbire, surditate, retardare mintala) sunt cu atat mai severe cu cat sarcina este mai la inceputul sau (primele trei luni).

Rujeola

Febra mare, tuse uscata, o eruptie foarte rosie. Atunci cand nu se dispunea de protectie vaccinala contra maladiilor redutabile care erau tetanosul, difteria, tusea convulsiva, se considera rujeola ca un rau benign, inevitabil si din care copilul scapa, fara probleme mari. In realitate, rujeola (pojarul) este o infectie foarte contagioasa, deoarece se transmite prin aer, direct de la bolnav, prin picaturile de secretii pe care le proiecteaza in jurul sau in timpul vorbirii, tusei sau stranutului.

Dupa o perioada de incubatie de 10 zile, boala ce manifesta prin febra mare - 40º -, ce dureaza 4-6 zile, o tuse seaca, repetitiva, o lacrimare intensa, o eruptie violenta, sub forma unor pete mici rosii cu margini neregulate, care se intind, din cap pana in picioare, in 2-3 zile. Ea pune la grea incercare organismul – copilul zace, este somnolent si refuza mancarea – si necesita repaus la pat de doua saptamani.

Sechele rare, dar grave. Rujeola poate sa provoace complicatii severe, asemenea unei afectiuni bonho-pulmonare sau unei encefalite foarte rare (panenacefalia sclerozanta subacuta) cu consecinte redutabile.

Oreionul

Meningita si surditate. Incubatia oreionului dureaza 21 de zile. Sunt infectate si inflamate frecvent glandele parotide, de unde si denumirea de parotidina epidemica. Uneori, procesul infectios cuprind esi glandele submaxilare si sublinguale. Virusul se transmite direct de la copilul bolnav la cel sanatos prin tuse, stranut, vorbire, rar prin obiectele contaminate. Poarta sa de intrare in organism este calea respiratorie.

Maladia incepe lent – cu o stare de oboseala, frisoane, cu febra (37,5-38,5º), dureri de cap – sau brusc cu febra mare (39-40º), varsaturi, dureri de gat, o tumefiere (dupa 24-48 de ore) a regiunii parotidiene cu localizare prearticulara (lobul urechi este impins in afara). De obicei, inflamatia este unilaterala, dar poate fi si bilaterala, o parte precedand-o pe cealalta cu 1-2 zile sau chiar 4-5 zile. Copiii se plang deseori de dureri locale in timpul masticatiei, dureri in gat sau cu iradiere in ureche. Dupa 2-3 zle tumefactia regreseaza.

Oreionul este o boala usoara, dar nu lipsita de complicatii. Ea paote sa declanseze un diabet, reumatisme si o meningita, numita urliana. Aceasta din urma nu are gravitatea celei purulente, dar atinge uneori nervul auditiv.

Malada poate sa lezeze testiculele si ovarele. In acest caz ea induce oreionul contactat dupa pubertate risca sa fie responsabil unei viitoare sterilitati.

Un vaccin triplu

ROR, vaccinul contra rujeolei, oreionului si rubeolei este operational dupa 1987. fara sa fie obligatie, medicii recomanda cu insistenta aceasta vaccinare. Fara sa fie obligatorie, medicii recomanda cu insistenta aceasta vaccinare. Intr-adevar, in tarle in care ea se practica s-a observat o regresie a complicatiilor legate de cele trei afectiuni. Vaccinul se injecteaza la varsta de 9 luni la copiii ce traiesc in colectivitati (crese, gradinite) si intre 12 si 15 luni la ceilalti. Daca vaccinarea s-a realizat inainte de 1 an, se practica rapelul cativa ani mai tarziu. Dupa varsta de 1 an este suficienta o singura injectare. Cu exceptia deficientilor imunitari si a alergicilor la proteinele oului, ROR nu are contraindicatii. Se recomanda totusi ca vaccinarea sa nu se efectueze in perioadele in care copilul are febra. In ceea ce priveste efectele secundare, mentionam ca poate sa apara un episod in a 5-a – a 10-a zi dupa injectie, ca si o mica eruptie, dar care nu dureaza decat 24 de ore, sau o inflamare tranzitorie a glandelor parotide.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

Lucrurile cele mai mari

Lucrurile cele mai mari

Lucrurile cele mai mari Cladirea cea mai mare de pe fata pamantului este zidul chinezesc. El a fost terminat, in scop de a servi drept bariera de aparare contra...

Ziua buna ti-o faci singur

Ziua buna ti-o faci singur

Ziua buna ti-o faci singur Va oferim spre lectura o frumoasa povestire, intitulata sugestiv “Ziua buna ti-o faci singur”, scrisa de Constantin Amaritei. Soarele batea de mult in...

Natura om echilibru protectie

Natura om echilibru protectie

Natura, om, echilibru, protectie Rolul stiintei este dublu: cunoasterea cat mai exacta a fenomenelor care au loc in natura si utilizarea acestor cunostinte in folosul omului. Cunoasterea prevede: numai dupa ce...

Unde e puterea

Unde e puterea

Unde e puterea Doi calatori mergeau odata pe un drum lung. Unul avea in spate o traista aproape goala, pe cand a celuilal era plica ca de-abia o putea duce. Desigur,...

Ghicitori despre carte

Ghicitori despre carte

Ghicitori despre carte   Află câteva ghicitori despre carte, prietenul nostru cel mai bun, o comoară fără de preţ care luminează mintea şi sufletul.