Univers de copil

A+ R A-


Reguli de baza pentru o relatie trainica

Reguli de baza pentru o relatie trainicaIn timp ce multe “mituri” comune despre casatorie sunt false, iar “legaturile” pot sa creeze probleme relatiei, prospectarea scopurilor pozitive si realiste pentru asigurarea stabiltatii casatoriei nu este lipsita de speranta. Astfel, Benson arata ca exista sase “obligatii” de baza pe care trebuie sa si le asume cei ce vor sa se casatoreasca, pentru o relatie trainica.

1. Sa fii sincer, deschis, corect si demn de incredere. Pentru ca partenerii sa dezvolta sentimente de incredere reciproca ei trebuie sa dovedeasca continuu onestitate si sa fie capabili sa se increada unul in altul.

2. Sa-si imparta in mod echitabil sarcinile si raspunderile ce revin relatiei. Aceasta obligatie va varia, desigur, in functie de intelegerle din cadrul cuplului. Pentru unii, de exemplu este valabila “regula” ca amandoi sa aiba slujba si amandoi sa-si impart egal sarcinile gospodariei. Pentru altii, insa, “regula” cere ca unul din soti sa lucreze in cadrul familiei si celalalt, in afara ei.

3. Sa fii prieten cu celalalt si sa-i oferi suport, empatie si simpatie cand este necesar. Pentru a empatiza cu celalalt, un partener trebuie sa fi trecut prin situatii similare.

4. Sa comunici cu partenerul. Dar atentie, insa, comunicarea trebuie sa fie “cu” partenerul si nu orientata unilateral “catre” partener. Comunicarea efectiva si eficienta solicita in egala masura si ascultarea si emiterea mesajelor verbale.

5. Sa oferi atentie, afectiune si satisfactie partenerului. Mentinerea monogamiei fara monotonie solicita initiativa in a asigura, de-a lungul anilor, varietate si situatii stimulative si recompensatorii in cadrul relatiei. Intelegerea exacta a a dorintelor partenerului poate sa imbunatateasca modul de indeplinire a rolului afectiv.

6. Sa te oferi voluntar in a-ti ajuta partenerul. Aceasta inseamna sa incerci mereu sa fii dispus in a face diferite lucruri pentru sot/sotie fara sa fii rugat.

Oricum, “stabilitatea” in casatorie depinde in mod paradoxal de rata crescuta a asumarii creative a “schimbarilor” (ale fiecaruia si ale ambilor) sub semnul deschiderii reciproce si al abilitatii desfacerii “nodurilor” pe parcursul evolutiei relatiei. Si pentru ca nodul marital nu este un nod gordian, “sabia” de care are el nevoie se numeste iubire.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mos Nicolae 2017

Mos Nicolae 2017

Mos Nicolae 2017 Mos Nicolae soseste an de an in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii il asteapta cu nerabdare si stiu ca trebuie sa isi lustruiasca ghetutele...

Lista cu rechizite scolare pen…

Lista cu rechizite scolare pentru ghiozdanul scolarului mic

Lista cu rechizite scolare pentru ghiozdanul scolarului mic Un nou an scolar sta sa inceapa si, de la mic la mare, emotiile ne stapanesc si ne gandim ca cei...

Un nas de ciocolata

Un nas de ciocolata

Un nas de ciocolata Va oferim spre lectura povestirea in versuri “Un nas de ciocolata”. A fost odata un copil caruia i se tot aseza o musca pe nas. Pentru ca nasul...

Paradisul pisicilor de Emile Z…

Paradisul pisicilor de Emile Zola

Paradisul pisicilor de Emile Zola O mătuşă mi-a lăsat moştenire o pisică de Angora care se vede de departe a fi cel mai prost animal pe care l-am cunoscut vreodată. Iată...

Se uita becul in oglinda

Se uita becul in oglinda

Se uita becul in oglinda Va oferim spre lectura poezia “Se uita becul in oglinda” scrisa de Marin Sorescu. Se uita becul in oglinda ...