Univers de copil

A+ R A-


Ploi cu sange, cu pucioasa, cu lapte, cu portocale

Pe la mijlocul lunii martie a anului 1813, in imprejurimile orasului Neapole si in Calabria (provincie din sudul Italiei) s-a petrecut un fenomen deosebit de interesant. Vantul de est, care sulfa de doua zile, a adus dinspre mare un nor gros ce si-a schimbat culoarea din rosu-pal in rosu ca focul. Intunericul era atat de dens, incat locuitorii au aprins luminile in casa, desi fenomenul s-a petrecut ziua. Intunericul devenea din ce in ce mai de nepatruns, cadeau stropi grei de ploaie rosie, multimea speriata crezand ca ploua cu sange sau cu foc.

Pe tot ce a cazut, ploaia a lasat o culoare asemanatoare scortisoarei. Examinate indeaproape, picaturile acestei ploi contineau particule solide asemanatoare peroxenului (material de origine vulcanica), mica galbena, saruri de silicu, calciu, fier si crom.

S-a dovedit ca amestecul respectiv era transportat de puternicii cicloni care traversau Atlanticul. Facandu-i analiza, savantul I. Ehrenberg a putu preciza ca el contine 73 de forme organice, intre care unele sunt proprii Americii Meridionale.

Exista si ploi galbene, pe care unii oameni, in nestiinta lor, le cred “ploi de pucioasa”. In unele locuri pot cadea si ploi de pucioasa adevarate, mai ales in tinuturile bogate in substante bituminoase din imprejurimile vulcanilor si ale minelor de pucioasa. La 16 mai 1646, la Copenhaga a cazut o ploaie care a inundat intregul oras. Aceasta ploaie continea un praf care avea exact culoarea si mirosul pucioasei.

Acelasi fenomen s-a intamplat in anul 1665 in Norvegia. Vecinatatea vulcanilor Islandei ar putea explica aceste fenomene.

Ploile albe, sau “de lapte”, pentru ca au cazut si asemenea ploi, se datoresc eruptiilor vulcanice sau smulgerii solutiilor albe, cretoase, de catre un uragan.

Analele meteorologice citeaza mai multe exemple de ploi care aduceau boabe de grau, frunze si flori smulse si transporate de vant. O ploaie cu portocale pare de domeniului basmului si totusi … La 8 iulie 1833, o tromba formata pe mare, langa Neapole, a erupt pe tarm si in drum a golit complet cateva cosuri de portocale. La scurt timp dupa aceea, la o mare distanta, o tanara ce se afla pe o terasa a asistat la o adevarata ploaie de portocale, care cadeau in jurul ei.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Prima zi de scoala planse de c…

Prima zi de scoala planse de colorat

Prima zi de scoala - planse de colorat   Din nou la scoala. Mijlocul lunii septembrie e momentul unui nou inceput. Clopotelul isi cheama cu drag elevii la scoala. Scolarei si scolarite,...

Sergiu Nicolaescu Mircea film

Sergiu Nicolaescu Mircea film

Sergiu Nicolaescu, Mircea, film   “Mircea” este un film istoric romanesc din 1989, regizat de Sergiu Nicolaescu. Filmul prezinta cateva momente semnificative de la sfarsitul domniei lui Mircea cel Batran (1386-1418), domnitorul...

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia Ca sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange,...

Tipuri de vaccinuri

Tipuri de vaccinuri

Tipuri de vaccinuri   Vaccinarea este cea mai importanta metoda de combatere a bolilor infectioase. Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin.  

Oreionul parotidita epidemica …

Oreionul parotidita epidemica sau infectia urliana

Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana)   Ce este oreionul? Este o boala infectioasa acuta, contagioasa, produsa de un virus care determina inflamarea glandelor salivare. Aceasta boala infecto-contagioasa data de virusul urlian, afecteaza...